Ønsker kystbeskyttelse med faskiner af pilebundter ved Kandestederne

Ønsker kystbeskyttelse med faskiner af pilebundter ved Kandestederne

8. juni 2024 - kl. 6:58 - af

Ejeren af ejendommen Vesterhvarre 47 ved Kandestederne har anmoder om kommunens forhåndstilkendegivelse vedr. et forsøgsprojekt om kystbeskyttelse med faskiner af pilebundter på en strækning af stranden ved Kandestederne.

Henvendelsen er sat på som punkt til behandling på dagsordenen for næste møde i Plan- og Miljøudvalget den 10. juni.

Pilebundterne ønskes placeret på stranden på en strækning på ca. 500 m ud for ejendommen Vesterhvarre 47. Strækningen er i dag præget af åben strand med en skrænt på 10-15 m op til de bagved liggende klitter. Kyststrækningen er en erosionsstrand med stor erosion på gennemsnitlig 2 m om året. Med undtagelse af ejendommen Vesterhvarre 47 er der ingen anden bebyggelse i området, som ligger i umiddelbar risiko for at blive påvirket af erosion inden for en årrække på 20-25 år.

Ansøger ønsker at indgå i en dialog med kommunen og Kystdirektoratet om forsøgsprojektets udformning, inden der laves en endelig ansøgning. Inden dette arbejde igangsættes, ønsker ansøger en tilkendegivelse om, hvorvidt kommunen anser det for sandsynligt, at der kan opnås en tilladelse til projektet.

Kommunens Center for Teknik og Miljø indstiller forud for mødet, at det meddeles ansøger, at der ikke vil kunne forventes tilladelse til et forsøgsprojekt med pilebundter på strækningen.

Kræver kommunens tilladelse

Etablering af kystbeskyttelse kræver kommunens tilladelse efter kystbeskyttelsesloven. Det er muligt at meddele tilladelse til forsøgsprojekter i op til 5 år til afprøvning af virkningen af nye og endnu uprøvede kystbeskyttelsesmetoder.Den konkrete kystbeskyttelsesmetode med pilebundter er anvendt et par steder i Danmark, men der har endnu ikke været gennemført et kontrolleret forsøg, som kan fastlægge metodens virkning, driftsforudsætninger og økonomi.

Hård eller passiv beskyttelse

Kommunens gældende retningslinjer for kystbeskyttelse fremgår af kommunens klimatilpasningsplan, hvor det bl.a. er fastsat, at Frederikshavn Kommune så vidt muligt vil undgå hård kystbeskyttelse i områder, som ikke allerede er præget af hård kystbeskyttelse. Hård kystbeskyttelse skal som udgangspunkt kun anvendes i områder, der er præget af væsentlig bebyggelse eller lignende anlæg, og hvor andre typer af kystbeskyttelse ikke vurderes at sikre bebyggelsen eller anlægget tilstrækkeligt.

Hård kystbeskyttelse består typisk af sten og beton (f.eks. stenkastninger, høfder, bølgebrydere m.v.).

Den ansøgte kystbeskyttelsesmetode er dermed ikke en traditionel hård kystbeskyttelse. Pilebundter er – ligesom stenanlæg – en såkaldt ”passiv” kystbeskyttelse, da der er tale om et fast anlæg, hvor formålet er at standse eller omfordele kystens naturlige sedimenttransport.

Passive anlæg standser ikke erosionen, men skaber et sedimentunderskud i kystprofilen ud for anlægget (”forstejlet kystprofil”) samt nedstrøms anlægget (såkaldt læsideerosion).

Friholdes for anlæg

Kommunen ønsker, at kysterne så vidt muligt friholdes for anlæg, som forstyrrer indtrykket af naturlige kystlandskaber og naturens fri udfoldelse.

Kommunen har ikke tidligere fået en ansøgning om kystbeskyttelse med pilebundter. Området er i dag ikke i forvejen præget af hård kystbeskyttelse, og der er heller ikke tale om et område, der i forvejen er præget af væsentlig bebyggelse eller lignende anlæg.

Med kommunens retningslinje vurderer den kommunale administration, at kystbeskyttelse med pilebundter bør sidestilles med traditionel hård kystbeskyttelse.

Dette skal ses ud fra, at metoden er en passiv kystbeskyttelse på samme vis som f.eks. stenkastninger eller høfder og har de samme konsekvenser som disse i forhold til, at sedimentet fastholdes i kystprofilet og dermed flytter erosionen, samt at anlægget forstyrrer indtrykket af det naturlige kystlandskab. Derfor anbefaler administrationen, at det tilkendegives, at der med baggrund i kommunens retningslinjer ikke vil kunne forventes tilladelse til forsøgsprojektet med pilebundter. Der er ingen aktuelle planer om sandfodring på strækningen.

 

Tekst: Per Rye

2 kommentarer til “Ønsker kystbeskyttelse med faskiner af pilebundter ved Kandestederne” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Ønsker kystbeskyttelse med faskiner af pilebundter ved Kandestederne”

  • Poul Jakobsen

    Vi kan nu læse i NORDJYSKE at strandene i Hjørring kommune er ødelagt med sten og pilekviste og det vil koste 800 millioner at reparerer skaderne.

    Borgerne er total til grin for deres egne penge samtidig med at husemne ryger i havet

    MVH

    Poul

  • På mødet i Plan- og Miljøudvalget blev det besluttet, at kommunen ikke vil modsætte sig forsøgsprojektet.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ønsker kystbeskyttelse med faskiner af pilebundter ved Kandestederne' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger