Læserbrev: Skolemarken

Læserbrev: Skolemarken

24. september 2024 - kl. 7:57 - af

Tak til Bytingets formand Ole Bjerg Lauritzen for at opfordre til eftertænksomhed og til inddragelse af skagboerne i beslutningen om, hvad er skal ske med Skolemarken.

Og tak til Peter Sørensen for at betrygge os i, at der ikke træffes forhastede beslutninger, men at man nu afventer den overordnede byplan, før der kan arbejdes videre med planer for Skolemarken.

Der har i årevis været sagt og skrevet meget om Skolemarken, og det er sikkert ikke nogen skade til at store beslutninger “modnes”, og kvalificeres over lang tid.

Vi er mange, der kan huske op til flere stort opsatte borgermøder på Kappelborg, hvor vi fik lejlighed til at skrive vores ideer til anvendelsen på små Post-it sedler, som blev sat op på opslagstavler og motiveret af forslagsstillerne. – Om sedlerne siden er blevet brugt, står hen i det uvisse. I hvert fald blev der påfaldende stille om Skolemarken. Undervejs blev der dog af og til fremført alternative forslag i Skagens Avis. Fra en start var det Skagen
Byting, der var den udfarende kraft, som beredvilligt stillede op og hjalp processen på vej -og herved sikrede at skawboerne blev hørt og inddraget i projektet.

Det var derfor til stor undren for mange, da der begyndte at dukke forlydender op om, at en mindre gruppe med afsæt i det for de fleste ukendte “Levende Byrum”, tilsyneladende arbejdede med deres eget alternative projekt for Skolemarken. Mig bekendt har dette projekt ikke arbejdet i nogen åben og inviterende proces, men først præsenteret det færdige projekt med en plancheudstilling i en kort periode på Kappelborg i sommeren
2021, og endnu en præsentation i sensommeren 2024. Man kan vel sige, at den demokratiske proces er fraværende i dette projekt. Der er tale om en vandkunst til omkring 25 mio.kr tegnet af en dansk kunstner. Frederikshavn kommune har undervejs givet udtryk for velvilje overfor projektet ved medfinansiering af driftsudgifterne, men da flere af de aftalte deadlines ikke er overholdt i processen, er der ikke længere noget forhåndstilsagn
om kommunalt driftstilskud.

Hvorvidt projektet er smukt eller tager særlig afsæt i Skagens særegne natur og arkitektur, er der delte meninger om.

Ligesom der er forskellige opfattelser af, om Skolemarken i det hele taget er det rigtige sted at gøre til “byens samlende ude-rum”.

Skagen Kirke hilser projektet velkomment og håber at Skagen Assistens Kirkegård, som er nabo til Skolemarken, kan “blive et levende sted, hvor folk har lyst til at opholde sig”. Et ønske som ikke harmonerer med den grav- og sjælefred, fordybelse, og refleksion, som mange søger på kirkegården.

Jeg håber at kommunen i den kommende byplan vil gøre sig umage med at afveje og indtænke de mange konstruktive forslag, der allerede er præsenteret for Skolemarken og andre af byens rum og pladser – og især, om vi var bedre tjent med at indrette pladsen foran Havnemesterboligen til byens nye plads, med udsyn til byens livsnerve: Havnen.

Med venlig hilsen

Jens Vadet Poulsen

16 kommentarer til “Læserbrev: Skolemarken” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

16 kommentarer til “Læserbrev: Skolemarken”

  • Et PS – i debatten om Skolemarken.

    Man kunne jo starte i det små med at at lave en SKØJTEBANE til unge og gamle.

    Der er jo ikke mere is rundt omkring, som der var i “gamle dage”.

    Så start med en ny “Lygte Is” – det ville sikkert blive et tilløbsstykke for mange – og det kan nås inden det bliver vinter.

  • Jette Kvistgården, du har ret i, at der er en indgang gemt der; men den er ikke engang kendt af alle skagboer. De allerfleste turister går ind ad porten på hjørnet, eller lågen på Chr.d.X’s vej, og så kommer man altså omkring kapellet. Er det et problem at lave sådan en adgang? Der findes noget lignende på andre kirkegårde med berømtheder.
    Bortset fra det glemte jeg at skrive i mit indlæg, at jeg synes, man skal tage fat i Skagenbørnene og deres forældre og høre, hvad de synes, den gamle skolemark skal bruges til.

  • Jette+kvistgaarden

    Jane Bendtsen
    Du behøver da ikke gå forbi kapellet for at komme til kunstner gravene. Der er indgang fra kr x vej ved Holst.

  • Om skolemarken
    Skolemarken – og andet kommer den nok aldrig til at hedde – var oprindelig børnenes. Mange af byens indbyggere har gode minder herfra, og der er sikkert også enkelte, som tænker tilbage på den med blandede følelser.
    Hvorfor ikke give den tilbage til børnene og de unge mennesker? Vi har en fantastisk dejlig legeplads til mindre børn, og en fin skaterbane til de større ved Kappelborg; men på et tidspunkt vokser man fra legepladsen, og så er det ikke nødvendigvis skaterbanen, der trækker.
    Vi har nogle gode sportsklubtilbud, men ikke al tid behøver være skemalagt.
    Jeg foreslår, at Kappelborgs skolemark stadig er en plads for bevægelse og fællesskab for især større børn. Rundt om i landet ser man pladser indrettet til det. Der kan også være borde og bænke, hvor der kan hygges og slappes af.
    Der er basketbaner bag B&U gården; men der kunne også laves multibaner her med plads til både basket, volley og andre spil. Der bliver nok anvendelse for det hele. Man kunne lave parkourbaner, pannabaner, pumptrackbane og meget mere. Skolerne og hallens gæster kunne sikkert også bruge disse ting.
    Selvfølgelig skal der også være noget beplantning (det burde være lovpligtigt ved alt byggeri; både offentligt og privat!), og personligt mener jeg, der også skal laves en form for sti til kunstnergravene fra Chr. d. X’s Vej, så besøgende ikke skal ledes omkring kapellet, hvor der kan være bisættelse; men det primære formål bør være et område for bevægelse.
    Området kan sikkert indrettes, så der stadig kan laves plads til fx at holde markedsdag og lignende.
    Hvor ville det være skønt, hvis man igen kunne høre børn og unge i bevægelse på det område. Lad os nu for en gangs skyld i første række tænke på skagboerne og deres børn, selvom jeg ikke er i tvivl om, at også turistbørnene vil få stor glæde af det.
    Forresten er der en hel del puljer og fonde, hvor der kan søges om penge til sådanne formål.
    Venlig hilsen
    Jane Bengtsen

  • Blot som en oplysning til Jens Borup.
    Det er ikke muligt at bygge almene boliger og så “forbeholde” dem til en bestemt aldersgruppe som du foreslår eller folk med (fast?) arbejde i 9990. Lovhjemmel mangler.
    Man kan alene satse på dette gennem indretningen af lejlighederne. Og hvordan ser en lejlighed for folk mellem 20 og 50 år ud?
    Der er almene boliger på vej bag Skagenhallen og det er (indtil videre, for vi har ikke set nogen egentlig plan endnu) planen at disse indrettes “praktisk” for unge par med 1 barn. Men det forhindrer altså ikke andre medlemmer af boligforeningen om at ansøge på lige fod, så vidt jeg er orienteret.

  • Jens Borup
    Dem er der plads til ved Boligforeningen Nordlys på Trindelvej foran de eksisterende blokke lavet som rækkehuse.

  • Jeg vil også gerne komme med et indspark
    Hvis jeg lukker øjnene og tænker hvad er det skagen som by mangler for at udvikle sig
    når jeg åbner øjnene er det der står mest klart er unge mennesker mellem 20 og 50 år
    Det får vi ved at etablerer nogen Alm. Nyttige boliger forbeholdt indbyggere med arbejde i post nr. 9990
    Der kunne bygges 50-60 fine lækkere lejligheder som kunne hjælpe med at afhjælpe det største problem vi har som by nu
    Mvh
    Jens Borup
    Byrådsmedlem V

  • Et flot og sobert synspunkt omkring Skolemarken fra Jens Vadet, som jeg håber mange deler synspunkt med.
    Det er ikke lykkedes mig at høre fra folk ,som mener at springvand “Himmel og Hav” på Skolemarken er en god ide. Jeg er bekymret for, at det projekt vil stå næsten lige så ubrugt som Skolemarken har været det de seneste mange år, og så er der brugt 20-25 millioner yderligere, kan vi forsvare det, og hvem vil forsvare det?

    Jeg tror et “byrum” på pladsen foran Havnemesterboligen vil blive et hit!. Det er der alle vil ned, hvorfor så hvorfor så have parkeringsplads på havnens smukkeste plads, med den flotte skulptur af fiskeren, som nu blot stikker op blandt biler og skilte, og samtidigt er der en stort set ,næsten tom , parkeringsplads ved Rådhuset.
    Ved godt at havnen er et arbejdsområde, men hele sommeren færdes jo al slags trafik der alligevel! Og det har der ikke været højlydte klager over!
    Hvis man foran Havnemesterboligen får en samlingsplads,et fint mødested, så tror jeg vi alle vil synes om ideen, som ikke behøver at koste så meget!

  • At der skal gøres noget ved Skolemarken, er et stort ønske. Der har været foreslået en fleksibel model, hvor der kan være plads til forskellige aktiviteter, på forskellige tidspunkter. Også gerne med nænsom beplantning og bænke. Den idé vil jeg gerne støtte. – Det store projekt til 25 millioner er efter mit skøn alt for ambitiøst og fastlåst. Jeg tror simpelt hen ikke på den idé. Jeg har talt med andre, som også er i tvivl om projektets succes.
    Mvh Jørgen Carlsen

  • Mange fine indlæg. Men Havnen er en arbejdsplads,ikke en legeplads.

  • Jeg er helt enig i Jens Vadets betragtninger.

    Som jeg ser det, har vi kun Skolemarken og arealet foran Havnemesterboligen som centralt beliggende arealer tilbage i byen, – og bør derfor tænke os grundigt om.

    Jeg tillader at henvise til tidligere læserbrev:
    https://www.skagensavis.dk/2024/02/01/skolemarken-beliggenhed-beliggenhed-beliggenhed.html

    Jeg synes at 25 mill. er mange penge at investere i et projekt, med mindre der er massiv lokal opbakning.
    Det værste der kan ske, er at Skolemarken med projekt “Mellem Himmel og Hav” ikke bliver brugt.

    Det kunne være dejligt, hvis flere vil komme med en mening og synspunkt!

  • Mogens Bandholm du ønsker at skolemarken skal anvendes til P plads, efter min mening er det helt ude i hampen. Der er IKKE brug for flere parkerings pladser i midtbyen, udenfor højsæsonen, på 6-8 uger. Skolemarken kunne i stedet indrettes som en bypark, med grønne områder, plantebælter (Buske og blomster) borde og bænke og der kunne indrettes en form for “overdækken” på den nuværende høj, hvorfra koncerter m.v. kunne afholdes. Det kan laves for en meget lavere pris, end projektet med springvand.

  • Tak til Jens Vadet for et sagligt indlæg i debatten om Skolemarken. Jeg var med til det første møde om Skolemarken i 2016. Gik glad derfra i håbet om at planerne vi havde udtænkt blev til noget, for voksne og borgerne i Skagen. Stor var skuffelsen, da det ikke blev til noget. Det foreliggende projekt er uhensigtmæssigt og alt for dyrt. Ifølge planene skal der være tre adgange fra marken til Kirkegården, med henblik på at se og opleve kunstnergravene. Hvis man vil se disse grave, kan man , hvis interessen er stor nok , selv finde derhen. Der er også mange minder om redningsmænd, fiskerne og borgerne fra Skagen.
    Kirkegården har siden 1884 været benyttet til begravelser. Her skal være ro og tid til fordybelse og eftertanke.

  • Axel Christensen

    Fortsæt bevaring af Skolemarken. Denne store gode plads kan bruges til aktiviteter og gode formål.Loppemarked, utstillinger sport.erc. Ikke ændre på denne.Skawboer flest har et kært og nært forhold til skolemarken😁🥁 Lad os dog få enkle gode glæder fortsatt på Grønsværen her📢👍🎺🥁

  • En tak til Jens Vadet for at skrive om den eneste brugbare mulighed for at skabe et smukt “leverum” i Skagen.

    Glem Skolemarken.
    Den er ikke, og bliver aldrig anvendelig til andet end P lads (også for autocampere) – og så måske en “markeds Plads’ som mange andre byer har, og som vil give liv i området.

    Havnepladsen kunne omdannes til et smukt (maritimt) leverum.

    Gør det!

  • Så godt skrevet Jens. Tror mange som har fulgt processerne, kan nikke genkendende til tankerne i dit skriv.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læserbrev: Skolemarken' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger