Bemærkning til Skolemarken

Bemærkning til Skolemarken

18. april 2024 - kl. 6:31 - af

Redaktionen har modtaget nedenstående fra Allan Jensen, uddannet eventmager:

Tak til Thomas Mose for dine tanker omkring Skolemarken m.m. Jeg er, en af de ganske få brugere af Skolemarken. Måske er det kun os få brugere, der ved hvor besværligt det egentlig er, at få adgang til Marken, og fremover skal der være gebyr på at låne Marken til aktiviteter. Som en af de meget få uddannede eventmagere i Skagen, har jeg hjulpet Skagen Handelsstandsforening med afvikling af events til især Open By Night. Da min familie og jeg som lokale ildsjæle har stået for Skagens største Kræmmermarkeder i mere end 20 år, var det naturligt med os, som tovholdere på det årlige marked i Centrum. I 2021 under Corona, var ordet Kræmmermarked ifølge Rigspolitiet og Corona-hotline det farligste man kunne sige. Politimesteren udtalte: du kan ikke styre et marked i uge 29 i Skagen, så du får ikke tilladelse. Jeg insisterede og gennemtrumfede, og hyrede lokale Coronavagter med tælleapparater, da der max måtte være 500 personer på pladsen. Det blev en dejlig dag, med mere end 3.600 gæster + kræmmere på pladsen. Ingen blev syge. Pressen var inviteret, men kom selvfølgelig ikke forbi, ej heller i 2023.
Jeg har altid haft en god kontakt i Kommunen, der godkender aktiviteten hurtigt. Denne gang bad jeg om samme aftale, men undlod ordet ”Handelsstands-foreningen. Så startede problemerne. Jeg fik oplyst, at en privat mand for flere år siden havde ansøgt, og fået nej, så jeg skulle ikke forvente ejerskabsfornemmelse til Marken. Der blev oprettet en sag, og jeg skulle sagsbehandles af flere personer. Da mine kræmmere rykkede fra både Esbjerg, Norge og Skanderborg, måtte jeg ”tale” lidt højere til Kommunen. Jeg fik tilladelsen, med formaninger om, at der ikke måtte køre lette personvogne ind, hvis græsset var vådt. Jeg skulle have alle forsikringer i orden, og skulle selv godkendes af Politiet. Hvad skulle jeg dog tale med forsikring og Politiet om? Jeg er altid blevet nægtet at sælge så meget som en flaske vand, til de gæster som står i 12 timer på Pladsen uden skygge. Alt salg skulle gå til byens butikker, så man skulle krydse hovedvejen hvis man var tørstig. På Kulturhuset mener lederen ikke, at toiletterne er offentlige (skatteborgerne har betalt og driver dem), så 2 ældre damer blev henvist til toiletter ved Lystbådehavnen. Velkommen til Kappelborg/Skagen. Det var nu mit private marked, så jeg bestilte Annas Pølsevogn til at stille op på scenen. Kommunen skrev, at jeg skulle afregne elforbrug. Pølsemanden sagde han brugte strøm for 65 kr. hele dagen. En Kommunalarbejder, skulle aflæse elmåler sammen med mig, og Kommunen skule lave regnskabet. Jeg inviterede byens institutionsbørn og skolernes SFO-er til underholdning, gratis is og slik. Der var udstilling af ambulance og folk fra Redningsstationen og veteranbiler og lirekassemænd. En god dag med 47 kræmmere, som havde fri stadeplads. Hvert år spørger gæsterne: er i her i morgen? I næste uge? Jamen hvornår så? Her må vi konstatere, at Hals og Rørvig m.fl. er meget længere fremme turistmæssigt end Skagen.
Angående græsset på Marken, har der været Festivalcamping, Autocampertræf, Amerikanerbiler m.m. Kort efter vores Marked, flyttede der en dag et cirkus ind på Marken. Tunge beboelsesvogne, traktorer, græssende heste m.m. og store eltavler til at dække strømforbrug. Mange kæmpe teltpløkker blev banket i jorden. Det forlyder, at Cirkus ikke skal betale for el-forbrug. Hvem mon har godkendt dette ”Cirkus”? Tiden er inde til at afsløre, at jeg kun hedder Jensen til efternavn, hvilket ikke er så velset i de finkulturelle kredse. Der er desværre folk, der kalder det tivolisering at afholde folkelige arrangementer så som markedsdage. Hvor er det ærgerligt, at vi har borgere, som ikke har kendskab til markedskultur fra gammel tid, hvor man betalte med træpenge, og byttede konen væk for 2 kameler. Intet i Danmark er mere oppe i tiden, med fokus på genbrug. Endnu har vi ikke formået, at tilbyde vores krydstogtsgæster, at opleve et lokalt kræmmermarked. Det kunne blive kæmpestort, og der er sikkert lommepenge nok til alle butikkerne.
Angående scenen på Marken, så er den spejlvendt, så evt. koncertgæster skal stå med aftensolen i øjnene. Scenen skal være mod Trælasten, men er sikkert planlagt af folk udefra. I.f.m. Himmel og Hav står der, at der skal være indtægt fra boder, spændende, når Handelsstanden vil styre salg på Pladsen. Lederen af Kappelborg udtalte ved nyligt bosætningsmøde, at hvis Kulturhuset skal overleve, så skal Springvandet gennemføres. Hvad med at tage nogle fliser op i skolegården, og placere det unødvendige Springvand der.
Det virker betænkeligt, at det skulle tage så lang tid, for at samle ind til det beskedne projekt, og ikke har råd til driften. Jeg kan kun anbefale, at Skagens fremtid bestemmes af lokale, der er indfødte, og bor her 365 dage om året. De pensionerede bosættere, er ikke garanti for den udvikling som børnefamilierne m.fl. ønsker. Dette var lidt fakta til borgermøderne.

 

 

6 kommentarer til “Bemærkning til Skolemarken” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

6 kommentarer til “Bemærkning til Skolemarken”

 • Flemming Christeensen

  Vi fra Skagen Viseklub har også brugt marken, og jeg genkender slet ikke Allans problemer med tilladelser osv.
  Måske er der forskelsbehandling ved “non profit” og profit arrangementer.
  Derudover er jeg stort set enig i Allans betragtninger.
  Mvh
  Flemming Christensen

 • Ja trist det skal være så besværligt at låne marken når det drejer sig om kræmmermarked som er virkelig godt besøgt. Der må sidde nogen som er misundelig på at andre gør det rigtig godt

 • lise Petersen

  Godt skrevet Allan – og er helt helt enig med dig i alle punkter – haaber der er nogle der faar oejnene op – go Allan

 • Det er trist at det skal være så besværligt at afholde et populært folkeligt arrangement midt i byen. Markedet er voldsomt populært, og trækker mange gæster til byen. Også en oplagt ide, til de mange krydstogtgæster. Med venlig hilsen, en trofast kræmmer fra Fr. Havn

 • Tak til Allan. Tak for alle de sjove oplevelser og skønne timer vi har haft på vores markedsdage. Ærgerligt at vi ikke kan fortsætte denne gode tradition. Det er et tab for Skagen.

 • Flot skriv Allan. Det kan ikke formuleres bedre.
  Tak for alle de fine tiltag du altid du altid stabler på benene.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Bemærkning til Skolemarken' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger