Ny forpagtning i haven ved Anchers Hus

Øverst fra venstre: Clint Lundum og Jonatan Chemnitz. Nederst fra venstre: Katrine Sams, Karl-Emil Sams og Thomas Madsen.

Ny forpagtning i haven ved Anchers Hus

23. marts 2023 - kl. 8:13 - af

Det er to erfarne restauratÞrer fra SÞmÊrket og Hyttefadet, der sammen med nye, kulinariske krÊfter overtager forpagtningen af bageriet og caféen i Saxilds Gaard ved Anchers Hus i Skagen. De kalder stedet Saxild, holder Äbent Äret rundt og serverer primÊrt grÞntsags- og havbaseret mad mellem tradition og nytÊnkning.

SmÞrrebrÞd, kaffe og kage, cider, snacks og gode vine kommer pÄ menuen hos Saxild i haven ved Anchers Hus. Bageriet og caféen drives fra dette forÄr af Clint Lundum og Karl-Emil Sams, som de seneste Är har drevet spisestedet Hyttefadet og vinbaren SÞmÊrket.

”For os er det her mere end bare en forpagtning,” siger Lisette Vind Ebbesen, direktĂžr for Skagens Kunstmuseer. ”Vi har valgt holdet bag Saxild, fordi det er afgĂžrende, at forpagterne har en dyb forstĂ„else og respekt for det her sĂŠrlige sted. Saxilds Gaard, Anchers Hus og haven imellem de to bygninger emmer af kunst- og kulturhistorie, og det kan de tage med ind i alt, hvad de laver. Samtidig glĂŠder det os meget, at de har nogle enormt overbevisende kompetencer ift. brĂžd, mad og drikke. De kan sikre rigtig hĂžj kvalitet i det gamle bageri.”

Museet har altsĂ„ skelet til de nye forpagteres kulinariske kompetencer, men ogsĂ„ til deres idĂ©er til hvordan stedet kan bruges: ”Vi har et strategisk indsatsomrĂ„de, der handler om at udvikle vores historiske bygninger og haver til at vĂŠre platforme for mĂžder mellem kunst og mennesker. Det arbejdede vi ogsĂ„ pĂ„ i Baghaven, der forpagtede stedet sidst, og vi tror pĂ„, at Saxild-folkene ogsĂ„ kan hjĂŠlpe os med den dagsorden.”

Holdet bag Saxild er forpagterne Clint Lundum, kok og restauratÞr, Karl-Emil Sams, sommelier og restauratÞr, Katrine Sams, kÞkkenchef og kendt i lokalomrÄdet for sin grÞnne, vilde mad i regi af Katrines KÞkken, chefbager Jonatan Chemnitz og bager Thomas Madsen. Saxild Äbner primo maj.

Legendariske gule lĂŠnger
”Vi kunne simpelthen ikke lade vĂŠre!” siger Karl-Emil Sams og griner. ”Vi har jo egentlig nok at lave, hvor vi er, men det var en fantastisk mulighed at overtage den her forpagtning. Det er et kĂŠmpe kick at fĂ„ lov til at skabe noget i de her rammer.”

Clint Lundum er enig: ”Vi har altid vĂŠret forelskede i det her sted,” siger han. ”Jeg har tit gemt mig her om sommeren og bare siddet stille med en kop kaffe. Og sĂ„ har bageriet virkelig aktiveret os. Jeg elsker produktion, sĂ„ idĂ©en om, at vi kunne fĂ„ vores eget bageri og virkelig fĂ„ bagt kvalitetsbrĂžd var enormt spĂŠndende – og udslagsgivende.”

Saxilds Gaard, som de gule lÊnger hedder, er opkaldt efter den familie, som ejede gÄrden i mere end 150 Är. De drev bl.a. bageri i bygningerne og en af familiens generationer havde et varmt naboskab med Anna, Michael og Helga Ancher.

Holdet bag Saxild flytter altsĂ„ ind i historien – og det ved de godt. ”Vi fĂ„r sĂ„ meget forĂŠrende her,” siger Katrine Sams. ”Vi vil gerne have den store fortĂŠlling med os men samtidig give den nyt liv. Vi vil ikke nĂždvendigvis dyrke nostalgien, men vi vil gerne dyrke historien.”

Og det har Katrine Sams tÊnkt sig at gÞre med sin mad og de fortÊllinger, der kan serveres pÄ en frokosttallerken.

