Skagen AiRs første residenter er valgt

Skagen AiRs første residenter er valgt

27. februar 2024 - kl. 6:47 - af

Ollie Hermanson (Norge), Robert Lisek (Finland) og Andrea Jespersen (Danmark) bliver de første kunstnere i Skagens Kunstmuseers nye residencyprogram. De flytter ind i museets atelierer i slutningen af februar 2024.

Samtidskunsten flytter ind i Skagens Kunstmuseers tre atelierer lige om lidt. De første tre kunstnere er blevet udvalgt til museets nye residencyprogram Skagen AiR, og programmets jury er begejstret.

”Det er tre meget forskellige kunstnere med meget forskellige tilgange og praksisser, og det er superspændende,” siger Lisette Vind Ebbesen, direktør for Skagens Kunstmuseer og jurymedlem. Juryen består, ud over Ebbesen, af Jane Jin Kaisen, kunstner og professor ved Skolen for Mediekunst under Det Kongelige Danske Kunstakademi, Soffie Viemose, musiker, og forfatteren Jens-Christian Grøndahl.

”Jeg glæder mig meget til at se, hvad der sker, når samtidskunstnere rykker ind i de tre atelierer. Ateliererne er nogle fantastiske rum med en vild historie, for bl.a. P.S. Krøyer og Michael Ancher har jo arbejdet i dem, og det bliver spændende at se, hvordan kunstnere i 2024 arbejder i de selvsamme rum,” siger Ebbesen.

Samtidig pointerer Ebbesen, at hun glæder sig til at mærke udvekslingen mellem kunstnerne og Skagen: ”Skagen AiR handler grundlæggende om værdiudveksling, møder og dialog. Vi stiller en samling, nogle rum og en historie, som vi mener kan en masse ting, til rådighed, og så er jeg spændt på, hvilke tanker, fortolkninger og perspektiver kunstnerne kaster på den. Samtidig håber jeg også på en værdiudveksling mellem Skagen og kunstnerne. Det var det, der definerede kunstnerkolonien i 1880erne: De rejste til Skagen, bevægede sig rundt i byen og skabte deres kunst på den baggrund. Hvordan kan det udfolde sig nu? Den tanke er jeg meget begejstret for.”

De tre kunstnere
Det er tre meget forskellige kunstnere, der fra slutningen af februar 2024 skal tilbringe 12 uger i Skagens Kunstmuseers atelierer. Robert Lizek, Ollie Hermansson og Andrea Jespersen spænder bredt.

Robert Lizek er matematiker og kunstner, har en PhD i University of Arts i Poznan og er optaget af systemer, netværker og processer i computermæssig, biologisk og social forstand. Lizek fusionerer forskning, musik og forskellige konceptuelle kunstformer i undersøgelser af det biologiske og det maskinelles relationer.

Ollie Hermansson er performancekunstner og har studeret ved Oslo National Academy of the Arts samt Performative Art ved Academy of Fine Arts Vienna. Hermanssons arbejde centrerer sig omkring krop, tekst, tegninger og det, de kalder ”taktile gestusser”. De er optaget af at komme tæt på sit publikum med en personlig og intim tone, som kalder på nær publikumsinddragelse i et arbejde, der fokuserer på queer-erfaringer.

Andrea Jespersen er uddannet billedkunstner fra Glasgow School of Art og Royal College of Art. Hun beskæftiger sig med konceptuel kunst, der udvikles gennem tidskrævende håndværk og en metode, hun i sin PhD har defineret som ’cerebral handmade’. Hun arbejder i forskellige skalaer og med en række meget forskellige materialer.

Næste skridt
Når de tre kunstnere har fundet sig til rette, begynder deres residency med en række møder med lokale foreninger, organisationer og andre mulige samarbejdspartnere, som kan give kunstnerne indsigt i den by og det lokalmiljø, de er havnet i.

Skagen AiR er et led i Skagens Kunstmuseers strategi Flere Fællesskaber, som skal aktivere museets tre matrikler og haver som platforme for møder mellem mennesker gennem kunsten – og netop derfor er de lokale møder et afgørende led i residency-programmet.

Kunstnernes videre arbejde og arrangementer, hvor man kan møde kunstnerne og opleve deres arbejde, offentliggøres løbende på www.skagenskunstmuseer.dk samt museets Facebook, Instagram og LinkedIn.

Projektet realiseres med generøs og afgørende støtte fra Det Obelske Familiefond, Augustinus Fonden, Nord Energi Fonden og Dahlers Legat.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skagen AiRs første residenter er valgt' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger