![Arkivfoto. Jesper C. Winter Jesper C. Winter: Jeg er bekymret](/thumbnail.jpg?src=https%3A%2F%2Fwww.skagensavis.dk%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F04%2Fskagen_harbour_hotel_reception11.jpg&w=560&h=373)
Arkivfoto. Jesper C. Winter
Jesper C. Winter: Jeg er bekymret
10. december 2024 - kl. 13:17 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Kære Skagen.
Jeg skriver dette brev med dyb bekymring for den udvikling vores by står overfor. Normalt holder jeg mig tilbage fra at ytre mig offentligt, men jeg føler, at det er nødvendigt at dele mine tanker om en situation, der potentielt kan skade alt det, vi sammen har bygget op gennem mange generationer i Skagen.
Lad mig begynde med at understrege, at dette ikke er en kritik af den måde, vores erhverv drives på her i byen. Tværtimod. Skagen er en smuk og velfungerende by, der drives af kompetente, dygtige og fremsynede mennesker. Vi har et stærkt sammenhold mellem forretningsdrivende, virksomheder og borgere. Vi hjælper hinanden, handler lokalt og værner om vores fællesskab. Det er denne ånd, der gør, at vores by trives og tiltrækker gæster fra nær og fjern, som mødes med smil, varme og et stort velkommen.
Skagen tilbyder noget for alle og der kan vælges på mange hylder – natur, kultur, restauranter, butikker og smukt restaurerede huse, der bærer respekt for vores historie og rødder. Det er alt dette, der gør vores by helt unik.
Men nu ser vi en bekymrende udvikling, der med Mogens Bandholms utrættelige pen, og med sin utrolige lyst til at komme i medierne, kan true vores sammenhold og byens fremtid. Siden Mogens Bandholm kom til byen, har vi oplevet en stigning i negativ medieomtale og konflikter, der tidligere blev løst internt og uden dramatik. Denne konstante eksponering i medierne skaber et negativt billede af Skagen, som efter min mening slet ikke afspejler virkeligheden.
Et særligt problem er de lave grænser for støjniveauer, som på sigt kan hæmme en lang række af de gode aktiviteter og initiativer, der gør Skagen levende og attraktiv. Her er blot nogle få eksempler på, hvad der kan blive ramt:
- Arrangementer i gågaden som musik eller aktiviteter fra handelsstanden.
- Klitkoret, der synger udendørs.
- Aftensang ved Vippefyret.
- Ballet ved den tilsandede kirke.
- Julemarkedet i Aalbæk.
- Aktiviteter i museets have.
- Havnens aktiviteter.
Selv almindelig udeservering på byens restauranter risikerer at blive umulig, hvis vi skal holde os inden for disse grænser. Det vil være katastrofalt for vores by, som i høj grad lever af oplevelser og gæstfrihed.
Der er sikkert nogen som stiller spørgsmål til overstående, og om det nu også kan passe. Men vi er nogen, der har brugt meget tid og penge på at forstå reglerne, og vi ved, at de gældende støjgrænser er ekstremt lave. Hvis der klages, er kommunen forpligtet til at reagere – uanset hvem eller hvad klagen handler om. Mogens Bandholm har allerede vist, at han er villig til at fortsætte sin kamp mod vores bys liv og aktiviteter. Derfor er det vigtigt at forstå, at Mogens Bandholm ikke stopper før denne by er helt død og stille.
Jeg skriver dette ikke kun som bekymret erhvervsdrivende, men som medborger i Skagen. Vi må stå sammen for at beskytte vores by og de værdier, der gør Skagen til noget helt særligt. Jeg ved godt, at når man stikker snuden frem, så for man igen. Men jeg er oprigtigt bekymret, ikke kun for mine egne forretninger, men for hele byen.
Jeg håber, at mine medborgere vil forstå alvoren i denne situation og arbejde for en løsning, der sikrer, at vi kan bevare Skagens unikke liv og sjæl.
Med venlig hilsen
Jesper C. Winter
24 kommentarer til “Jesper C. Winter: Jeg er bekymret” under annoncerne.
@ Hvad er laveste fællesnævner?
Hej John
Du fører helt klart på laveste Fællesnævner
Du har førstepladsen helt ubestridt.
Jeg mødte 5 damer i den bedste arbejdstid på Paradise Hotel i Ada I Ghana.
De talte dansk og jeg spurgte naturligvis.
Hvad laver I her ???
Det var i begyndelsen af årtusindtallet.
Vi er fra Kvindeligt arbejder forbund i Danmark.
Mit næste Spørgsmål var så
Hvad laver I så her.
“Vi er ude at fortælle afrikanske kvinder om deres rettigheder.”
Det er sådan noget jeres kontingenter bruges til John til din information.
Mændene i området er fiskere og konerne passer deres simple hjem og børn.
Der er ingen grænser for naivitet i fagbevægelsen.
Jeg gav altid tjeneren Anna en dansk femmer i drikkepenge, når jeg betalte regningen.
Det var 5000,00 Sedies, som var den normale dagløn i området.
Vi havde en sort sæk til at bære vore penge i.
MVH
Poul
Der er altid mange vinkler på enhver handling. I politik handler det om, at vinkle historien sådan, at historien går sin vej. Det er min historie, så det er mig, der har retten til næste gang, at have retten til den rigtige måde, at fremføre mig på.
I økonomiske vinkler handler det om et konkurrerende spørgsmål. Hvem er i magtforhold økonomisk i udbuddet. Hvem kæmper på de indre linjer, for at bevare sin position?
I restauration branchen.
Hvem ønsker at have magten i Skagen? Hvad er laveste fællesnævner?
Jesper Winther er ligesom sin far, Niels, en fantastisk fyr.
Skulle nogle synes, at larmen på Havnevej er for meget, så besøg Jørgens Spisehus overfor værftet. Kommer du derefter alligevel til at savne lidt liv, er Havnekroen stedet. Skru op for larmen og for livet i Skagen!
Fuldstændig enig med Hr. Robin Thomsen. Det hjælper ikke, man som Skawbo bliver enige om, at man f.eks. fremover vil køre i venstre side af vejen, og så kalde det for civil ulydighed. Nu må det altså høre op!! Lov er lov, og lov skal overholdes af alle. Basta!
Der er da ikke noget i vejen for, at musikken fremover kan spille lige lystigt, som den altid har gjort i Skagen, men nu altså i et mere afdæmpet og lovligt niveau rent lydmæssigt. Det ser jeg ikke noget problem i. Det tror jeg heller ikke Hr. Mogens Bandholm er uenig i, men hvis man føler sig presset på pengepungen fordi man ikke lader musikken spille på max, så er der altså et problem med ens egen hørelse.
Da Hr. Jesper C. Winter nævner aktiviteter og initiativer, der kan blive ramt af et lavt støjniveau, glemte han vist at nævne Skagen Kirke. Med det brusende orgel og højrøstede sang, der her kan finde sted, så tror jeg vi bliver nødt til at lukke kirken, hvis lydniveauet skal ned. Er vi interesseret i det? (sagt med en vis form for ironi)
Hr. Jesper C. Winter, acceptér at alle er lige for loven, også restauratørerne i Skagen, og så skal man ikke angribe budbringeren men afsenderen. Tak.
ER DER MON EN VOKSEN TILSTEDE!!
Jeg er også bekymret…
Jeg er især bekymret over den hårde tone og den måde andre mennesker behandles på, når man er uenig i en sag.
Det klæder i høj grad ikke Skawboerne.
Mogens Bandholm har gang på gang gjort opmærksom på at loven ikke overholdes hvilket han har ret i
Selvfølgeligt skal gældende lov overholdes, uanset hvilken lov der er tale om.
I et af indlæggene her, er der en skribent der opfordrer til civil ulydighed.
Tænk hvis det var færdselsloven vi så igennem fingrene med.Hvilke konsekvenser kunne det så ikke få.
I Danmark har vi heldigvis ytringsfrihed.Med det, følger der for mig, også en gensidig respekt når vi ytrer os.
Tak til alle der medvirker til at lovgivning overholdes i både denne og andre sager.
Med venlig hilsen
Robin Thomsen
Hej Jesper.
Rigtigt godt og klarsynet skrevet. Jeg er helt enig og deler dine bekymringer.
Det er faktisk lidt bekymrende, at mange åbenbart mener, at gældende lovgivning kun skal overholdes, når det passer med deres holdninger. Frederikshavn kommune har fået på skrift, at deres administration ikke er i overensstemmelse med reglerne. De forsøger stadig med alle midler at omgå gældende lovgivning, men det er selvfølgelig ikke holdbart i længden.
Jeg kan da også blive træt af at læse Bandholms mange indlæg, men problemet er jo, at han har ret – og derfor skal kommunen have skruet ned for den udendørs musik.
Hvad Klitkoret eller ballet ved den tilsandede kirke har med debatten om musikstøj i Skagen at gøre, må alene guderne vide. Hvis Mogens Bandholm tager fejl i sin vurdering af støjniveauet ved udendørs arrangementer, så er “problemet” med hans talrige indlæg vel til at overskue.
Den reelle udfordring for restauratørerne – inklusive Jesper Winther, der blandt andet lever af høj musik – er imidlertid, at Mogens Bandholm nok ikke tager fejl. Der er et reelt problem omkring støjniveauet, som skal håndteres, så det sikres, at gældende lovgivning overholdes.
Når Jesper Winther selv er en væsentlig del af problemet, er det mildest talt patetisk at skrive: “…Jeg håber, at mine medborgere vil forstå alvoren i denne situation og arbejde for en løsning, der sikrer, at vi kan bevare Skagens unikke liv og sjæl.” Det unikke ved Skagen har næppe noget at gøre med høj musik og støj. Hvis det var tilfældet, ser fremtiden dyster ud for byen.
Måske skulle Jesper Winther starte med at gribe i egen barm og bidrage til en løsning af problemet ved at skrue ned for musikken. Det vil hans “medborgere” sætte stor pris på, og det kræver ikke de store anstrengelser.
Godt skrevet Jesper
Hr.Bandholm
Jeg har ofte undret mig over hvad der driver folk som dig til, med en indædt fanatisme, at forsøge at ødelægge og ændre et velfungerende og velbesøgt samfund som Skagen. Et samfund hvor musik igennem årtier har været en væsentlig del af turismen.
I min søgen efter svar stødte jeg på nedenstående indlæg hvor symtomerne i høj grad passer på dig.
Kværulantforrykthed er en særlig undertype af forfølgelsesvanvid, der bl.a. ses ved paranoid psykose. Betegnelsen dækker over en vedvarende, påståelig og oftest aggressiv kamp for oprejsning for eller retfærdiggørelse af en påstået forbigåelse, forurettelse eller fejl. Disse personer vil ofte have påvirket diverse systemer, fx sundhedssystemet, grundet endeløse klager og aktivering af advokater, journalister og lignende.
Årsager
En oplevelse af forurettelse kan fx opstå ved forbigåelse ved en ansættelse eller fejlagtig behandling af myndigheder eller samfundet, fx ved retssager eller hospitalsophold. Forurettelsen kan være reel, men den er ofte, set med andres øjne, ikke så væsentlig eller betydningsfuld, at den står i noget rimeligt forhold til personens reaktion på den. Personens liv bliver ofte i større grad koncentreret om at føre bevis for, at vedkommendes synspunkter er rigtige.
Symptomer på kværulantforrykthed
Personen, der lider af kværulantforrykthed, producerer gerne skrivelser i mængdevis og fører ofte sagen fra instans til instans. Sagen kan blive fremlagt for medier, ombudsmand, departementer, regeringen og måske til slut Kongen. Vedkommende er overbevist om sin absolutte ret og er ikke villig til at indgå kompromis.
Det kan i nogle tilfælde være svært at afgøre, hvor grænsen mellem intens og aggressiv kamp for oprejsning går i forhold til personlighedsforstyrrelser.
Behandling
Tilstanden er svær at behandle, da personer med denne form for psykose ofte ikke søger hjælp.
Kilde: Cand Psych Cecilie Koldbæk Lemvigh
Jeg er kommet 1 gang om ugen i Skagen gennem 50 år – og har altid nydt roen og freden i byen.
Forslag
Kan man påtænke en lovgivning mod Mogens Bandholms evige VERBALE STØJ og kværuleren.
Positivt og konstruktivt læserbrev af Jesper Winter. bh Oda Wiedbrecht
Hvorfor er det, at ikke Skagen får samlet en gruppe, der har faglig tyngde, og som kan give Mogens Bandholm mediemæssigt modspil. Når tingene bliver mere nuancerede, mister medierne interessen for felttoget imod et levende Skagen, og får ønsket om at etablere et Hjerl Hede 2 i Skagen, til at begrænse sig mediemæssigt. Der er masser af folk i – og omkring Skagen – der har de faglige kompetencer og ressourcer til at nuancere debatten !.
Kære Hr. Winter
Jeg bliver lige nødt til at udtale mig om sagen,
inden Hr. Mogens Bandholm, bliver lagt på hjul og stejle.
STOP – træk vejret dybt ind, pust ud.
Vi har ytringsfrihed i Danmark og i Skagen
Det er ikke Hr. Bandholm skyld
(når jeg skriver dette, så ved jeg godt, at nu starter man op i det røde felt)
Nej, lorten ligger i Frederikshavns kommune – en stor stinkende pøl – som ingen i byrådet ønsker at røre ved, med mindre man ønsker offentlige øretæver
Så ret jeres kasteskyts derned.
Man har forbrudt sig imod lovens krav,
det har Hr. Bandholm – gjort opmærksom på.
Om man så kan li det eller ej.
Og musikken kommer altid til at være i Skagen by,
musikken er ikke problemet – som Hr. Winter udtaler sig om.
Nej – sagen er VOLUME knappen – hvor skal den stå?
Skal den stå på 2 eller på 10?
Og nu nævner Hr. Winter, at det også vil berøre Klitkoret som synger aftensang eller verdensbaletten ved den tilsandede kirke. Men der er det bare det, der er ikke naboer omkring der.
Og kære Hr. Winter – vi skal alle overholde lovens krav, det er uanset om vi er til musikken eller ej.
Bliver lovgivningen overholdt?
Uanset hvor ondt Jesper har af sig selv, så skal loven vel overholdes.
Det virker tåbeligt at blive ved med at komme med yderlige argumenter, når sagen er så simpel.
Jeg har endnu ikke forstået hvorfor den negative herre flyttede ind i midtbyen da han kom til byen – der kan kun være en grund – nemlig hans behov for konstant at brokke sig. Godt skriv jesper
Hej dejlige Skagen.
Lad nu byen udvikle sig, det går rigtig godt.
Musik, aktiviteter m.m., hvor er det godt.
Kan man ikke tåle det, må man trække sig tilbage og nøjes med at besøge Skagen en klod vinterdag. Skagen skal leve af diverse aktivitete/fiskeri m.m. Krydstogtgæster, musik, dejlige resturanter med udeservering (når vejret tillader det). Vi kommer til Skagen ca. 12 gange om året og vi nyder hvert besøg. Hvorfor ar der altid nogle enkelte der mener de har ret bare ce råber højt nok.
Hej Mogens,
Lige et par rettelser: Du skriver følgende:
“Ved du, hvorfor centrum bliver kaldt “Minefeltet”? Har du overvejet, hvorfor Skagen omtales mere negativt nu end tidligere? Kunne det skyldes den partyturisme”
Jeg må oplyse dig om, at det eneste sted hvor dette “minefelt” samt “partyturisme” bliver omtalt er i dine egne læserbreve samt når du bliver citeret i diverse aviser.
Endvidere må jeg anmode dig om, ikke anvende ordet masseturisme. Det er undersøgt, vi har ikke (endnu) masseturisme hverken i Skagen eller sågar Danmark. Hvis du er i tvivl hvad masseturisme er, kan jeg anbefale en tur til Barcelona i uge 29 i 2025.
Når ovenstående er sagt. Kan jeg kun være enig i Jespers udmelding. Det er en yderst farlig vej at gå på baggrund af en enkelt mands vedholdenhed klager. Hvis vi holder os til fakta i forhold til støj, mener jeg at kunne huske at der fx i 2023 være et fåtal af klager over musikstøj.
Ligeledes må jeg minde om, at vi i Skagen har skabt et brand – på kunsten, maden, lyset og ja sågar musikken og stemningen der er i Skagen. Dette betyder arbejdspladser, investeringer i ejendomme som formentlig ville være misligholdt. Der er i dag ikke kun en højsæson, men en sæson hele året. Her er netop stemningen og musikken en ikke uvæsentlig faktor i forhold til vores økonomi, og muligheden for mange erhvervsdrivende at kunne holde åbent det meste af året.
Mogens du skriver, at Skagen har et dårligt rygte. Må jeg for en god ordens skyld oplyse – at det du skriver jo netop ikke hænger sammen i forhold til det antal der fortsat besøger os, både som turister og ikke mindst deltidsskaboer.
John
Mogens Bandholm skriver at krydstogtskibene sidste år medbragte omkring 8.000 gæster. Givet rigtigt at nogle gjorde, når besætningen medregnes. Men flere af skibene havde ifølge oplysningerne kun et par tusind gæster, og så må der godt nok have været meget store besætninger på skibene. Men måske har oplysningerne her på siden været ukorrekte og oplysningen fra Mogens rigtig. For hvis en oplysning er forkert, så kunne der også være andre.
Få nu bare samlet restauratørerne i Skagen, og bliv så enige om at være civil ulydige.
Jeg tvivler på, at Frederikshavn kommune kan finde lyst og ressourcer til at komme og måle, hver gang Mogens Bandholm ønsker det.
:
Den der spiller højest…
Udsagnet “Den der spiller højest, sælger flest bajere” er blevet brugt af restauratører i Skagen som en begrundelse for høj musik fra deres etablissementer. Dette fremgår af en artikel fra SkagensAvis.dk, hvor det nævnes, at restauratørerne har krævet undtagelser fra støjreglerne med henvisning til dette udsagn.
Jesper, jeg forstår, at du og de andre medlemmer i Musik i Skagen er bekymrede over, at I ikke længere kan få det, som I ønsker. Men jeg deler en anden bekymring: de dokumenterede helbredsproblemer, som kan opstå som følge af den stress, beboerne i centrum har været udsat for i mange år. 800+ timers musik uden lydgrænser (i 2022 alene) er skadeligt for folkesundheden.
Du skriver, at “Skagen trives” – at alt går som smurt, og der er muligheder for alle. Men det, du overser, er de alvorlige konsekvenser af en massiv overturisme. Turismen slider på infrastrukturen, og vi ser det tydeligt i byens overbelastning: biler parkeret fra Det Hvide Fyr til Grenen og alle andre steder. Vi har 50.000 besøgende i højsæsonen, og de 55 krydstogtskibe, der anløb sidste år, bragte omkring 8.000 gæster hver. Det svarer til over 1,5 millioner turister om året. Næste år bliver der 85 anløb, og året efter omkring 100. Det betyder endnu flere besøgende – måske 200.000+ fra krydstogtskibene alene. Det er en enorm belastning for en by med kun 7.000 indbyggere.
Det er hverken bæredygtigt eller ansvarligt.
Personligt har jeg protesteret imod den udendørs kommercielle musik, fordi den er til gene for mange mennesker. Ved du, hvorfor centrum bliver kaldt “Minefeltet”? Har du overvejet, hvorfor Skagen omtales mere negativt nu end tidligere? Kunne det skyldes den partyturisme, som I – med byrådets hjælp – har opbygget? Skagen, der burde stå for lyset, havet, naturen og ikke mindst vores hovederhverv, fiskeriet, skal nok overleve. Men vi skal tiltrække andre turistsegmenter end dem, der dominerer nu.
Ja, medierne bruger mig, og jeg bruger medierne. Skagen er en berømt by, og for nogle er den blevet tivoliseret. Det er en sag af almen interesse.
De aktiviteter, du nævner, har én ting tilfælles: De er ikke omfattet af miljøbeskyttelsesloven og kan derfor fortsætte, som de plejer. Men Skagen er den eneste by i landet – ikke kun i kommunen – der har en restaurationsforskrift, som tillader musik uden grænser.
Jesper, I har spillet ulovligt siden 2010 med byrådets velsignelse. Det kan I ikke længere, hvilket I selv bekræfter i jeres brev til byrådet. Hvis du er utilfreds, burde du henvende dig til politikerne og argumentere for, at loven skal ændres. At bruge de lokale medier og appellere til os borgere virker patetisk.
Landets love gælder også i Skagen. Måske er der andre og mere alvorlige ting, I burde bekymre jer om.
Venlig hilsen,
Mogens Bandholm
Send ham Mogens Bandholm hend hvor peberet gror for med hans indstilling til Skagen og dens borgere og turister burde han finde sig en øde ø hvor han ikke ødelægger det for andre end sig selv så tusind tak for besøget
Kære Jesper Winter!
Godt skrevet, jeg er helt enig med dig. Det bekymrer også mig, det ødelægger rigtig meget af, Pressen elsker det og får kun den side sagen. Jeg tror også det har noget med den hårde tone, der generelt er, holder folk sig væk fra debatten. Jeg er klar over, hvor mange timer I erhvervsdrivende ligger, sammen med jeres medarbejder, for at give byens gæster og lokale, en god oplevelse. Det gør også det, at der er mulighed for gode ting om vinteren. Det samme gælder alle de frivillige, som hjælper til ved store begivenheder. Det har jeg stor respekt for. Jeg deler din bekymring.
Hej Jesper
som sagt forstår jeg din bekymring
vi skal alle overholde loven
bare se landbruget-transport og nu fiskeriet der alle skal betale en uretfærdig afgift
der er gift for disse erhverv
men jeg forstår ikke du angriber hr.Bandhom
han henviser kun til miljøloven
angrib i stedet Frederikshavn byråd
de kendte miljøloven i december 23
og efter mødet i marts 24 kørte de videre
med miljøloven som kendte restaurationsloven ulovlig
så angrib dem
nu er det EU som miljøloven
udspringer fra
så man kan indsende klager den vej🎄🎄🎅🎅
kan ikke være mere enig !!
@Jesper C. Winter. ”Med lov skal land bygges”. Jeg tror nu ikke Klitkorets optræden er i fare, ej heller Aftensang ved Vippefyret.