”Saxilds Gaard er jo nogle absurd smukke rammer. Og de rammer er kun sĂ„ smukke, fordi historien har fĂ„et lov til at blive fortalt lĂžbende,” siger hun. ”Vi gĂ„r ind i det med respekten for historien, men vi ser ogsĂ„ fremad. Jeg kan virkelig godt lide traditioner og det klassiske – men jeg kan ogsĂ„ godt lide at vende det hele lidt pĂ„ hovedet. Vi kommer til at servere tilsyneladende enkle, klassiske retter, men rĂ„varevalg og smage kommer til at larme. Det er dĂ©r, vi gerne vil vĂŠre udfordrende.”

PĂ„ menuen
”Vi skal spise noget af alt det, vi kan finde omkring os. Vi skal spise fra gĂ„turen i skoven og badeturen pĂ„ stranden,” siger Karl-Emil Sams. ”Vi skal spise mestendels grĂžntsagsbaseret, dansk, Ăžkologisk og af hĂžj kvalitet.”

”Vi vil gerne fortĂŠlle en historie pĂ„ tallerkenen om, at vi er i Skagen – men pĂ„ en ny mĂ„de,” supplerer Katrine Sams. ”Vi har to kyster og det er der ikke mange steder i dette land, og det er altsĂ„ en rĂ„vare- og umamibombe derude! Bum! Tang, muslinger, strandurter, havsnegle. Jeg vil selvfĂžlgelig gerne have, at folk kommer pĂ„ Saxild for at spise og drikke godt i smukke og historiske omgivelser, men jeg vil ogsĂ„ gerne, at folk fĂ„r noget nyt med sig. SĂ„ nĂ„r der lander en eller anden vild ingrediens pĂ„ deres tallerken, som de mĂ„ske ikke kender, kan vi fortĂŠlle, at den findes lige herude. Og sĂ„ kan vi formidle, at dĂ©n urt, tang-art eller svamp faktisk kommer fra naturen omkring Skagen, og hvor og hvornĂ„r man selv kan finde den. AltsĂ„ ikke lige svampestederne selvfĂžlgelig. De er tophemmelige! Ellers fĂ„r jeg ballade med min mor.”

Saxild har brĂždudsalg fra 07.30-11.00, hvor bagermester Jonatan Chemnitz’ surdejsbrĂžd kan kĂžbes. Derefter er menuen grĂžntsags- og havbaseret smĂžrrebrĂžd og toasts, som Katrine Sams lader Ă„rstiden diktere.

Fra 15-18 bliver Saxild til en vin- og snackbar.

HelÄrsÄbent
Saxild bliver ikke bare en lĂŠkker sommerbiks. Holdet bag holder Ă„bent hele Ă„ret rundt, for de vil gerne etablere sig som et lokalt mĂždested. ”Vi har ogsĂ„ Ă„bent om sommeren,” siger Clint Lundum og omvender dermed den klassiske feriebylogik, hvor de vinterĂ„bne restauranter hĂžrer til sjĂŠldenhederne.

”Vi er selv lokale, sĂ„ det er et aktivt valg for os at holde Ă„bent Ă„ret rundt, fordi vi gerne vil have en indvirkning pĂ„ det sted, hvor vi bor,” siger Karl-Emil Sams. ”Vi vil gerne tilbyde de lokale et lille sted, som ikke lukker, bare fordi sĂŠsonen gĂ„r pĂ„ hĂŠld. Alle bydele har behov for et godt, lille sted, hvor man kan fĂ„ en god kop kaffe eller et godt glas vin – uanset sĂŠsonen.”

Saxild vil bl.a. bruge de lidt koldere mĂ„neder pĂ„ at arrangere sanketure i og omkring Skagen, afholde bagekurser, lave forskellige smagsarrangementer og ikke mindst pĂ„ at servere god, grĂžn mad, varm kaffe og lĂŠkker vin til alle der befinder sig i byen – uanset Ă„rstid.

3 kommentarer til “Ny forpagtning i haven ved Anchers Hus” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

3 kommentarer til “Ny forpagtning i haven ved Anchers Hus”

  • Det lyder helt fantastisk – det maa vi prove.

  • Anneminna Torp

    Det var sÄ trist, da det blev bekendtgjort at Baghaven lukkede og ikke genopstod i Är.
    SÄ det er en stor glÊde at at lÊse, at I fem tager handsken op, og Äbner Saxilds GÄrd.
    Stort Tillykke!
    Vi er mange der glĂŠder os!

  • Helge+Pedersen

    Tillykke, helt fantastisk, det glĂŠder vi os til.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ny forpagtning i haven ved Anchers Hus' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2023 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter ogsÄ tredjeparts statistik-software som anvender cookies, sÄ vi lÞbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at lÊse avisen uden at der lagres cookies pÄ din computer, sÄ ved at fortsÊtte accepterer du automatisk.

ACCEPTER