Frokost, sms og videomøder – det laver bilisterne bag rattet

Frokost, sms og videomøder – det laver bilisterne bag rattet

8. maj 2024 - kl. 5:15 - af

Der foregår mange ting bag rattet, når bilisterne kører på vejene. Mange spiser og drikker, leder efter ting eller bruger håndholdt mobil. En aktuel kampagne og politikontrol sætter fokus på uopmærksomhed i trafikken.  

Over halvdelen af bilisterne spiser og drikker, når de kører bil, og hver femte leder efter ting i en taske eller et handskerum. 13 % bruger håndholdt mobil til at tale eller skrive på, og 5 % siger, at de holder telefon- eller videomøde, når de har foden på speederen.  

Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, hvor bilisterne er blevet spurgt, hvad de har lavet bag rattet inden for den seneste måned. Tallene offentliggøres i forbindelse med den landsdækkende kampagne “Kør Bil, når du kører bil“, som Rådet for Sikker Trafik og 60 kommuner står bag frem til den 26. maj.  

– Det kræver ens fulde opmærksomhed at køre på vejene, hvor få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser andre. Den slags ulykker ser vi desværre alt for ofte. Derfor bør man vente med at lede efter ting i handskerummet, holde videomødet og at skrive beskeder, indtil man holder ind til siden, siger Lisbeth Sahl Bauditz, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.  

Politiet holder øje med trafikanters adfærd  
Politiet bakker op om kampagnens budskab om at køre bil, når man kører bil. I flere politikredse vil politiet derfor have øget fokus på uopmærksomhed i trafikken frem til den 17. maj.   

Ulykkestal for de enkelte politikredse viser, at det er nødvendigt med fokus på området, da uopmærksomhed og manglende orientering koster liv i hele landet. Fyns Politi er en blandt flere politikredse, der sætter ind med kontrol.  

– Uopmærksomhed er alt for ofte skyld i store og alvorlige ulykker, der koster liv eller skader mange mennesker. Derfor gennemfører vi målrettede kontroller med fokus på uopmærksomhed for at minde bilisterne om at køre bil, når de kører bil. På den måde kan trafikken blive mere tryg og sikker for os alle, siger Sten Rosenlund Sørensen, vicepolitiinspektør hos Fyns Politi.  

De 60 kommuner, der er med i kampagnen, sætter kampagneplakater med budskabet “Kør bil, når du kører bil” op langs vejene, og Rådet for Sikker Trafik sætter desuden 1.000 kampagneplakater langs statsvejene. Og det har en effekt.   

Flere end seks ud af ti bilister, der har set plakaterne, svarer i en undersøgelse fra Epinion, at de skærper deres opmærksomhed på trafikken efter at have kørt forbi plakaterne. Kampagnen kan også ses på Rådet for Sikker Trafiks sociale medier, i tv og på web-tv i løbet af maj.  Fakta:  

Ny undersøgelse: Hvad laver bilisterne bag rattet, når de kører bil?  
Hvilke af følgende ting har du inden for den seneste måned gjort bag rattet i bil, mens du kørte med minimum 40 km/t? (kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik, 1. kvartal 2024, 2.045 adspurgte bilister): 

  • Spist og drukket: 55 %  
  • Siddet i egne tanker og mistet fokus fra trafikken: 24 %  
  • Ledt efter ting fx i en taske, handskerummet eller lign.: 19 %  
  • Brugt håndholdt mobil til at tale eller skrive/taste på: 13 %  
  • Deltaget i møder enten via telefon- eller videoopkald: 5 %  
  • Trykket på smartwatch for fx at læse eller skrive beskeder: 4 %  
  • Taget billeder eller video med mobilen: 4 %  
  • Lavet videoopkald, Facetimet mv.: 2 %  
  • Set film/video på mobilen, tablet eller bilens infoskærm: 1 %  
  • Personlig pleje: barberet mig, børstet tænder, lagt makeup, sat hår mv.: 1 %  
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Frokost, sms og videomøder – det laver bilisterne bag rattet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger