Fiskeriet og fiskeindustrien er gidsler i BREXIT-forhandlingerne

Fiskeriet og fiskeindustrien er gidsler i BREXIT-forhandlingerne

4. november 2020 - kl. 6:37 - af

Fiskerne og fiskeindustrien fik sidste nyt fra Bruxelles, og Søren Gade fik gode argumenter med tilbage til Europa Parlamentet, da han i sidste uge var til møde i Skagen arrangeret af Skagen Erhvervsforening.

Søren Gade er næstformand i Europa Parlamentets fiskeriudvalg og dermed centralt placeret i forhandlingerne med briterne om BREXIT. Her er fiskeriet nemlig blevet et symbol for hele processen under parolen ”We want our waters back”.

”Det er paradoksalt, for økonomisk fylder fiskeriet ikke så meget i det samlede BREXIT-billede, og briterne har faktisk langt mere at tabe, end EU på dette område. Men de britiske forhandlere er benhårde, og fiskeri-parolen er gået rent ind hos befolkningen,” kunne Søren Gade fortælle den nordjyske fiskeribranche. Han glædede sig over, at store lande som Frankrig og Spanien er på linje med Danmark og har slået fast, at ”en aftale uden fiskeri er ingen aftale”. Men den erfarne EU-politiker frygter også, at fiskeriaftalen – netop fordi den er svær – vil blive udskudt til sidst og risikere at blive offer for et kompromis i en sen nattetime for at opnå en samlet BREXIT-aftale.

Søren Gade gav udtryk for en forsigtig optimisme om, at det vil lykkes at opnå en BREXIT-aftale inden nytår. Men håbet er stadig spinkelt, og det er nødvendigt at den danske regering er klar til at reagere hurtigt, hvis det ender med et hårdt BREXIT.

”Jeg er ikke i tvivl om, at nationale støtteordninger vil poppe op i alle lande med fiskeri af betydning, og det må Danmark også være parat til. Samtidig skal vi være klar til at få del i de midler, EU uden tvivl også vil yde som støtte til fiskerierhvervet og -industrien,” sagde Søren Gade.

Fokus i den danske BREXIT-debat har mest været på fiskerne, som mister fiskevand, men et hårdt BREXIT kan få endnu værre konsekvenser for den danske fiskeindustri, som ikke vil få tilført råvarer. Det er tusindvis af arbejdspladser, der her står på spil.

”Fiskeriet er havnet i et ulykkeligt politisk spil, som savner al logik. De britiske fiskere vil slet ikke være i stand til at fange al den fisk, de får adgang til, og de har heller ikke en industri, der kan overkomme at forarbejde den. Og skulle det alligevel lykkes at etablere fabrikkerne, må de regne med at EU er lukket land for dem. De vil miste det marked, som hidtil har aftaget næsten al deres fiskeeksport. Jeg forstår det ikke, for det kommer til at gøre vanvittig ondt på den engelske økonomi. Desværre vil det også være en katastrofe for dansk fiskeri, især i Nord- og Vestjylland,” konkluderede Søren Gade.

I den efterfølgende debat sugede Søren Gade til sig af konkrete eksempler og gode argumenter fra de fremmødte fiskere, organisationsfolk og repræsentanter for fiskeindustrien. Her kom der helt konkrete sager på bordet, som EU-parlamentarikeren vil gå videre med – både i Bruxelles og over for sine tidligere kolleger på Christiansborg. En udbytterig aften for alle parter, selv om nervøsiteten for BREXIT-udfaldet ikke blev mindre.

2 kommentarer til “Fiskeriet og fiskeindustrien er gidsler i BREXIT-forhandlingerne” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Fiskeriet og fiskeindustrien er gidsler i BREXIT-forhandlingerne”

 • Norge kunne da lave en aftale med UK om fiskerirettigheder.
  Det kan EU naturligvis også, hvis ellers de har viljen.
  De lader dog mest til at være indstillet på at straffe UK fordi de ikke ville være medlem EU længere.
  Alternativt kan vi følge UK ud af EU, og så få en aftale, ligesom Norge kunne.

 • Søren Gade besøg i Skagen er altid velkommen
  Det bliver en hård nød at knække
  Dejligt at læse, at der vil blive gået hårdt til UK
  Hvis de ikke vil være med på holdet
  Vi har altid været klar over, at de ikke har haft midler til at opfange de fisk der er i deres fiskefarvande
  Nu skal EU vise, at det kan blive dyrt for UK at være for stædig
  God arbejdsgang til dig Søren

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fiskeriet og fiskeindustrien er gidsler i BREXIT-forhandlingerne' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger