Læserbrev: Skagens skæbne !

Læserbrev: Skagens skæbne !

26. februar 2024 - kl. 9:04 - af

En henstilling til borgmester Birgit S. Hansen (BSH) om at bruge rettidig omhu når der skal laves miljø screening af restaurationsforskriften og rapport om tilsyns svigt.

Jeg vil opfordre til, at SMV-screeningen bliver udarbejdet stringent efter direktiverne i Miljø- og Fødevare Nævnets »Afgørelse« og skal følge Miljølovens forskrift. Eller sagt på en anden måde jf. din udtalelse på byrådsmødet af december 2020 »en stålfast kontrol, og ingen slaw i bolledejen«. Ingen musik med dispensationer, og ingen »særregler « for musik lydniveauer i Skagen.

Birgit S. Hansen, nu har du muligheden for at vise dit hensyn til beboerne i Skagen, og ikke, som hidtil kun med dine egne udtalelser om at »beskytte erhvervet«. Det er værd at notere, at vores nabokommuner, Aalborg, Jammerbugt, Brønderslev og Hjørring Kommune ikke tillader udendørs kommerciel musik, eller kun som en undtagelse. Her tager man hensyn til miljø og borgernes rettighed til at leve og bo i et acceptabelt miljø. Den mulighed findes takket være dig ikke i Skagen.Til oplysning venligst se kopi af restaurationsforskriften for Struer Kommune.

Dernæst vil jeg også gerne rette fokus mod din nuværende politik vedrørende turisme, specifikt af segmentet for »party turisme«, som du favoriserer sammen med en markant overturisme. Du er samtidig formand for Kommunernes Landsforenings (KL) Klima – og Miljøudvalg, hvor:

 • Vigtigheden af CO2 reduktion.
 • Miljøbeskyttelse.
 • Trafik, og infrastruktur.

er omdrejningspunkter i udvalget. Det virker absurd hvordan din kommune politik som fremmer massiv turisme – i særdeleshed en form, der er alt andet end bæredygtig eller ansvarlig – kan forenes med en landspolitik, der har som formål at fremme disse vigtige miljømæssige og bæredygtige initiativer på alle fronter. – og som du er formand for. Spørgsmålet der kan stilles er, om din forståelse for etik og ansvarlighed, ikke medfører tvivl om din habilitet som borgmester og som formand for KL´s Klima- og Miljø udvalg.

Ankestyrelsen har, efter dommen fra Miljø- og Fødevare Nævnet krævet, at kommunen indenfor en 4 ugers frist skal udtale sig om hvorvidt kommunen har opfyldt sin tilsynspligt med kommunens restauranter i henhold til Miljølovens § 65. Dine offentlige udtalelser synes at bekræfte manglende opfyldelse af denne pligt; og videre har Teknik- og Miljø ved flere lejligheder begrundet årsagen til, at de ikke vil lade et certificeret firma foretage støjmålinger med, at det ikke er muligt. Dette postulat er »helt ude i hampen« og demonstrerer forvaltningens uduelighed.

Ankestyrelsens kommende afgørelse vil utvivlsomt resultere i en »Tilsyn sag«.

Kommunens svigt af deres tilsynspligt er ikke kun manglende kontrol af lydgener, men restaurations forskriftens afsnit »Gyldighedsområde, begrænsninger af støjgener & begrænsning af lugtgener«. Konkret må det betyde, at kommunen som sagt skal gennemføre en miljøvurdering af restaurationsforskriften i overensstemmelse med reglerne i miljøvurderingsloven. Dette indebærer, at kommunen skal undersøge, om restaurationsforskriften kan have væsentlige miljømæssige konsekvenser, og om der er alternative løsninger, der kan mindske disse konsekvenser. Derudover skal kommunen sikre, at der er foretaget en partshøring, og at støjgrænserne fastsat af Miljøstyrelsen overholdes.

Hvis miljøvurderingen viser, at restaurationsforskriften har væsentlige miljømæssige konsekvenser, kan kommunen blive nødt til at lave en VVM-miljø vurdering af forskriften, lokalplanen og stille skrappere krav til restauranternes drift for at sikre, at de ikke medfører væsentlig gene for omgivelserne.

Det er dybt skuffende at se, hvordan du har forvandlet Skagen fra en stolt og kulturelt rig fiskerby til en skygge af sig selv. Din partipolitik har ødelagt byens autentiske charme, og kastet den ud i en nedadgående spiral, hvor den nu konkurrerer med tvivlsomme feriemål på Mallorca, Ibiza og i Bulgarien. Skagen plejede at være et magisk sted, et samlingspunkt for kunst og kultur. Desværre er Skagen nu blevet et trist eksempel på, hvordan dårlig ledelse kan underminere en bys arv og lokalsamfundets sammenhængskraft. Det er dit magtmisbrug  at mange skawboere, både unge og gamle, føler sig nødsaget til at forlade deres hjem og sælge det hus, hvor mange af dem blev født. De orker ikke igen i år, at skulle igennem 5 måneders turist kaos og musikstøj. Det er ganske enkelt for stressende at bo i det »Minefelt« som centerområderne meget passende kaldes i folkemunde.

Din partipolitiske agenda har åbenbart ingen plads til at bevare og respektere byens rige historie og kulturelle arv. Det er en trist udvikling, der har konsekvenser for Skagens sjæl og identitet. Det er på tide, at der bliver taget ansvar og rettet op på den skadelige kurs, inden Skagen mister mere af det, der gjorde det til et unikt og elsket sted.

Med venlig hilsen,

Mogens Bandholm

11 kommentarer til “Læserbrev: Skagens skæbne !” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

11 kommentarer til “Læserbrev: Skagens skæbne !”

 • Bare et par spørgsmål:

  “Skal alle ikke overholde lovgivning – private, firmaer, restauratører, industrier,
  Det Offentlige og mange flere)”?

  Hvordan kan lokalpolitikere være vidende om denne ulovlige sag, og blot dække sig ind under, at der er flertal for musikstøj og hvorfor har ikke en eneste bedt om lovgrundlag herfor på 8 år?

  Er politik blevet til noget man “synes”, blot der er stemmer i det, hvor er formatet i politik?

  Hvis ikke hvad så?

 • William Petersen

  @Karen Marie Kold
  Michael Egelund er redaktør af nærværende netavis.
  Læserbrevet er underskrevet en Mogens Bandholm.

 • Hvor er det dejligt at se, at Hr. Bandholm’s naboer ikke har de udfordringer med musik, som manden åbenbart har.
  Han må have uhyre sensitive ører, når hans naboer ikke er besværet af musikken i området.

  Og selv om Hr. Bandholm skriver til hele byrådet, både i denne og alle andre kommuner, så skal han nok næppe forvente, at nogen af dem tager ham alvorligt.
  Mange af os der bor her i byen, bliver kun irriteret, når der gives så meget spalteplads til brok brok og mere brok.

 • Karen Marie Kold

  Michael Englund bor du i Skagen? I Aalborg er der musik i det gamle Karolinelund hver fredag aften hele sommeren tror du alle er glade for det, Jeg har selv boet i Skagen og Skagboerne ved at de skal tjene penge i de 3 sommer måneder hører du en ægte Skagbo ytrer sig om støj nej .

 • Matthias Blum Danielsen

  Kære alle,

  Det er ærgerligt, at vi fortsat oplever uenigheder angående musikken her i Skagen, en by vi alle elsker så meget.

  Vi er en fastboende familie på Trondsvej 18, der har boet her i snart 3 år. Vi har endnu ikke oplevet støj eller høj musik, selvom vores hus ligger tæt på det, enkelte kalder “minefeltet”.

  Ind imellem kan vi høre lidt musik i mens vi er uden for, men det har aldrig været en gene for os – tværtimod.

  Det er mit indtryk, at musikken måske var et problem for år tilbage, hovedsageligt fra en enkelt restaurant/beværtning, som ikke længere er i byen.

  Kh.
  Matthias

 • Jan Meelby Klausen

  Alle de problemer Mogens Bandholm kan få øje på fra Trondsvej 22, kan vi ikke se fra Trondsvej 14.
  Ja – der er mange mennesker i sommerhalvåret – herligt.
  Ja – enkelte dage om året kan vi høre musik udendørs – aldrig indendørs.
  Den afveksling er med til at gøre Skagen til noget særligt.
  Jeg forstår ikke, at MB bosætter sig på midt i Skagen,
  når han ikke kan lide turister, musik mv.
  Kære Mogens – stop din kritik af Skagen og borgmesteren.

 • Mogens Bandholm

  Mikkel – Sussi og Leo spillede INDENFOR! For min skyld må du og alle andre gøre det samme. Det offentlige rum er IKKE til fri afbenyttelse, prøv dog at forstå det.
  Struer – det var nu et lille “hip” til den nuvøærende direktør for Miljø- og Teknik nede på Rådusøen, men det kan du jo ikke vide. Men Struer fører en forlystelses politik der er al ros værd, men det kan du sikkert ikke forstå.

  Til Poul: Birgit og hele byrådet har skam fået t tilsvarende skriv.

  Til Steen: tak for support og forståelse.

 • @Mikkel Kongerslev
  Lad os stræbe efter at løfte niveauet for denne debat og samtidig fokusere direkte på det centrale problem. I adskillige år har Mogens Bandholm påpeget et markant støjproblem i Skagen, som flere politikere i Frederikshavn kommune bevidst har ignoreret, selvom de tydeligvis har været vidende om det ulovlige i den fortsatte praksis. Dette problem er på ingen måde begrænset til dem, der “…har købt en lejlighed ovenpå stedet hvor Sussi og Leo spillede…”, idet det faktisk påvirker hele byens befolkning.
  I modsætning til dig føler jeg mig overbevist om, at det er muligt både at fastholde “…titusindvis af glade gæster…” samt opretholdelse af lokale erhverv, eller som du selv udtrykker det “…de mange mange familier der lever af deres besøg…” – det skal blot ske på anden vis end den hidtidige tvivlsomme praktis.
  Der vil altid være personer, hvis indtægt primært stammer fra festrelaterede aktiviteter (party-turisme), og for disse synes den økonomiske fordel åbenlyst at veje tungere end at vedligeholde byens image og sikre, at Skagen forbliver en attraktiv by at bo i.
  I stedet for at forsøge at drive Mogens Bandholm ud af byen, burde vores fokus måske i højere grad ligge på hurtigst muligt at dirigere disse personer ud af Skagen, så de kan forstyrre andre steder med deres fest-aktiviteter. Jeg tvivler dog på, at andre byer vil tage imod dem med åbne arme….

 • Er det ikke mere frugtbart at Mogens Bandholm
  skriver direkte til Birgit.

  Disse læserbreve virker som forurening, da de ikke engang læses af Birgit.

  Tak for sangen

  MVH

  Poul

 • Glimrende indlæg!
  Jeg kan kun erklære mig enig, og det er efterhånden tydeligt for (næsten) enhver, at Skagen er Frederikshavn Kommunes malkeko.
  Problemet er blot, at borgmester Birgit S. Hansen er i færd med at “malke koen til døde” og hvilken ansvarlig politiker kan finde på noget sådant…?

 • Mikkel Kongerslev

  Du har købt en lejlighed ovenpå stedet hvor Sussi og Leo spillede. Troede du virkelig du ville få stilhed året rund med den placering?

  Flyt nu ud af byen istedet for at ødelægge det for de titusindvis af gæster som elsker byen og de mange mange familier der lever af deres besøg.

  Hvis der er dejligt stille i Struer Kommune, hvorfor flytter du ikke dertil?

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læserbrev: Skagens skæbne !' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger