Klitsagen: Hans Andersen udtaler sig

Klitsagen: Hans Andersen udtaler sig

23. april 2021 - kl. 14:00 - af

Redaktionen har modtaget denne pressemeddelelse fra Hans Andersen:

Vedr. dom i ”klitsagen på Skagen”.

I dag afsluttedes sagen omkring klitterne på Sønderstrand. Det er med oprigtig forundring jeg læser dommen, og jeg fastholder min uskyld. Der er ikke i retten fremkommet et eneste bevis på, at jeg direkte eller indirekte har deltaget i påvirkningen af klitterne – ganske enkelt fordi, det ikke findes. Og ikke har fundet sted. Det har været et psykisk pres for mig og min familie at læse om handlinger, som jeg tager afstand fra – og læse beskrivelser af min person, som jeg slet ikke kan genkende.

Folkedomstolen har med sikkerhed for længst tildelt mig en livstidsstraf på Google-søgninger, men det gør det ikke mere rigtigt. Det er for mig tankevækkende, at jeg både i min virksomhed og privat NETOP har kæmpet for at bevare eller genskabe detaljer i historiske bygninger i Aalborg og altid sætter en ære i at bevare det oprindelige. Samme kamp har jeg jo paradoksalt nok netop kæmpet på Sønderstrand i årevis, hvor jeg gennem ord og skrivelser har givet kommunen kamp til stregen, fordi de af økonomiske årsager ødelægger Skagens natur. Og det er nok i virkeligheden grunden til, at jeg nu sidder med denne dom.

Kommunen eller P.S. Krøyers klitter?

En stor del af sagen, der har gjort den til en landsdækkende historie og tilkaldte sig 12 medier på første dag i retssalen, var påstanden om, at det er skagensmalernes klitter der er skamferet. Det kom dog tydeligt frem i retssalen, at der ikke er tale om Krøyers klitter – området lå langt ude i vandet på Krøyers tid. Klitterne er kun få år gamle, primært skabt af kommunens overskudssand fra Skagens Havn, som de billigt kan slippe af med ved at dumpe det på Sønderstrand.

Både i pressen og fra anklagers side var det alligevel en væsentlig anklage, at den klit der mistede få centimeter, var kulturhistorisk værdifuld – man fik billedet på nethinden af Krøyer, der sad på den ødelagte klit med en pen og lavede skitserne til sommeraftenen på Skagen eller Sankt Hans festligheder. Men det er kommunens klitter, ikke Krøyers. De er få år gamle og skabt af kommunens sandfodring, der har ødelagt det oprindelige udseende på Sønderstrand. Vi er en gruppe skagboer, der netop har kæmpet hårdt mod kommunen, fordi de ødelægger et fredet område. Vi har med sikkerhed været irriterende sand i maskineriet i forhold til kommunens
afskaffelse af bundsand fra havneudvidelsen – besparelse fremfor naturbevarelse.

Borgmesterens fejlskøn kostede kommunen penge

Borgmester Birgit S. Hansen (S) gik derfor helt skamløst i pressen, da klitsagen ramte medierne. ”Det her bliver dyrt og det kommer til at tage lang tid”, fortalte hun – mens hun samtidig kunne berette om 3000-3500 kubikmeter sand. De tal var så fejlagtige, at selv politiet ikke tog dem for gode varer. Borgmesteren førte valgkamp på forkerte tal og forsøgte at få politisk vinding på en fortælling om en borger, der ganske rigtigt er irriterende, fordi jeg hele tiden påpeger, at kommunen ødelægger stranden ved at dumpe sand fra havbunden på Sønderstrand.

Det fejlagtige skøn blev givet videre til alle myndigheder, der – uden at besigtige klitterne – tog det for gode varer. Også pressen skrev om de enorme mængder. Det kom frem i retten, at kommunen overhovedet ikke havde skyggen af faglighed til at vurdere omfanget, men at en biolog vederlagsfrit lavede et hurtigt skøn, som de i retten bekræftede var helt forkert.

De 3.500 kubikmeter blev til maksimalt 205, som er hvad den type gummiged højest kan skubbe på en time.

Et andet spørgsmål var den såkaldte genskabelse af klitterne, hvor det i retten blev tydeligt, at kommunen accepterede et tilbud fra Hededanmark, der var spild af  skatteborgernes penge. Frederikshavn Kommune skulle betale 125.000 kroner for 5 timers arbejde med en gummiged, der normalt koster 900 kroner i timen. Tilbuddet blev givet på baggrund af det fiktive skøn på 3000 kubikmeter – og bormesterens breaking-news-retorik om, at det vil tage lang tid, endte på de 5 timers arbejde.

Regningen blev betalt, men undervejs i retssagen måtte anklageren nedgradere beløbet på skaderne, da de hørte om virkelighedens genopretningsarbejde. Naturen havde
såmænd allerede genoprettet det meste af de få centimeter, da kommunen startede det overbetalte arbejde.

Har jeg sået et frø?
Jeg valgte fra start at udtale mig, fordi jeg var målløs over sigtelsen. Det skulle jeg måske have undladt, da enhver sætning man siger bliver mistolket. Enhver der kender mig ved, at jeg gerne taler om kommunens ødelæggelse af Skagens natur på Sønderstrand. Når jeg har gæster på Skagen, viser jeg gerne stranden frem og fortæller om Frederikhavns kommunes ødelæggelser.

Det gør jeg til enhver, der måtte lytte. De fleste går blot derfra med historien, andre kan måske opfatte det som en venlig gerning eller en hjælp, at handle på det jeg har fortalt dem. Men jeg har aldrig – og det kunne aldrig falde mig ind – bestilt eller bedt om hjælp med klitterne eller betalt for denne handling, idet jeg netop kæmper den kamp med ord og skrivelser, så fredning respekteres – også af myndighederne, der har det med at godkende hinanden.

Da jeg i pressen udtalte, at jeg kan have sået et frø, er det tydeligvis ikke en betalt ordreafgivelse, men det faktum, at medtiltalte kunne have opfattet det som en tjeneste, at hjælpe hans kunde en times tid en nat, mod en kommunal vandalisme, som jeg tydeligvis er irriteret over. Det er dog ikke hverken en tjeneste eller en hjælp at køre rundt i klitterne, da det at kæmpe mod en kommune er en demokratisk kamp – borgere mod kommune – som aldrig må ende i selvtægt. Så er vi jo ikke anderledes end kommunen. Folkedomstolen brugte udtalelsen om det såede frø til at dømme efter, men nuancerne er virkelig vigtige i den udtalelse.

Det handlede ikke om en udsigt!

Hele sagen har efter min bedste overbevisning været et studie i populisme, politik og fordrejning når den er værst. Det er måske sådan det er, men fra min stol ser det ud som om pressen omgående hoppede på borgmesterens fortælling om rigmanden, der gør som det passer ham for at få en bedre udsigt – og ignorerede undervejs det faktum, at der ikke er skyggen af bedre udsigt fra mit hus – da få centimeters afskrælning af en klit slet ikke kan ses på 50 meters afstand. Det fremgik tydeligt i retten på dag to og tre, hvor store dele af pressen glimrede ved deres fravær.

Der var ellers fuldt hus første dag med nærmest alle medier på plads, da vi to anklagede skulle vidne, men nuancerne de næste dage fra utallige vidner forblev i retslokalet og dukkede kun sporadisk op i medierne. Selv anklageren medgav, at der ikke var skyggen af forbedring af udsigt – trods pressens ensidige fokus på netop dette.

Dømt i folkemunde – af borgmester og presse

Vinklen var klar, folkedomstolen blev fodret – men fortællingens helt store spørgsmål og svar kom aldrig ud i pressen. Jeg er ærligt talt en smule rystet over at opdage, at nuancer er mindre væsentlige end forargelseshistorien hos demokratiets vagthund. Jeg har forståelse for, at medierne troede på en borgmester, der serverede en saftig historie med overdrivelse – men undres over, at man ikke efterfølgende spørger hende til såvel overdrivelser som beløb for genopretning.

Borgmesteren har i længere tid ikke svaret pressen, fordi hun ikke vil ”forholde sig til en verserende sag” – men nu er sagen afgjort, så jeg ser frem til afdækningen af borgmesterens usandheder og misbruget af skatteborgeres midler.

Fakta er, at retssagen blev ført næsten som en drabssag med enorme straffe stillet i udsigt og mange retsdage. Alligevel havde ingen gjort sig den ulejlighed at forsøge at skaffe beviser for de uhyrlige påstande. Ingen havde undersøgt sandbunken, ingen havde optalt sandhjelm eller tjekket hjulspor. Alt blev baseret på skøn fra kommunen, hvoraf mange myndigheder end ikke besøgte området for at besigtige skaderne. Politiet tjekkede både telefonmaster og overvågningskameraer, men der var ikke en eneste gennemgang af sandbunken eller på anden måde et forsøg på at føre bevis for kommunens påstande. Det eneste jeg er skyldig i er at kæmpe mod Frederikshavns
kommunes ødelæggelse af fredet landskab. Den kamp fortsætter jeg sammen med andre gode borgere – som altid med pen og papir og argumenter. Det ville være rart, om borgmesteren valgte det samme.

Det virker Kafkask, at jeg nu må leve med den anklage eller tvivl i folkemunde på livstid, selvom der ikke er ført – eller findes – beviser på min skyld.

Jeg har ikke på nuværende tidspunkt flere kommentarer – ej heller om ankespørgsmålet.

Hans Andersen

16 kommentarer til “Klitsagen: Hans Andersen udtaler sig” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

16 kommentarer til “Klitsagen: Hans Andersen udtaler sig”

 • Der er jo et ordsprog som siger ” Kloge mennesker tilpasser sig omgivelserne, mens dumme mennesker forsøger, at tilpasse omgivelserne sig selv”
  Det passer vist rigtigt godt på den her sag.
  Mage til fjols skal man lede længe efter, sikke en hykler.
  Øgenavn som jeg har læst ” Klithans” ville passe til en Skagbo.
  Han hverken er eller bliver nogen sinde Skagbo.
  Sælg den hytte og bliv væk fra vores by!

 • Så godt skrevet og meget seriøst Jens Ole B Tak for at du har fået sat ord på hvad vi er mange der mener heroppe

 • Klaus Nielsen

  Jens Ove Bagterp tak for dit flotte og saglige indlæg i denne debat . Klit Hans skriver os Skagboere, det bliver han aldrig. Mon ikke han har det bedst med at få solgt sit hus “4711” og ikke fremover at vise sig her i byen. Ynkeligt at læse hans forsvarsindlæg her på siden.

 • Jens Ove Bagterp

  Der er helt paradoksalt, at du – Hans Andersen – ikke havde tid til at møde op i retten og modtage dommen. I stedet må du have haft meget travlt med at formulere både en pressemeddelelse og dette indlæg på Skagens Avis. I begge tilfælde for at bedyre din uskyld!
  Når jeg læser det første afsnit, dukker Bjarne Riis op på nethinden. Han benægtede gennem flere år at have taget doping og fortalte flere gang, at han aldrig havde leveret en positiv test. Er der mon en fællesnævner her? Senere måtte Bjarne Riis indkalde til pressemøde og indrømme ”jeg har taget doping”. Set i mine øjne er det noget så hyklerisk, at det kom så vidt – og måske kommer så vidt.
  Jeg vil medgive, at det har været et psykisk pres – især for din familie, og det burde du nok have tænkt over. Du har på den anden side selv placeret dig i orkanens øje.

  Som du selv er inde på, er du nok heldig med at være dømt af juridiske dommere og ikke af folkedomstolen. De juridiske dommere har igennem deres arbejde oplevet mange forklaringer og bortforklaringer fra anklagede og har derfor stor erfaring i dømme anklagede på trods af de anklagedes benægtelser.

  Du kører meget i klitterne og ejerskabet heraf og peger meget imod kommunen. Den har nok heller ikke vist sig mest professionel i denne og andre sager, men husk altid på, når du står med en rygende pistol i hånden, er der altid 3 fingre, som peger mod dig selv!

  Det kan også undre mig, en uskyldig person skulle have så travlt med at hyre en landmåler til at måle ugerningen op. Det samme gælder for øvrigt det faktum, at dine videokameraer på netop ugerningsnatten ikke fungerede. Hvordan synes du selv, den forklaring lyder?

  En historie bliver ikke mere sand af at blive fortalt igen og igen, men måske har du behov for at bedyre din uskyld over for dine venner og bekendte.
  Det samme gælder, hvis du har fortalt din egen familie og hustru den samme historie – og det på et senere tidspunkt viser sig ikke at være korrekt.

  Du fastholder selv, der kun er sået et frø. Mærkeligt nok har du ikke vægret dig ved selv at bruge pressen og TV2 Nord til at fremføre din uskyld. Er det ikke den samme presse, du nu anklager?

  I mine øjne er ”frøet” af ugræs, og jeg kommer nok en gang til at tænke på Bjarne Riis. I forhold til hans situation, anklagede han ikke andre for at stikke dopingnålen ind i skulderen. Du synes, det er psykisk at leve med anklagen, men den kommer du nok over.

  Værre står det til med den stakkels 39-årige entreprenør, som enten af egen vilje eller på din opfordring har vandaliseret klitterne med sin gummiged. Tænker du på ham?

  Han har da stået frem og erkendt sin skyld. Har du overvejet, hvilket psykisk og økonomisk pres, gerningen lægger på hans skuldre. Er han psykisk nedbrudt eller fallit? Uden mødet med dig – Hans Andersen – ville han næppe på eget initiativ have kørt gummigeden op i klitterne og vandaliseret dem. Over for ham har du også et stort ansvar. Tænk også på ham ud over dit eget ego.

  ”4711” sender ikke en salig parfumeret duft ud over området. I stedet sender det en ram, ilde-lugtende hørm ud over Skagen Sønderstrand og Skagen Østerby. Hørmen kommer ikke fra gylle men noget meget værre – nemlig ordskvalder!

  PS. Hele denne sag ville have været meget lettere i Stalinstidens Rusland. Her var du bare blevet deporteret til Gulag fangelejren uden chance for at vende tilbage. I nutidens Skagen har du det privilegium frit at kunne flytte fra byen.

 • Erik Søndergaard

  Man er uskyldig indtil andet er bevist
  her er det bevist SKYLDIG
  og så læser man de ynkelige ord fra HA at han er uskyldig,og medierne har blæst det hele op,og han ikke har bestilt en gravko til at fjerne sand fra toppen af en klit,man han måske har sået et frø,som måske er misforstået,af entrepenøren som tidligere har arbejdet for HA,men entrepenøren forklarer at HA var til stede og forklarede hvor sandet skulle flyttes,men uheldigvis var det udendørs kamera slukket den nat,da toppen af klitten blev fjernet,mærkeligt nok,nu vil HA så give skylden til Borgmesteren som mener det er hendes skyld fordi hun vil i landsdækkende TV og beskylder HA for at han har lavet hærværk mod klitterne og Skagens natur,og samtidig er det Skawboernes skyld at der bliver pumpet sand ind på stranden ved udvidelse af havnen,
  så det tager udsigten til hans sommerhus.
  hvor ynkelig kan man være over for os Skawboer
  som kender sandheden
  måske det er den forkerte by HA har købt sommerhus i
  og skulle finde en anden by ved stranden
  og bo i og sprede sit gylle🇩🇰🇩🇰🇩🇰

 • axel christensen

  KLITSAGEN ??.HVor hvad”?..Tror IKKE mine øjne og ører,over denne STORM i vandglas !! Her MÅ da kunne vises anden FARBAR løsning for alle.Selvsagt er klitterne fredet.Helt ok. Men straffen på 2 mdr.Fængsel,er jo Idioti,for at skrape væk lidt sand derude.Mit poeng her: .Sprit-bilister der dræber,andre i trafikken får måske 1 (et)år,eller går fri”?? Hvor er dansk Logikken,Retfærdighed,og Gangsyn” Her MÅ vel snart Myndigheder se at få ændringer til? 2020-21 er vi faktisk i nu”)..tak.

 • Hvor er det synd at din lysende glorie er blevet skrammet

 • Erik Lundholm

  Nej nej, det var ikk mig der stjal af kagedåsen, hold nu helt kæ** hvor dumme tror KH at vi skawboere er, det næste bliver vel at fyrbakken er i vejen for udsigten, op med tegnedrengen mester

 • Eine Schreiver

  Det er da en gang YNK at læse.

 • Søren Andersen

  Til Hans Andersen: Det er ynkeligt at læse….

 • Nu skal vi nok være ordentlige med dig Hans .. Vi siger ikke noget når du flytter Fyrbakken .. Den er jo også noget kommunalt snyd.. Jeg synes det er rigtigt ærgerligt at du ikke må gøre som det passer dig – hav en fantastisk weekend – med frø Såning

 • Jette Rasmussen

  Sikken da en gang vås, HA skriver, et par centimeter sand. Meget påfaldende at hans kameraer ved huset tilfældigvis var slukket den pågældende nat.
  Måske han forsøger at overbevise sig selv om, at han er uskyldig i denne sag og at alle vi andre er skurkene incl. vores dejlige Bormester.
  Det næste blir at Vippefyret står i vejen for solopgangen…

 • Skawbo in spe

  En pressemeddelelse på 1394 ord kan ikke ændre ved det faktum at det er ulovligt at bulldoze i fredede områder.

 • Knud Pedersen

  Der burde sættes et 5m højt plankeværk op på de 2 sider af matriklen der vender ud mod havet de næste 5 år. Grundet det skal være matriklen, så kan en bekendt ikke tilfældig vis købe det og låne det til en uskyldig og derved undgå straf. Så kan de male havet på plankeværket udvendigt og indvendig kan man så male havet og de skibe man ikke kunne se

 • Poul-Erik Andersen

  Hvad med de økonomiske konskvenser? Kommer det til at koste skatteyderne penge?

 • Jakob Levesen

  Det er alligevel fantastisk, som man kan se forskelligt på samme sag. Denne H.A. ser sig selv som værende (bevisligt) helt uden skyld. Han har intet gjort for at “barbere nogle få centimeter” af en klit, som er opstået fordi den (onde og dumme) kommune har gravet sand op et andet sted og afleveret det i vandet ret udenfor H.A.s hus omtrentlige placering. Og venne/samarbejdspartneren har ageret helt på egen hånd? H.A. betegner sig selv som skagbo, det er hysterisk morsomt og udtaler bl.a. at han..”kæmpet for at bevare eller genskabe detaljer i historiske bygninger i Aalborg og altid sætter en ære i at bevare det oprindelige”. Citat slut. Jeg mindes da ellers, at H.A.s firma tværtom er kendt i Ålborg Kommune for at være lidt for langsom til at underrette kommunen om historiske fund, når man graver ud til nybyggeri – for det kan jo forsinke processen. Det læste jeg i en nordjysk avis, refereret efter hukommelsen. Jeg finder H.A. pressemeddelelse ynkelig og svagt funderet, den er smart udtænkt som overraskelses modbekendelse, det skal siges, men jeg mener den i det hele taget er udtryk for en total mangel på vilje til at erkende fejl og nederlag.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Klitsagen: Hans Andersen udtaler sig' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2021 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER