OPRÅB, giv din mening til kende

OPRÅB, giv din mening til kende

11. december 2020 - kl. 9:29 - af

Hjælp med at bevare ånden i Skagen, bevar Skagen som et levende og aktivt sted med så mange lokale som muligt.

Skagen har i alle tider trukket folk til, grundet områdets særegne natur, det levende liv,byens beliggenhed og vores kultur.

Det har ført til en stabil kraftig vækst, specielt de sidste 20 år, hvor der er blevet solgt huse og grunde til folk og investorer udefra. Håndværkerne har haft kronede dage, samtidig med at en horde af håndværkerne udefra, dagligt kører ud og ind af Skagen.

Samtidig er befolkningstallet dog støt faldende. Hvem kender fremtiden, når en af Danmarks mest eftertragtede og mondæne byer, ikke forholder sig til den udvikling som befolkningstallet viser.

Fra kommunal side har man i nogle kommunale udstykninger siden 70’erne tinglyst servitut på hver grund, at der er helårs bopælspligt, men der har fra kommunens side ikke været ført kontrol med , om dette blev overholdt.

Den udvikling som Gl. Skagen blev udsat for, er nu med stærk fart ved at udvande Skagen med stigende boligpriser, ejendomsskat og ejendomsværdiskat til følge. Med det resultat at bopælspligten bliver udvandet og er ikke eksisterende. Turister kan uhæmmet købe helårshuse, hvilket har presset priserne op og fordrevet almindelige mennesker ud af byen. Om 10 år er måske 60-70 % af alle ejerboliger på udenbys hænder. En skræmmende tankegang.

Der er ikke meget frijord tilbage og det der er, ligger bl.a. i den Nordlige del af byen.

Et helt unikt område, der indeholder en mangfoldig natur, i kraft af afgræsningsmarker, der indeholder en stor biodiversitet og samtidig skaber basis for mange lokales fritidsinteresser.

Markerne har en stor værdi for fugle – og dyrelivet, til stor glæde for alle. Folk der går ture, fuglefolket, der tit samles, når nye arter dukker op.

Nordbyen er et værested for lokale, der har heste, små værksteder. Der arbejdes med biler, knallerter og plæneklippere. Mange unge, hænger ud herude og der er en god dialog med dem. 

Et sted for almindelige folk og lokale skæve eksistenser, som her har et liv med samvær og ro.

Politikerne har i flere omgange skrevet om byen og dens udvikling, at man skal passe på den lokale befolkning. Ingen af politikerne, heller ikke de lokale, er jeg bange for, ved ikke hvad områderne indeholder af kvalitet, menneskeligt og naturmæssigt, og håber med dette OPRÅB, at de vil sætte sig ind i, hvad der der foregår i dette unikke område.

Frederikshavn Kommune promoverer sig som grøn og energirigtig kommune og Skagen har masser af gamle, typisk 70’er huse, der med tiden enten skal rives ned eller energirenoveres. Så i stedet for at inddrage de sidste jorde og vælge den nemme løsning, burde renovering have 1’ste prioritet. Der findes puljer til at fremme denne omstilling.

Vi ønsker at Frederikshavn Kommune laver en “time out” om udvidelse i Skagen i Nordbyen og går i dialog med de lokale.

Lad os sammen finde ud af, hvad vi fremtiden kan udvikle området til.

 

Link til “Forslag til kommuneplantillæg nr. 15.56

Skagens områder ligger på side 22-35

Tilføj din underskrift, hvis du er enig i disse synspunkter.

Link til “skrivundernet.dk”

 

 

P.S. Hvis nogle ønsker at underskrive på papir, så kontakt mig på 

21232665, så finder vi en løsning.

Tak

Michael Finn Jørgensen

Nedre Mosevej 101

 

10 kommentarer til “OPRÅB, giv din mening til kende” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

10 kommentarer til “OPRÅB, giv din mening til kende”

 • Nu betragter jeg mig selv som ung ( 36 år). Jeg har boet her i byen i 21 år, været feriebarn her siden 1993 og har altid følt Skagen er mit hjem.
  Skagens natur er noget specielt og mange fastboende bruger den flittigt, om det er til gåture, ridning, cykling eller andet og vi har en okay diversitet i dyreliv, hvor mange kommer til Skagen for at kigge på fugle.

  Jeg bor på Koralbanke og vi har haft hus her i over 12 år og min mand er tilmed opvokset herude, så vi har kunnet følge udviklingen gennem mange år, da vi er nogle af de få i vores generation, som ikke har været flyttet fra byen, da vi mener vores behov bliver fuldt ud opfyldt.

  Jeg er selv et stort natur menneske og elsker at færdes ude, både selv, med min mand og vores hund.
  Den følelse af velvære man føler efter en dejlig tur ud i det blå, er så skønt og det er en følelse jeg gerne vil kunne bibeholde gennem livet, som jeg har tænkt mig, ender med død i skagen.

  På samme tid kan jeg også se hvor mange huse der står tomme, står med til salg skilt og hvor meget nyt der bygges. Den måde det gøres på er i mine øjne ikke den rigtige måde at udvikle skagen på.

  Nordstrand (Strandklit) er jo øde, tror der måske bor max 3 fast derude resten er ferie eller udlejning, plus de jeg oplever der laver deres egne regler for at færdes ude omkring område, hvor de har opsat skilte som: ridning forbudt, trods de selv har valgt at bygge i et område, hvor der er mange hestefolk, skilte hvor der står, privat område – adgang frabedes, spærret veje af, holdt vej åben, der ifølge lokalplan skulle ha været lukket ( de har ændret i lokalplanen efter bebyggelse, for at hold vejen derud åben) og de mener åbenbart heden, som er vores alles eje, tilhører dem.

  Vi må og skal bevare den efterhånden smule natur vi har, da dette hat betydning for så mange ting, vores velvære, økosystemer, feriegæster, omdømme osv.

  Giv de unge nogle gode tilbud mht at renovere de ældre huse, så de kan blive lige så gode,fine,moderne osv som nybyggede, sørge for bopælspligt bliver overholdt, der hvor det er, så byen ikke står tom halvdelen af året.

 • Da jeg selv er lejer af et stykke jord ejet af Frederikshavn Kommune som adskillige andre i Nordbyen og som derfor vil blive berørt af Kommunens planer for udvikling i Nordbyen, vil jeg gerne komme med en kommentar.

  Der er ingen mig bekendt, som er imod udviklingsmuligheder både for bolig og erhverv i Skagen. Det problematiske ligger i, at man har fundet områder der faktisk alle i dag bliver benyttet af Skawboer, som bruger meget tid i deres “fristeder”.

  Helt konkret er jeg en af de rigtig mange som har heste i Nordbyen. Denne aktivitet har eksisteret i Skagen i over 50 år. Mange hundrede Skawboer har brugt mange fornøjelige timer med ridning og aktiviteter med heste. I dag er der ca. 50 heste i Nordbyen og ligeså mange ryttere. Vi har en forening ved navn HOVSLAG der har baneanlæg på Farmerstien. Dette baneanlæg er ikke med i Kommunens planer, hvilket vi naturligvis er meget glade for. Dog er det yderst problematisk, at kommunen vil fjerne eksistensgrundlaget for vores forening ved at omdanne vores stalde mv. til industri og boligområder. Derfor! Hvis forslaget vedtages i Byrådet er der intet grundlag for vores forening, da konsekvensen af en sådan vedtagelse vil betyde, at vi alle bliver jaget ud af byen.

  Jeg undrer mig over at vore lokale byrådsmedlemmer ikke offentligt har ytret sig om Kommunens planer. Hvor er I og hvad er jeres motiver for at genere så mange Skawboer?

  Hvorfor har man lige valgt de områder vi befinder os i og ikke andre som Kommunen er ejer af?

  Til slut en opfordring! Tag forslaget af bordet og undersøg hele sagen endnu engang og helst i samarbejde med aktive brugere af Nordbyen i Skagen.

 • Angående udviklingen med hensyn til byggeri i Skagen

  Som skagbo, der har boet det samme sted (Østerby) i 40 år, har jeg da også gjort mig nogle tanker om byudviklingen; men jeg har måske set og erkendt, hvad der er sket i modsætning til andre i byen.
  Vi oplevede udviklingen i byen nytårsaften for nogle år siden. Vi plejer altid at skyde nytår ind, og samtidig nyde alt det andet fyrværkeri, der blev sendt op. Pludselig var der ikke noget at se! Vi forstod først ingenting; men så vendte vi os om og så ud mod nordbyen, og her var der masser af fest på himlen.
  Hele Østerby og Vesterby var stort set ubeboet den aften, kunne vi se. Det gjorde os triste at se; men vi kunne da godt forstå udviklingen.
  Unge mennesker, som skal til at stifte familie, lige har gjort det eller har børn, der er vokset op og nu er teenagere, har andre behov i dag, end vi havde, da vi flyttede hertil.
  De kræver et hus, som er indrettet på en helt anden måde, end de her ældre boliger er. Skulle vi købe hus i dag, havde vi nok tænkt på samme måde. Vi ville jo også etablere os et sted, hvor der bor andre familier med børn, og hvor der var en skole i umiddelbar nærhed, som havde en rimelig sikker skolevej.
  Det er ikke, fordi husene her, hvor vi bor, er dyrere for dem at købe. De huse, de bygger, koster jo mindst lige så meget, som husene i den ældre del af Skagen; men de er og bliver jo klart bedre indrettet. Vi ville da allerhelst, når vi engang skal sælge vores hus, have, at det blev købt af nogen, der ville skabe nyt familieliv her i stedet for at gøre det til genstand for udlejning eller lignende; men det kommer desværre nok ikke til at ske.
  Lånene er billige og anderledes i dag (i modsætning til tiden, hvor vi købte og betalte 21-22% i rente), og det giver også andre muligheder for dem.
  Det korte af det lange er, at det er ikke os ældre i byen, der skal bestemme, hvor og hvordan de unge skal bo. Hvis vi vil have dem til at slå sig ned i byen, skal vi give dem mulighed for selv at bestemme, om de vil renovere eller bygge ud fra, hvordan deres behov og ønsker er.
  For øvrigt er det en skrøne, at boligerne heroppe er ubetalelige. Der findes masser af huse til salg, som har samme m2-pris som i de fleste andre nordjyske byer med samme arbejdstilbud og indbyggertal. Hvis husene ikke er solgt efter en liggetid på over et år, er det nok, fordi prisen skal justeres.
  Der er dog en ting, jeg ville ønske ændrede sig, og det skulle helst ske over hele byen. Hvor er det ærgerligt for naturen, at man ikke i dag gider have en have, hvor insekter og fugle trives. Når husene i byen bliver solgt, er det første, der sker, ofte at man fjerner alt grønt i haven, fliselægger den og sætter nogle krukker op med stedsegrønne planter. Det vildeste, man kan drive det til, er, at anlægge en græsplæne.
  Men at vende udviklingen her kræver en helt anden strategi med masser af oplysning om konsekvenserne af at udelukke naturen fra bylivet.
  P.S. Skulle vi sælge og flytte i dag, er ønskedrømmen nok et hus i nordbyen med udsigt til fri natur; men det får vi nok ikke råd til:-)
  Venlig hilsen
  Jane Bengtsen

 • Nej, Kurt Brænde, jeg skal ikke skamme mig, hvor i alverden får du den idé fra? Du er ikke i en position til, at fortælle andre hvad de skal gøre, så hold dig nu bare til emnet og lad personfnidderet ligge.
  Jeg er fortsat helt enig med Michael Finn Jørgensen i hans syn og anelser om fremtiden for en del af Skagen. Ikke hele byen, som nogen her tror. Det som jeg ser, i det Finn skriver er, at hvis ikke skagboerne selv, eller deres politikere opdager det, så bliver lod for lod købt af folk udefra og så vil der blive lavet koncepter/projekter/fabrik/whatever, som de nu lyster. På den måde har Sagen by ingen kontrol over områdets udvikling. Men kan få lov til senere at betale for en generel oprydning, når de kuldsejlede projekter bare ligger og flyder.
  Det er særdeles uheldigt og man er til grin, hvis man klapper i hænderne over 50 arbejdspladser her og der, for det handler jo om magten til at bestemme hvad arealet skal bruges til – ikke arbejdspladser, hvor ejerskabet ligger udenfor byen og dens interesse. En m/k fra Aarhus vil selvfølglig ikke have samme indsigt og nænsomhed overfor natur og den herboende befolknings kunnen (uddannelse og erfaring), så de laver bare et projekt som passer dem. Og får folk herop, som kan det de skal kunne. Så de 50 arbejdspladser man går og fabler om, bliver nok ikke liiiige skagboernes. At der bygges et par nye fiskeskibe gør nul forskel i det store billede, skibe kan jo sejle hvorhen de vil, så måske ligger de i Esbjerg året efter? Det er indiskutabelt, at Skagen forandrer sin identitet fra stillestående fiskeriby til elitens halvårlige feriested, resten af tiden er den sat i kennel. De tilbageboende skal bestemt se sig over skulderen og tjekke hvem, som køber hvad i de områder, der ikke allerede er sandet til i gulhusbyggerier og andet turistgejl. For det afspejler jo blot, hvad man tror man dels kan tjene hurtige penge på og dels hvad man tror “turister” vil købe. Man skal se længere indad i byens historie og der se, at det som både kunstnere og eliten og til dels masseturismen kommer for – det er naturen. Den uberørte, ikke den med endnu en laksefabrik på. (Og PS: det er langt fra en sikker guldrandet investering, at drive en laksefarm, flere kører med underskud, fordi der er overproduktion og fordi folk er blevet trætte af farmlaks og skifter til vildlaksens langt bedre kød).
  Så, spændende emne du rejste her, som jeg dog desværre er sikker på ender i sandet, dels grundet ævl og kævl fra folk som ikke forstår dig, og dels fordi de politikere, der skulle eller kunne, stå vagt om de sidste arealer, de tænker mere i at tomme i avisen med en postiv meleding om “nye arbejdspladser i Skagen” uanset hvilken bonitet og dybere tanke der er i de eventuelle projekter. Personligt tror jeg at Skagen som tidligere skønhedsområde skal helt ned i dyndet, før alle kan se, hvad de mistede. Lige netop den udvikling eller afvikling er set mange gange før andre steder.

 • Flemming H Olsen

  Kære alle

  Det handler om at få samlet Skagboerne, de fastboende omkring byudviklingen for fremtiden.

  Prøv at gå ind på forslagene i artiklen de vil først i det nye år blive endeligt vedtaget af byrådet og er mere indgribende ind DU aner. Altså skriv under NU for at presse byrådet til en TIME OUT.

  Der er ikke nok forståelse hos det samlede byråd for den naturværdi der ligger i de berørte områder her i Skagen Nordby.

  SKRIV UNDER NU

  PS: Når året rinder ud er det for sent!

  PPS: Et hjertesuk: Giv dig til kende med dit fulde navn, avisen læses jo af mange udenfor vores geografiske område, så gå efter bolden, indholdet i OPRÅBET og ikke manden det vil højne den debatniveauet og forståelsen – TAK!

 • Michael Finn Jørgensen

  Thomas?
  Du har ret og regnede også med at få stukket det i skoene.
  At skagboer på sigt vil her ud at bo, forstår jeg udemærket.
  Men vi har det jord vi har i Skagen og om 10-20 år er det væk.
  Jeg siger ikke, der overhovedet ikke skal udvikles evt. bygges,
  men at der skal være en dialog om fremtiden herude, i hele Skagen.
  Som andre steder i byen, bliver lodder købt op af firmaer udefra. Mange bygger selv med deres egne håndværkere, tager profitten ud af byen. Gevinst er minimal for skagboerne.
  Skagen Gl. Kommune, tænkte trods alt naturen ind i områderne, f.eks Ydunsvej/Eratosvej. Det gør man ikke nu og det matcher ikke, med den smukke natur, vi har omkring os.
  Hvad har vi brug for i Skagen? Det er den snak jeg ønsker og sagen her om beskytte skagboernes ret til at have steder hvor de kan være med deres gøren og laden, samt beskytte værdifulde naturområder. Dette er en meget konkret sag som gerne skulle lede til en større debat. Det er måske det vigtigste i det her.
  Noget helt andet er, at skal vi tage debatten lidt højere op, så kunne det være fedt, hvis det var et krav fra avisens side, at man udtalte sig med fulde navn. Det vil løfte standarden, hvis man står ved, med fulde navn, hvad man skriver. Tror det vil glæde mange.

 • Jacob
  Ikke for at gå imod hvad du skriver.
  Men hør nu lige her
  Skagen er på vej fremad.
  På buttervej er man igang med at bygge en ny fabrik der skal opdrætte laks til videresalget. Forventet arbejdsplads til ca. 20 – 50 personer.
  Havnen er i gang med en stor udvidelse.
  Forventer anløb af større skibe.
  Containerhavn
  Arbejdsplads 50 personer og derover
  I områder ude ved fællesantenneanlæg, opført stor fabriksanlæg, hvor der drejes store aksler og andet til vindmøller
  De måtte flytte, fordi top coat skulle bruge det område hvor de var på
  Arbejdsplads til 25 personer

  Jo jo skagen er da på vej til at “lukke” ned, når sådanne nogle som dig, ser fremtiden med hesteskygge klapper.

  Skagen skal være en udviklingssted for de unge,
  Skagen har lige fået nogle nye skibe,som de unge dygtige fisker har taget i brug

  Jo jo skagen er skam ved at lukke ned.

  Der hvor hedeboskolen lå, er opført en hel lille bydel, som bliver overtaget af en del, herboende Skawboer.

  Jo jo skagen er ved at lukke ned

  Som dronningen har sagt. DU SKULLE SKAMME DIG

 • Som udgangspunkt nogle gode synspunkter, men de klinger bare enormt hult når forslagsstilleren selv har bygget yderst mod nord….og med udsigten til på sigt at få naboer kunne måske have indflydelse på at man pludselig syntes der ikke skal bygges mere i det område…blot min mening

 • Til Michael Finn Jørgensen: helt igennem fint set, gode og væsentlige pointer. Du har jo ret, se bare på Højen som nu reelt er en sommerby, om vinteren sover den, er helt mørk. Og de mange dyre “skagbohuse” i Østerby har samme levemåde. Om 25 år bor der ikke mange der, som ernærer sig ved at have et arbejde i byen. Jeg forestiller mig næsten, at det er folk fra andre byer som ejer butikkerne og turister (som også er fra andre byer) som kommer og køber varerne. Alle tager hjem igen efter endt sæson. De 5.000 der er tilbage, er dem som ikke kan flytte nogen steder, af forskellige årsager. Eller de mange elektrikere, tømrere og murere, med familie og ansatte, som altid har travlt med at renovere endnu et hus, de sætter i stand til salg – til endnu en Kjøwenhavner. Byen bliver på den måde et mødested for tilbydere og nydere, en showcase og ophører med at være en by i traditionel forstand. Der er ikke ret meget man kan gøre ved det, for vi har jo et helt frit marked mv, så det må gå som det nu går, man kan jo bare selv smutte ud, hvis man synes det bliver for tyndt. Det er en skam, det ku være “så godt og rigtigt og mere som i de gode gamle dage”, men sådan går det ikke. Måske ER byen bare indhentet af sin helt-langt-væk-fra-alt placering og kan kun bruges til ferie?

 • min mening er
  Hold nu op med at være så negativ på nye områder her i Skagen.
  Vil vi have nye unge mennesker til byen, så skal vi også vise, hvad vi kan byde.
  Byen som sådan, er ikke ligefrem en by i super fremgang.
  Hvis der er nogen der vil købe, så lad dem købe.
  Nu skal byen som sådan ikke stå i vejen.
  Jeg ved godt, at mange går og siger.
  Ikke her hvor jeg bor, men godt på den anden side af vejen.
  Men com on, vi skal videre.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'OPRÅB, giv din mening til kende' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2021 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER