Historiske billeder under hammeren

Tuxen.

Historiske billeder under hammeren

1. oktober 2020 - kl. 7:46 - af

Skagens-malerier, der har tilhørt medstifteren af Skagens Museum, sælges på auktion. 

Maleriernes historie er helt enestående og salget er stort set uden sidestykke i moderne tid. Samlingen har en helt enestående proveniens, da de har tilhørt medstifteren af Skagens Museum apoteker Klæbel og dennes efterkommere i generationer. Så når vi snakker proveniens bliver den næppe bedre.

Holstebro Auktioner er stolte af at kunne præsentere samlingen af Skagens-malerier efter familien Klæbel. Samlingen indeholder bl.a. flere værker af P.S. Krøyer, heraf et fantastisk maleri forestillende datteren Vibeke i Skagens Plantage (vurd. 500.-600.000,- kr.) Michael og Anna Ancher, Laurits Tuxen og Holger Drachmann. Der er altså tale om værker af alle de største og vigtigste Skagens-kunstnere. Mange af værkerne har været udlånt til div. udstillinger og været i familiens eje i generationer.

Klæbel-familien har haft stor betydning for Skagens-kunstnerne og Skagens Museum. Apotekter Victor Christian Klæbel må opfattes som drivkraften bag stiftelsen af Skagens Museum, og han og hans efterkommere har gennem mange år været medlem af museets bestyrelse. Værkerne der udbydes på auktionen har alle den enestående proveniens at  have tilhørt flere generationer af Klæbel-familien:

Apoteker Victor Chr. Klæbel (1863-1941) – bestyrelsesmedlem, Skagen Museum 1908-1941 formand 1938-41.

Vagn Klæbel (1906-1992) – bestyrelsesmedlem, Skagens Museum 1941-1990 formand 1964-1990.

Hans Viggo Klæbel (1936-2012) – bestyrelsesmedlem, Skagen Museum 1974-2007 

Klæbel Familien og Skagens Museum 

Victor Christian Klæbel var uddannet apoteker og som afslutning på sin discipel-tid ved Aalborg Svaneapotek i 1883 foretog han sammen med en skolekammerat en vandretur fra Asaa gennem hele det nordjyske landskab og endte i Skagen. Skagen var i 1880’erne først ved at blive ”opdaget” af turister og besøgende.

De overnattede på Brøndums Kro, hvor der netop denne sommer opholdte sig en del unge kunstnere. Besøget strakte sig over 2 dage, hvor de boede på Brøndums Kro. I juli 1904 besøgte Victor Christian Klæbel igen Skagen. På dette tidspunkt var Skagen blevet opdaget, og turisterne strømmede til i badesæsonen. Victor Christian Klæbel overnattede også denne gang på Brøndums Kro, der nu var blevet væsentlig større og kunne betegnes som hotel. Victor Christian Klæbel havde i samme periode søgt bevilling om at anlægge og drive apotek i Skagen.

Under opførelsen af apoteket, kom Victor Christian Klæbel ofte til Skagen, og boede altid på Brøndums. I efteråret 1904 træf han ved flere lejligheder Fru Anna Ancher og Michael Ancher samt øvrige kunstnere. Den hyggelige familiære tone der var kendetegnende hos Brøndums, og som ikke mindede meget om hotelophold, oplevede  Victor Christian Klæbel straks, og Brøndum og dennes elskværdige moder og søstre fik han allerede fra første færd som venner.

Om vinteren samlede Brøndum af og til sine venner blandt kunstnere og borgerskabet. Ved sådanne sammenkomster lærte Klæbel efterhånden skagboerne at kende, og da omgangskredsen udvides til Anchers, Krøyers, Brodersens og senere Locher og Holsts, oplevede de en række interessante og herlige år i Skagen.

Apoteket stod klar til åbning d. 23. maj 1905.

I 1906 valgtes Victor Christian Klæbel som den første formand for den nystartede lokale turistforening, og samme år kom damperen Kong Haakon på sin første rejse til Frederikshavn. Begivenheden skulle efter selskabets ønske,fejres ved en modtagelse ombord, og blandt andre var en del Skagboere, deriblandt Tuxen og Victor Christian Klæbel, inviteret. I toget på vej fra Skagen til Frederikshavn henledte Victor Christian Klæbel Tuxens opmærksomhed på, at det var besynderligt, at Skagens borgere og de mange sommergæster aldrig havde lejlighed til at se noget af det, skagensmalerne frembragte.

Victor Christian Klæbels udtalelser så ud til at vække Tuxens opmærksomhed, og de blev enige om, at Klæbel som formand for Skagen Turistforening skulle arbejde videre med dette, og såfremt Klæbel kunne finde passende lokaler, ville Tuxen tale med sine kunstnervenner og forsøge at overtale dem til en plan om at lave en udstilling med skagensmalernes billeder.

  1. juni 1907 underskrives en overenskomst af Laurits Tuxen for kunstnerne og af Victor Christian Klæbel for Skagens Turistforening. Samme år d. 15. juli åbnedes den første kunstudstilling i Skagen, men allerede dagen før den officielle indvielse havde udstillingen fornemt besøg, idet kongen af Siam, Chulalongkorn, ledsaget af en lille prins og et stort følge, besøgte udstillingen. På denne første udstilling var følgende kunstnere repræsenteret med værker: Anna og Michael Ancher, Mads Peter Mosbjerg og Walther Schwartz.

Ved indvielsen talte først Victor Christian Klæbel, som formand for Skagens Turistforening, og derpå P.S. Krøyer som udtalte: ”Det forekommer mig at vi kunstnere bør bringe Skagen vor tak og adressere denne tak til Apoteker Klæbel fordi det er ham som turistforeningens formand der har haft sin store andel i sagen.”

De følgende år afholdtes lignende udstillinger. I 1908 bestemtes det, at et evt. overskud ved udstillingerne skulle anvendes til indkøb af billeder, som forhåbentligt kunne danne begyndelsen til en Skagen Kunstsamling. Det første købte billede var Anna Anchers ”Indgangen til vor have”, året efter købtes 3 Drachmann malerier. Disse 4 billeder skænkede turistforeningen i efteråret 1908 til det nu nydannede Skagens Museum. Museet blev stiftet d. 20. oktober 1908 i Brøndums malerisal, her deltog turistforeningens bestyrelse, kunstnere og venner af disse.

Den første bestyrelse blev valgt og fundats forelagt.

Fundats og tillæg blev underskrevet af museets første bestyrelse: Michael Ancher, C.G. Brøndum, Victor Christian Klæbel, P.S. Krøyer og Laurits Tuxen. På forslag af Krøyer valgtes Michael Ancher til formand og Victor Christian Klæbel til sekretær og regnskabsfører. Ved dette møde nævntes planerne om en museumsbygning.

Efter P.S. Krøyers død i november 1909 indsendtes i marts 1910 et andragende til Landbrugsministeriet om tilladelse til vederlagsfrit at måtte benytte Krøyers hus til foreløbigt museum, og dette blev bevilget.

Apoteker Klæbel og fotografiet

Victor Christian Klæbel var en ivrig fotograf, og de forskellige kunstnere i Skagen sendte ofte bud efter ham. Han fotograferede meget for Krøyer og J.F. Villumsen, da denne lavede sit hovedværk ”Sol og ungdom”, også for Laurits Tuxen tog han en række billeder, bl.a. af Michael Ancher og P.S. Krøyer. Disse fotos benyttede Tuxen, da han modellerede den store dobbeltstatue af de 2 kunstnere, som den dag i dag står udenfor Skagens Museum. Som tak for fotoarbejdet fik Victor Christian Klæbel et lille fint oliebillede forestillende Krøyers datter Vibeke og Tuxens døtre Nina og Yvonne på Skagen Strand (dette værk sælges på denne auktion).

Museumsbygningen

Den gamle Brøndum og Victor Christian Klæbel var ofte sammen og talte ofte om mulighederne for at bygge en ny museumsbygning, og Klæbel kendte også Brøndums tanker omkring, hvad der skulle ske med hotellet og malerisamlingen i Brøndums spisesal efter hans død. Brøndums vilje var, at malerisamlingen skulle overdrages til Skagens Museum, og han ville også skænke 10.000,- kr. til opførelsen. Dette blev senere hen forhøjet til 20.000,- kr.

I september 1923 havde Brøndum gentaget sit løfte om, at hans malerier skulle tilfalde museet, således at malerisalen fuldstændigt skulle rekonstrueres i museet, idet han tilføjede, at paneler og døre skulle med, og museets øvrige malerier skulle anbringes i andre sale.

I juni 1926 blev et møde afholdt hvor hele museets bestyrelse deltog sammen med arkitekt Ulrich Plesner og Ny Carlsberg Fondens direktion. Emnet var en anmodning til Ny Carlsberg Fonden om yderligere støtte til bygningen. Byggeriet begyndtes i juli 1926, og i sensommeren 1927 var udstillingsbygningen i det ydre opført, og man var så langt med salene, at en prøveophængning for at bedømme lyset kunne foretages.

I månederne herefter døde først Michael Ancher og senere Laurits Tuxen. Dette betød naturligvis udskiftninger i bestyrelsen og Karl Madsen blev spurgt, om han var villig til at lede den første ophængning af malerier i det nye museum, og om han ville indtræde i museumsbestyrelsen, hvilket han svarede ”ja” til.

I september 1928 blev Karl Madsen valgt som formand for bestyrelsen og den nye museumsbygning blev indviet 22. september 1928. I årene herefter fortsattes udstillingsvirksomheden, og samlingen fornyedes. Karl Madsen ønskede dog, at der måtte blive valgt en suppleant for ham, én der til en hver tid kunne være klar til at fortsætte hans arbejde med museet. D. 16. april 1938 døde Karl Madsen, og en måned senere blev Victor Christian Klæbel valgt til formand for museets bestyrelse. Victor Christian Klæbel døde d. 4. april 1941.

Knud Voss skriver i sit efterskrift til Victor Christian Klæbels erindringer:              

”som kronen på sit livsværk blev han efter Karl Madsens død i 1938 valgt til formand for museets bestyrelse som han har været repræsenteret i siden stiftelsen i 1908. En fornem gl. herre, rig på erfaring og mennesker og ting, vidtfavnende i sine interesser og hensynsfuld til det yderste i bevidstheden om sine kompetencers rækkevidde, sådan som han altid havde været. Uden hans energi og fremsynethed var det næppe blevet til noget med museet. Degn Brøndums gaver var storslåede: jord, billeder og penge, men igangsætningen, initiativet, ideen og dets virkeliggørelse i videste forstand, det er Klæbels indsats.”

Vagn Klæbel (1906-1992)

Vagn Klæbel, søn af Victor Christian Klæbel tog Skandinaviens Brygmestereksamen i 1933, han var brygmester og driftsinspektør ved Carlsberg Bryggerierne og brygmester ved Wiibroes’ Bryggeri. Siden hen administrerende direktør ved Østjyske Bryggerier og senere Ceres Bryggerierne i Århus. Han var britisk vicekonsul, senere konsul fra 1961-1976. 

Hans Viggo Klæbel (1936-2012)

Hans Viggo Klæbel var søn af bryggeridirektør Vagn Klæbel og uddannet cand.pharm. Hans Viggo Klæbel lod sig herefter videreuddanne til brygmester på den Skandinaviske Bryggerhøjskole og blev i 1963 brygmester. Han fik ansættelse på Ceres Bryggerierne i Horsens og virkede tillige på Horsens Ny Malteri og som prokurist i Cerekem. I 1968 tiltrådte han stillingen som planlægningschef på Ceres Bryggerierne i Århus og blev i 1973 udnævnt til underdirektør. Han kom i 1983 til Jyske Bryggerier som laboratorie chef med ansvar for kvalitetsstyring.

I det ovenstående er medtaget uddrag fra ”Mennesker og kunst på Skagen” (Victor Christian Klæbels erindringer). Samtidig skal lyde en stor tak til Hans Nielsen fra Skagen Lokalhistoriske Arkiv og kunsthistoriker Thyge Christian Fønss-Lundberg for at bistå med data og oplysninger omkring levnedsbeskrivelser og værkerne.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Historiske billeder under hammeren' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2023 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER