Nedrivning af bevaringsværdige bygninger på Holstvej?

Arkivfoto.

Nedrivning af bevaringsværdige bygninger på Holstvej?

14. august 2024 - kl. 6:31 - af

Den kommunale administration har modtaget ansøgning om tilladelse til nedrivning af alle bygninger på ejendommen Holstvej 16 i Skagen. Ejendommen er omfattet af ”Lokalplan SKA.200.C1”, der blev vedtaget i 2008.

Spørgsmålet om nedrivning eller ej var sat til drøftelse på mødet i Plan- og Miljøudvalget forleden. Center for Teknik og Miljø indstillede forud for mødet, at politikernes stillingtagen til ansøgning om dispensation til nedrivning af den bevaringsværdige bygning afventer lokalplanarbejdet jf. beslutning af 13. november 2023.

Administrationen anbefalede, at der blev givet afslag på den aktuelle ansøgning om nedrivning af den bevaringsværdige bygning, da lokalplanarbejdet for den omtalte ejendom er udsat, og det dermed ikke vides, hvordan den fremtidige ønskede udvikling for området bliver, og dermed hvordan det særlige kulturmiljø i Skagen By også i fremtiden bevares.

Plan- og Miljøudvalget behandlede ansøgningen på mødet i november 2023. Her besluttedes det at udsætte sagen til efter udarbejdelsen af ny midtbyplan for Skagen By.

Ejeren af ejendommen har anmodet om igangsætning af ny lokalplan for Holstvej 16 og omkringliggende ejendomme med henblik på at udvide det eksisterende hotel Plesner på Holstvej 8, hvor der i forbindelse med lokalplanen skal tages stilling til nedrivning af 5 bevaringsværdige bygninger i nærområdet, herunder også den aktuelle ejendom.

Museal indsigelse

Der er modtaget indsigelse fra Nordjyllands Kystmuseum, som påpeger, at bygningen er en del af et beskyttet kulturmiljø, hvor der bør tages særligt hensyn til det samlede helhedsindtryk, og at der er tale om en bygning, der fremstår original og med mange arkitektoniske elementer, som med sin placering har en høj synlighed på grænsen mellem by og havn.

Kommunen har tidligere givet tilladelse til nedrivning af mindre bygninger, der var omfattet af nedrivningsforbud i lokalplaner. Dette har været i enkeltstående tilfælde, hvor bygningerne efter konkret vurdering viste sig at være i så dårlig stand, at de ikke kunne bruges eller bevares.

Dispensation har i disse tilfælde været givet på vilkår om, at der blev opført ny tilsvarende bygning med samme udseende og placering for at bevare det særlige bymiljø, som er kendetegnende for store dele af Skagen By.

Det er lokalplanens formål er at sikre, at den fremtidige udvikling i lokalplanområdet er i tråd med Skagens kulturmiljø. Der er flere ejendomme med høj bevaringsværdi i området på linje med ejendommen Holstvej 16.

Kunne ikke godkende dagsordenen

Ved mødets start gjorde byrådsmedlem Peter Sørensen (UP) det klart, at han stemte imod en godkendelse af selve dagsordenen, idet han mente, at dagsordenens punkt 9 om nedrivning på Holstvej var afgjort tidligere.

Dette resulterede sidenhen i, at der i protokollen efter drøftelse af punktet kunne noteres følgende beslutninger: Peter E. Nielsen (A), Erik Kyed Trolle (UP), John Karlsson (A), Tina Kruckow (A) og Gitte Kiilerich (A) fremsatte ændringsforslag om, at der gives dispensation til tilladelse til nedrivning af den bevaringsværdige bygning på Holstvej 16. For forslaget stemte de førnævnte udvalgsmedlemmer.

Imod ændringsforslaget stemte Peter Sørensen (UP) og Martin Tøttrup Kelkelund (A), idet de fulgte administrationens indstilling. Peter Sørensen (UP) begærede desuden sagen i Byrådet.

 

Tekst: Per Rye

21 kommentarer til “Nedrivning af bevaringsværdige bygninger på Holstvej?” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

21 kommentarer til “Nedrivning af bevaringsværdige bygninger på Holstvej?”

  • Ved kommunesammenlægningen i 2007, var min kommentar, trist at nu vil både Skagen og Sæby miste deres smukke særpræg, som gør dem til spændende byer at færdes i. Med magtorganet placeret i Frederikshavn kan det kun gå den vej, da diverse ledelser i Frederikshavn, af ukendte årsager aldrig har haft forstand på bevaringsværdie værdier. Frederikshavn er den grimmeste af disse tre byer, hvor stort set alt det der giver en by særpræg igennem årene er fjernet. I Sæby er de i fuld gang, hvor der er bygget grimme boligblokke. og nu er turen så kommet til Skagen, hvor jeg inderligt håber skagboerne har hår på brystet og står fast på at bevare Skagens særpræg.

  • Ærgerligt, at holdningerne til hvad Henning Kjeldsen laver i Skagen by er så polariserede.

    Jeg har selv i mit liv været “fodbold dreng” og ikke “motor dreng”.

    Alligevel glæder HK’ mange initiativer i Skagen mig.

    Byens historiske særpræg kan med sikkerhed bestå, selvom alle nye bygninger ikke er ens.

    Tilbygningen til Skagen Kunstmuseum er i dag et flot eksempel på arkitektonisk diversitet.

    Måske skal flere mennesker glæde sig over, at en Skagbo som HK vil investere sine penge i Skagen ?

    Hvad forlanger alle I, som vil definere, hvad der er rigtigt og forkert i Skagen ?

    Skal HK hælde sine penge tilbage i det hav, han har tjent dem fra, ikke ved at læse bøger på Arkitektskolen, men gennem et langt liv som driftigt og flittigt menneske ?

  • Peter Sørensen

    Lige en præcisering af det Per Rye skriver.
    Sagen bliver virkelig forkludret af en “forkert” overskrift.
    Flertallet som du nævner besluttede, at forvaltningen nu kan indlede en nedrivningssag. Det betyder en høring af naboer og høringsberettigede foreninger.
    Når disse svar foreligger skal sagen igen behandles i Plan- og Miljøudvalget.
    Da der her er absolut flertal for nedrivning kræver en ændring af det synspunkt, at der kommer meget vægtige indsigelser.
    Så der er ikke vedtaget en nedrivning. Der er vedtaget at det skal undersøges i en høring.

  • På Byrådsmødet stemte 23 for flertalsbeslutningen i Plan- og Miljøudvalget. 6 byrådsmedlemmer stemte imod (Susanne Venø (A), Martin Tøttrup Kelkelund (A), John Lamp Henriksen (C), Christina Lykke Eriksen (SF), Peter Sørensen (UP) og Jens Nygaard (Æ).
    Dermed blev ændringsforslaget vedtaget.

  • Hej Lars

    Når der er gået 100 år, er det helt rimeligt at revurdere sagen og vedligeholdelsen på en ejendom

    Vi har jo et groft eksempel på Oddevej 7 a, som henligger som en ruin i svinget på Oddevej.

    Når en vurdering på bevaringen når grad 9, må vi tage næste skridt, som er nedrivning.

    Plesner er meget flot renoveret, og så skal vi ikke stå i vejen for at fjerne nogle 100 år gamle ruiner med flotte nye bygninger.

    Henning har visioner og det skal vi respektere og glædes over i dagligdagen

    MVH

    Poul

  • @ Poul
    Om Holstvej 16 er vedligeholdt eller ej eller om det har udspillet sin rolle som tandklinik er sådan set lige meget.
    Er huset bevaringsværdigt ja så er det bevaringsværdigt og så kan det ikke nytte noget at man giver lov til at nedrive det uanset om det man ønsker at bygge i stedet for vil se pænere ud.
    Jeg giver dig helt ret i at det nye Skagen Hotel er en fantastisk flot bygning der er bygget med respekt for de omkring liggende bygninger.
    Med hensyn til tilbygningen på Skagen Museum kan jeg kun sige. Ikke ret køn og passer slet ikke sammen med de omkring liggende huse.

  • @ Lars Nielsen

    Holstvej 16 er bygget i 1920 og har nu udspillet sin rolle som tandlægeklinik.

    Huset er ikke fredet, som Grenen du nævner i dit indlæg.

    Nogle embedsmænd ved kommunen har mange år tilbage vurderet huset til kategori 4, som meget velholdt.

    Det er det ikke mere.

    En Kopi af Plesners Badehotel vil pynte på byen.

    Jo før jo bedre.

    Kør nu ned og se på cigarkassen ved Skagens Museum inden du kommer med flere kommentarer.

    Det nye Skagen Hotel er jo også en kopi af Skawbohus

    Glæd dig nu over den positive udvikling i byen

    MVH

    Poul

  • Hej
    Det er jo helt vildt det her.
    Tænk sig at man kan finde på at søge om at nedrive bevaringsværdige huse.
    Der er jo en grund til at husene har fået karakterer som bevaringsværdige.
    Ejerne vidste da at husene var bevaringsværdige da man købte dem så det kan da umuligt komme som en overraskelse for ejerne af husene at de ikke bare kan få lov til at nedrive husene og bygge noget nyt der.
    Hvis man først giver lov til sådan en ændring så tror jeg at det vil gå helt galt her i Skagen.
    Hvad kunne det næste så blive?
    Eksempelvis at der er nogen der skal have lov til at bygge et hus/sommerhus i Reservatet eller på Grenen..

  • 2 Nedrivning af bevaringsværdige bygninger på Holstvej?

    Hatt ruinen har jo ikke været bevaringsværdig i mange år, når man ser på de mange tilbygninger på ejendommen.

    Glem alt om lokalplaner i Skagen og kør ned og se på cigarkassen ved Skagens Museum, hvor man sidst lavede en lokalplan.

    Nu mener Mogens Bandholm at Peter skal være vicevært på havnevej.

    Hvad bliver det næste ??????

    MVH

    Poul

  • Hr Bandholm
    Nu er en mellemøstlig bazar ikke det ringeste sted at besøge – festlig,farverig, underholdene og spændende.
    Men lad det nu ligge.
    Må jeg foreslå at du benytter Tronsvej i stedet for Havnevej når du skal til byen. Så undgår du pindestolene, gasbrænderne, musikken og de ”ræselsfulde” facader. Her kan du gå i fred og filosofere over livets genvordigheder og helt undgå mylderet på Havnevej.
    John Nielsen

  • Mogens Bandholm

    Den gamle tandlægebolig er vel kun bygget for at “passe ind” i omgivelserne. Om det kan/skal rives ned til fordel for mere hotel byggeri kan rimeligvis være en god idé, hvis det vel at mærke vil blive opført med pietets følelse for Skagens helhed.

    Jeg forstår på en måde godt Peter Sørensens politiske hik, men ærlig talt Peter, der er en anden vej du, og alle os andre skulle bekymre os mere om, meget mere:

    HAVNEVEJ – eller måske mere rigtigt

    BURGERSTREET!

    11 restauranter på 250 meter, med hver sin rædselsfulde facade, husmure der er klistret til med afskyelige reklame tegninger (Mejeriet) en gårdsplads med “pinde bænke” og fortove der er fyldt med borde og gas brændere, der ikke levner plads til fodgængere og folk med barnevogn eller i rullestol. Pubber og cafeer med åbne døre og musik der leder tanken hen på en bazar i mellemøsten.

    Den eneste undtagelse er Green’s – Tonny’s afskærmning af udeservering er smagfuld, og han holder sit fortov gangbart.

    Så Peter Sørensen, brugt dit krudt på, at få ryddet op på Havnevej. Det er en skændsel for Skagen.

  • Helge+Pedersen

    Det hjørne kan kun blive pænere at se på med en nybygning end de “faldefærdige” bygninger der ligger på grunden på nuværende.

  • Tænkte Kystmuseet mon på bevarelse af kulturarv,da de solgte Smedien på Vesterby vej? Dobbelt moralen længe leve.
    Lene Mogensen

  • Er der en ny TV2 dokumentar af den sorte svane fra Skagen på vej? Tankevækkende med hvad der pt udspiller sig bag de lukkede døre……

  • Trine Sørensen

    Tak til Peter Sørensen for at tage sagen op. Selvfølgelig skal bevaringsværdige huse ikke rives ned og aftaler skal ikke bare ændres….

  • John O. Hansen

    Hej med Jer,

    Hvis man interessere sig blot lidt for historikken omkring Skagen by og omegn, så har der jo altid været en om forandring af byen.

    Der bliver skrevet kulturmiljø mv. – Og dette indlæg er klart min helt egen subjektive mening, så tænker jeg at hverken den gamle tandlægebolig eller nabobygningen er omfattet af kulturmiljø eller lignende – Ja, husene er bevaringsværdige. Men uagtet om de så bliver restaureret danner de (for mig) på ingen måde noget arkitektonisk mesterværk eller på anden vis et kulturmiljø – der gør at man ikke kan nedrive disse.

    Gå ind på skagensiden.dk, og se hvordan vi altid i Skagen har bygget om og ændret tingene efter behov.

    Peter jeg har stor respekt for dig som person og politiker – Men det er min oplevelse, at du her som i forbindelse med Motormuseet desværre går lidt for meget efter personen…

    Måske det ville være bedre, at man kiggede på hvordan man har tænkt sig at lave tilbygningen til Plesner Hotellet – FX, hvilke mursten anvender man – Er det blot alm. maskinsten – Hvilke type vinduer, bruger man som Trigon desværre har for vane Outrup – det vil sige stor 3 dobbeltlag glas med falsk sprosse mv. – Man kan lave en smuk tilbygning, men det kræver at man gør det med respekt for den oprindelige bygning – med dertilhørende materialer fra øverste hylde.

  • Det er muligt at dykke længere ned i materien via kommunens hjemmeside http://www.frederikshavn.dk under politik og så referat med bilag fra Plan- og Miljøudvalgets møde. Her er siderne 534-544 med bilag til dagsordenspunktet offentligt tilgængelige. Man kan bl.a. se situationsfotos, delvis illustration af hotelplanerne, Kystmuseets indvending mod fjernelse af bevaringsværdige bygninger samt overvejelser fra kommunens byggesagsbehandler og Trigons adm. direktør.

  • Hej Peter

    Køb nu en fiskestang og sæt dig ned på molen og fang fisk.

    Det er Henning som har købt ejendommen og skal selv bessstemme, hvad han vil bruge jorden til

    Henning har bygget og renoveret mange ejendomme meget flot.

    Respekt for det og stop så med alt det øvl.

    Du og Kurt Kirkedal lovede atfå ryddet op på kasernegrunden.

    Hvad er der sket

    Intet

    MVH

    Poul

  • @Peter Sørensen.

    Det er ikke første gang Frederikshavn kommune uden videre giver tilladelse til nedrivning af gamle, bevaringsværdige huse i Skagen. Det håber jeg ikke kommer som nogen overraskelse for dig.

    Brøndumsvej 2, et gammelt skagenshus der var klassificeret som bevaringsværdigt, blev revet ned til fordel for cigarkassen til Skagens Museum.

    Prøv lige at undersøge hvem der på daværende tidspunkt sad i museets bestyrelse for kommunen, og så samtidigt sad i det kommunale udvalg, der skulle godkende nedrivningen af Brøndumsvej 2. Jeg ved ikke med sikkerhed, om der var gengangere, men for mig ser det mærkeligt ud, at noget sådant bare lige kunne godkendes i et snuptag og kun fordi museet havde et ønske om at udvide.

  • Husk på det er de gamle Skagens-huse og den unikke historie der tiltrækker turister og ikke store “MEGA” hoteller. Et stort nyt hotel kan sagtens bygges i Skagen på kassernegrunden, politistationen eller andre steder, uden at bevaringsværdige og historiske bygninger skal rives ned.

    Nu må politikerne i Frederikshavn træde i karakter og stoppe med at bryde reglerne samt komme alt for tæt på virksomheder og personer som TRIGON og H.K. der lige nu styrer hvordan Skagen skal se ud i fremtiden.

  • Peter Sørensen

    Kort og meget præcist.
    Dette handler ikke om en “nedrivningssag”, men i stedet en omgåelse/genbehandling af en tidligere beslutning, sådan som det tydeligt beskrives i ovennævnte artikel.
    Af sagens bilag fremgår det klart, at dette er den samme sag som vi “pausede” i november 2023 og derfor fraråder administrationen jo også meget tydeligt, at give tilladelse til nedrivning, bla. med henvisning til den gældende kulturmiljø-bevarende lokalplan og præcedensdannelse, altså at vi fremover ikke kan styre hvilke huse der fjernes, uanset hvilken betydning de har for området/kulturmiljøet.
    Hvorfor 5 af udvalgets medlemmer vælger at tilsidesætte disse advarsler mm., må vi afvente byrådsmødet for at få svar på.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nedrivning af bevaringsværdige bygninger på Holstvej?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger