Svenske vindmøller vil komme til at dominere udsigten fra Grenen

Illustrationsfoto. Billedet har intet at gøre med projektet!

Svenske vindmøller vil komme til at dominere udsigten fra Grenen

8. januar 2022 - kl. 12:12 - af

Så præcis kan det siges, hvis ikke det lykkes at få svenskerne til at tage hensyn til dansk/international kulturarv og naturoplevelse, når man besøger Grenen.

Svenskerne er nemlig i gang med flere mølleprojekter så langt væk fra egen vestkyst som muligt, og dermed samtidig så tæt på Grenen/Danmark, som det kan lade sig gøre.

I de 2 projekter som er i proces er der tale om ca. 150 møller, ca. 20-22 km fra Grenen, men da møllerne er op til 340 meter høje bliver de den altdominerende ”udsigt”, når man kigger mod Sverige. Samtidig er der 2 projekter yderligere på de svenske tegnebrætter.

 Til sammenligning er Cloostårnets top er 160 meter over havet og 33 km. væk fra Grenen.

Svenskerne skriver i prospektets afsnit 6.7:

”En vindkraftpark kan i et åbent landskab indebære forandret landskabsbillede og ændrede oplevelser for beboere og besøgende i kultur- og naturmiljøer med høj visuel værdi.  Flymarkeringens lys på vindmøllerne kan være synlige for mange under skumring og mørke, og kan opleves som forstyrrende!”

Udover det visuelle indtryk placeres møllerne (som optager 330 km2 stort område) også midt i et stort fiskeriområde, hvor bla. danske hummerfiskere normalt fisker.

De naturmæssige påvirkninger har jeg ikke kendskab til, men et stykke hen ad vejen vil de vel være de samme uanset placeringen i åbent hav?

Frederikshavn Kommune har denne gang fået mulighed for at indsende et høringssvar til projektet (via den danske Miljøstyrelse), og derfor er sagen på mandagens PMU møde.

Når jeg skriver ”denne gang”, er det fordi Miljøstyrelsen fejlagtigt ikke hørte kommunen, da første projekt var i høring. Mig bekendt ved kommunen ikke hvad der dengang blev svaret.

Jeg vil arbejde for et meget skarpt svar, også langt skarpere end det forslag der er vedlagt dagsordenen. (kan ses på kommunens hjemmeside under ”politik” og ”dagsordner”).

Høringsfristen udløber allerede onsdag, den 12. januar 2022.

Man kan læse mere om projekterne på følgende links:

https://www.eolusvind.com/etablering/projekt/vastvind-vindkraftpark/

https://zephyrvind.se/projekt/poseidon

På vegne af Venstre i Frederikshavn Byråd, Peter Sørensen

16 kommentarer til “Svenske vindmøller vil komme til at dominere udsigten fra Grenen” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

16 kommentarer til “Svenske vindmøller vil komme til at dominere udsigten fra Grenen”

 • Kunne det ikke alene løses med en enkelt transformator opsat i byrådssalen i Frederikshan – der siver der alligevel så meget luft ud, at det vil kunne producere strøm til samtlige husstande i kommunen.

 • John Nebbelunde

  På en eller anden måde er jeg lidt imponeret over den Solcellepark, der ses lige udenfor Skagen.
  Ville gerne ha håbet det var noget “Skagen” selv havde opsat, men vi er jo underlagt storbyen, så sådan er det jo ikke
  Solceller som ved Brønderslev varmeværk, her mangler vi blot “Biobrændselen” da kunne vi også komme ned i rimelige priser, på varme og El
  Håber nogen skæver til Brønderslev?

 • Jens Daugaard Pedersen

  Som et koriosum til hvad der kan ses fra “Tykke Maren” Kan jeg oplyse at jeg deltog i Geodätisk institut stor triangulering af Danmark i midten af 60érne (som skrive dreng). Da vi jo “endte blindt” på fyret i Skagen blev der opsat en telerumeter reflektor på Vinga fyr, og ved normal vandstand fik vi signal ignnem. Det fortäller lidt om jordns krumning og hvor meget der bliver at se fra Grenen, men målingen blev “lukket”.

 • John Nebbelunde

  Jeg prøver igen, men jeg har ikke overskud til at sætte mig grundigt ind hvad en thorium reaktor kan kaste af sig i Megawatt, i forhold til det Danmark har brug for i dag men for de kloge se linket her
  https://videnskab.dk/teknologi/thorium-fremtidens-atomkraft

 • Hvis det er er at være pioner på et område, der bringer prisen på el op på 7kr for en kWh, som den var før jul, eller 4,32kr, som den når op på i dag, på en dag, hvor langt hovedparten af industrien ligger stille, så har jeg ikke behov for at rose mig af at være pioner.
  Når man fjerner et kraftværk, der kan producerer 24/7, og erstatter den med et kraftværk, der kan producerer under det halve, og kun når vinden er over en vis hastighed, vil det gå galt, det burde andre end en ….Hans kunne indse.

  I dag søndag producerer vi 72% af vores energi fra det der kaldes vedvarende energi, og det giver et udslip på 213gCO2/kWh.
  I Frankrig producerer de i dag søndag 25% af deres energi fra det der kaldes vedvarende energi, og har et udslip på 58gCO2/kWh.
  De oplysninger kan hentes fra en app, der hedder Barry.

  For dem der kunne have en interesse i at se de aktuelle markedspriser på el, kan de findes her:
  https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/DK/Hourly/?view=table

  Priserne skal ganges med 2,5. Der er jo også noget der hedder afgifter, moms, transportudgifter m.m.

 • Mogens Bandholm

  Mon ikke den debat her er(for at blive i luften) bare politisk varm luft på en kold vinterdag.

  “Västvind vindkraftpark
  Eolus Vind AB (Eolus) utreder förutsättningarna för en havsbaserad vindkraftpark i norra Kattegatt i territorialhavet och Sveriges ekonomiska zon utanför Kungälvs och Öckerö kommuner. Inom detta område planerar Eolus för 50 vindkraftverk med en totalhöjd upp till 320 m.

  Den västsvenska regionen är en viktig del av Sveriges näringsliv, här finns många stora aktörer och det finns ett behov av mer kraft till regionen för att kunna fortsätta utveckla industri, forskning- och utvecklingsverksamhet samt elektrifieringen av samhället.

  Västvind vindkraftpark kan komma att ge ett tillskott på ca 4–4,5 TWh förnybar el per år till det västsvenska elnätet. Detta går att jämföra med elanvändningen i Göteborgs kommun och Västra Götalands län som under 2019 rapporterades till 4,2 TWh respektive 18,4 TWh. Vindkraftparken kan därmed få en betydande roll för realiseringen av framtida industrietableringar, forsknings- och utvecklingsverksamhet samt elektrifiering av samhället. De två alternativa landtagningspunkterna i Göteborgs och Tjörns kommuner för anslutningskabel innebär möjlighet för direktleverans, med små förluster, av lokalproducerad förnybar kraft till industrier och verksamheter i Västsverige.”

 • Hvilken indflydelse vil det ikke få for Skagens/Grenens fugleliv at placere så høje vindmøller tæt på?

 • Chresten Sloth Christensen

  Tak til Erik Lundholm!
  Men jeg vil gerne vide mere, inden jeg udspyr min uforgribelige viden.
  Det skyldes, at vi uden stort folkeligt engagement i mindmøllelaug mv. aldrig var blevet førende på området.

  Eliten grinede jo af pionererne og lagde – jf. Steen Skou’s indlæg – alle hånde hindringer ind for at forhindre successen.

  Nu er det mit indtryk, at de store spillere og dermed dem, der gerne ser sig selv som elite har taget over, og de er jf. Klithans ligeglade med dig og mig og Skagen.

 • Erik lundholm

  Til chresten
  Fiskeredskaber fra omkring 50 – 100 fiskebåde fylder en del, og møllerne står tæt, så det er vel ligesom at spille fodbold på et billardbord groft sagt mvh Erik

 • John Nebbelunde

  Trist udsigt, Svenskerne er åbenbart lige så dumme som danske politikere, med Klimaminister Dan Jørgensen i spidsen, – når de ikke kan finde ud af at lave et moderne Atomkraftværk som det nye Finnerne nylig har åbnet!

  Vi har brug for den bedste model, til alle fremtidige ladestandere og måske “varmepumper” Vi kan ikke forlade os på kun vindkraft, sålænge vi ikke kan gemme strøm

 • Det er helt rigtig, hvad du skriver Erik ,er det ikke den danske regering selv, der slagter fiskeriet,så er det den svenske og skal ikke undre mig de får lov til det med den rød grønne regering vi har. Hvis sverige vil ha havvindmøller kan de sætte dem op henne i den svenske skærgård, de har så meget kyst strækning.Kan simpelhen ikke forstå hvis der skal være hav vindmøller så sæt dem syd for læsø på alt det lave vand der er der ,men der er nok for mange sæler og fugle der, det havde jeg glemt ,så det er selvfølgelige også bedre at sætte dem i de områder hvor de forfærdelige fiskere holder til og gjordt det de sidste 100 år.Nu må de politiker som vil fiskere og fiskeriet godt på banen og det er NU.

 • Man lukker Ringhals, som leverer 17TWh om året og erstatter det med en vindmøllerpark, der skulle kunne levere 5,5TWh om året, hvis ellers der er vind til rådighed.
  Samme vanvid har man gang i i både Tyskland og Belgien.
  De høje elpriser er kommet for at blive.
  Længe leve den “grønne omstilling”.

 • Chresten Sloth Christenseb

  Forklar lige en landkrabbe, hvorfor man ikke kan fiske i et område, hvor der står vindmøller?
  Og kan kommunen ikke få lavet en visualisering af, hvordan møllerne ses fra den danske kyst, især Grenen?

 • Erik lundholm

  Det går snart op i grøn energi det hele, mon slet ikke der bliver tænkt på det fiskeri, især hummerfiskeri der foregår i dette område, af både danske og svenske fiskere, men det er jo også et erhverv man er ved at slagte i forvejen , bare et lille surt opstød, god weekend
  Erik

 • Minba Starbæk

  Nu må fiskeriorganisationerne på banen.
  Det kan da ikke passe at man godtager at beskære fiskepladserne yderligere🙁

 • Er der sammenhæng mellem billede og tekst, eller er det alene for at skabe debat på en usaglig baggrund.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Svenske vindmøller vil komme til at dominere udsigten fra Grenen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2022 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER