Læserbrev fra Søren Visti Jensen: Den manglende pakke
23. oktober 2009 - kl. 10:47 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Så skete det igen. 100 arbejdspladser nedlægges på Martin. 100 familier berøres økonomisk i kortere eller længere tid. Ministrene har været på besøg i forbindelse med tidligere fyringer på virksomheder i vort lokalområde. Støjberg og Espersen holder øje med situationen, og lover ellers intet. Alt er som det plejer. Der er langt fra Christiansborg og til det virkelige liv med fyringer og arbejdsfordelingsordninger, der berører familierne i Frederikshavn, Skagen og Sæby.
Jeg er A-kassevejleder i denne virkelige verden og bliver daglig konfronteret med disse skæbner. Som sådan arbejder jeg også i Skagen, typisk et par gange om ugen, hvor jeg taler med en meget stor gruppe af fortrinsvis ufaglærte, der er helt eller delvis tilmeldt som ledige. Folk i vildrede, der har mistet deres arbejde. Folk der af akademisk uddannede ministre får at vide, at de bare kan finde noget andet. At der er jobåbninger overalt.
En pluskæbet knægt, der er politisk ordfører for det største regeringsparti, fortæller i TV avisen hvor let det er at få en plads i solen, bare man passer sit og opfører sig ordentligt.
Det er udgangspunktet i mit arbejde – udover at kontrollere og lave samtaler med de ledige på samlebånd – at fortælle om mulighederne for job. Give håb. Give råd. Lede på vej.
Og hvad har jeg så at gøre godt med, hvis jobbene ikke er der? Snoldede 6 ugers kursus efter eget valg indenfor de første 39 ugers ledighed. Herefter er det op til jobcenteret at aktivere de ledige med jobtræningsforløb, fortrinsvis som gratis arbejdskraft på underbemandede kommunale institutioner, i virksomhedspraktik eller i kløerne på de mange ”andre aktører”, der har specialiseret sig i at lave jobsøgningsforløb, hvor de ledige lærer at stå op om morgenen, skrive en ansøgning og hvordan man søger arbejde. Sidstnævnte forløb har jeg mange eksempler på ledige der har været igennem både 4 og 5 gange.
Det er ikke så sært at de fleste ledige efter nogen tid mister modet. Føler sig forfulgte, mistænkeliggjorte og udnyttede. Det er ganske enkelt for sølle. De der har modet til at tage vare om egen situation og har viljen til at gå i gang med et længere uddannelsesforløb, bliver bremset af lovgivningens manglende mulighed for økonomisk dækning. De der gerne vil have et ufaglært job, der bare ikke er der, føler sig latterliggjort gennem en endeløs række af jobsøgningsforløb hos skiftende private aktører. Sikke et spild. Det er jo ikke gratis for staten at drive et så effektivt kontrolapparat. De koster at betale private aktører penge for nytteløs samlebåndsaktivering, og de mange kontrollanter hos A-kasserne og jobcentrene skal jo også have deres hyre. Masser af penge til pisk og tommelskruer – ikke ret meget til gulerødder og konstruktiv dialog.
Jeg har arbejdet i dette system i 30 år, og aldrig har det fungeret så ringe som nu. At gøre Jobcentrene kommunale er kun endnu et statsligt stunt, med det formål at lægge ansvaret fra sig, og over tid hænge kommunerne op på udgifterne i forbindelse med en ukontrolleret stigende ledighed. Det vil Frederikshavn og andre udkantskommuner allerede om et par år komme til at sande på den mest bitre måde. Skagen er i særdeleshed hårdt ramt, men nedlæggelse af arbejdspladser i fiskeindustrien, og en turistindustri, der er meget følsom for konjunkturudsving.
Jeg har ikke nogen naiv tro på at et nødråb fra en person, der har hånden nede i pløret vil blive hørt – det ville i så fald være første gang – og at jeg også er lokalpolitiker gør mig sikkert bare endnu mere suspekt i magthavernes øjne. Alligevel kan jeg ikke lade være med at gøre mig nogle tanker om systemets uudnyttede muligheder, hvis man bare en enkelt gang havde mod til at tænke fremadrettet og stort.
Staten giver støttepakker i rigt mål for at puste liv i erhvervslivet og det hellige almindelige forbrug.
Vi har brug for en uddannelsespakke. En pakke der vender arbejdsmarkedspolitikken på hovedet. Der fremtidssikrer det danske samfund den dag udviklingen igen vender, så vi ikke atter oplever, at vi ikke indenfor landets grænser kan skaffe den fornødne arbejdskraft med de kvalifikationer som arbejdsmarkedet efterspørger.
Og det haster. Væk med alle begrænsninger for uddannelse af ledige. Læg kvalitet i uddannelsesforløbene og skrot alle de mærkværdige aktiveringsforløb, der kun er lavet for at leve op til den nuværende absurde lovgivning.
Og uddannelsespakken bør ikke kun omfatte de ledige. Også folk der allerede er i arbejde bør inddrages. Gennem rotationsordninger, hvor folk opkvalificeres mens de stadig er i arbejde, og hvor der i mellemtiden ansættes ledige på deres pladser. Der er rigtig mange personer på det danske arbejdsmarked der er både motiverede og kvalificerede til at efteruddanne sig, men afholder sig fra det, da den eneste mulighed for kompensation under uddannelse for tiden er en SU, som ingen etableret familieforsørger kan leve af. Væk med begrænsninger og frem med muligheder. Væk med småligt snæversyn og frem med motivation og tillid.
Det koster, vil regeringen sige. Ja, men det er dyrere at lade være. Regeringen har kastet milliardbeløb i grams for at kickstarte kapitalen, og givet ufinansierede skattelettelser for at fremme forbruget. Vi trænger til en pakke der underbygger og fremtidssikrer vores vigtigste ressource: vores fremtidige arbejdskraft. Og det kan kun gå for langsomt!
Søren Visti Jensen
A-kassevejleder
Byrådsmedlem for SF
6 kommentarer til “Læserbrev fra Søren Visti Jensen: Den manglende pakke” under annoncerne.
Min mission under valgkampen er såmænd ikke anderledes end min mission uden for valgkampene, nemlig – i al beskedenhed – at fremføre nogle synspunkter og forslag, der efter min bedste overbevisning kunne gøre Frederikshavn Kommune til en bedre og mere demokratisk kommune. Det gælder bl.a. forslaget om at gennemføre et prøvevalg for de 14-17-årige, der nu er blevet en realitet, og det gælder forslaget om at oprette lokalbyråd og ungdomsbyråd.
Når jeg under valgkampen er hård ved Paul Rode, er det fordi han bag om ryggen på SF’s egne medlemmer og vælgerne forsøgte at forlove sig med Venstre. Det er efter min mening ikke troværdigt, og det – sammen med min placering på opstillingslisten – var grunden til, at jeg meldte mig ud af SF. Opstillingsmødet var bare dråben.
Rode-Mølller-aftalen var på plads længe før, jeg meldte mig ud. Jeg var som SF’er bestemt ikke ikke lun på ideen om en SF-Venstre-alliance, og det er jeg stadig ikke, men i SF må I jo gøre, som I vil. Som SF’er plæderede jeg for, at SF skulle klinke skårene med Socialdemokraterne, og på opstillingsmødet blev jeg straffet for at have mine egne holdninger, som jeg – det ved vist enhver, der læser Nordjyske – aldrig har været særlig bange for at lufte, heller ikke, når de går på tværs af autoriteterne. Måske hr. Søren Visti kan erindre, at jeg dagen efter min udmeldelse skrev læserbrevet “SF i seng med Venstre”? Ingen troede dengang på mig, men nu da historien om SF-V-planen endelig ER kommet frem, forsøger Paul Rode – og nu også dig Søren – at mistænkeliggøre mig og mine hensigter, for på den måde at forsøge at knibe uden om pinlighederne. Politik ER virkelig en beskidt affære.
Jeg påtager mig gerne min del af ansvaret for, at den hemmeligholdte SF-V-plan slap ud til offentligheden. Efter min mening har vælgerne krav på at vide, hvad de siger ja til, FØR de sætter krydset. Jeg følte mig som medlem af SF ført bag lyset, og mon ikke mange af SF’s vælgere og menige medlemmer i øjeblikket har det på samme måde?
Jeg forstår godt, hvis Rode og Co. føler sig generet af Frederikshavnerlisten og undertegnede, for tænk, hvis et af de mandater, Rode-isterne har sat næsen op efter, gik til Frederikshavnerlisten, fx det mandat, Søren Visti åbenbart føler sig berrettiget til? Men det er jo demokratiets vilkår, Visti.
Og så det med sideordnet opstilling: En ting er teori, noget andet er praksis. Hvorfor holder man i SF-Frederikshavn afstemning om placeringen på listen, hvis det er uden betydning, sådan som Visti påstår? Der skal en virkelig kendis til for at sprænge listen, det ved den åh-så-teoretisk orienterede Visti også godt.
“Jeg tror, vælgerne gennemskuer dig Jan”… jeg ved ikke, hvor du vil hen med den bemærkning. På http://www.frederikshavnerlisten.dk har man frit kunnet læse om mine glæder og sorger og bekymringer og overvejelser.
Ja, jeg stiller op for Frederikshavnerlisten for at blive valgt. Selvfølgelig!
Jan Andersens mission i valgkampen
Jan Andersen var indtil for et halvt år siden medlem af SF, og mødte derfor op på vores opstillingsmøde hvor kandidatlisten til byrådsvalget på almindelig demokratisk vis skulle sammensættes. Efter afstemningen kunne det konstateres, at han ikke opnåede en så høj placering på listen, som han selv mente han var berettiget til. Da SF har sideordnet opstilling, kunne nummeret på listen være ligegyldig, men for den ærekære Jan var nummer ni det samme som et personligt nederlag. I stedet for at bruge al sin gode energi til at sikre sig valg på SF´s liste, hvilket absolut ikke ville være en umulighed, valgte han at melde sig ud af partiet, stifte sin egen borgerliste, med kun sig selv som kandidat (så fik han da den placering han gerne ville have).
Det er i og for sig i orden – held og lykke med det, men når hovedsigtet med denne liste indtil nu har været ved en enhver lejlighed at nedgøre sit gamle partis gøren og laden (se i øvrigt frederikshavnerlistens hjemmeside, hvor meget SF fylder her), så synes jeg ærligt talt det bliver lidt pinligt.
Derfor kære Jan: Stop klynkeriet over SF´s politiske arbejde, som du af egen vilje ikke længere er en del af. Jeg tror vælgerne gennemskuer dig Jan, men lad være med at gøre valgkampen til en hævnakt overfor SF. Der er vigtigere problemer i denne kommune at slås med.
I øvrigt er min artikel ikke et indlæg i den igangværende valgkamp, da løsningen på problematikken slet ikke skal findes i kommunalt regi.
Venlig hilsen
Søren Visti Jensen
“Jeg er A-kassevejleder i den virkelige verden og bliver daglig konfronteret med disse skæbner”, skriver Søren Visti i forsøg på at tage de arbejdsløse til indtægt for sin egen valgkamp. Undertegnede ER en af disse skæbner. Jeg har været arbejdsløs og på dagpenge nu i 20 måneder og kender alt for udmærket situationen på egen krop. Men det er da fint, at nogen af jer – i det mindste under valgkampen – viser en smule forståelse for os arbejdsløse. Den SF’ske forståelse for de arbejdsløse (som der ikke er mange af i SF, hvorfor mon?) oplevede jeg ikke meget af, da jeg selv var medlem af SF-Frederikshavn, hvor vellønnede, fastansatte, parcelhusejende, pensionssikrede gymnasielektorer, fagforeningsformænd, A-kassebureaukrater mm. rangerer højere end en skide fattig arbejdsløs med arbejderklassebaggrund. Stem en arbejdsløs ind i byrådet, sæt kryds ved Frederikshavnerlisten.
Mange tak for de positive reaktioner, som jeg generelt har fået fra rigtig mange personer – både de der som jeg selv arbejder med systemet, men vigtigere endnu fra mange ledige, der på egen krop mærker den nuværende lovgivnings absurditeter. Jeg har kun refereret mange af de gode folk jeg også i Skagen taler med hver uge – så det er også dem der fortjener ros for deres oprigtige harme over tingenes tilstand – samt positive indgang til at gøre noget ved det, hvis mulighederne var til stede!
Søren Visti Jensen
Vejleder og SF-byrådsmedlem
Peder Key Kristiansen har 100 % ret. Søren Visti Jensens indlæg har en sjælden høj kvalitet og dertil gode forslag til at gøre tingene ordentligt.
Læs i øvrigt forsiden af Politiken i dag lørdag! Artiklen der og inde i bladet illustrerer alvoren og perspektivet i Søren Visti´s aktion.
Venlig hilsen
Chresten Sloth Christensen
Kære Søren
Dette er uden sammenligning det vigtigste og mest fremsynede indlæg jeg nogen sinde har læst her på Skagens Avis ! …
Vi er som samfund nødt til at få gjort op med den tanke, at uddannelses det er noget man får overstået som 18 til 25 årig, og så behøver man ellers ikke bekymre sig om det mere. Nogle af de job, der forsvinder nu i forbindelse med krisen, de vil være forsvundet for altid, udliciteret til lande hvor opgaven kan løses billigere, og de nye der opstår når opsvinget forhåbentlig snart kommer, vil kræve andre kvalifikationer, og det skal vi som samfund være klar til.
Desværre er det ikke kun reglerne om hvad man må som ledig eller medarbejder der skal tilpasses, vi burde også se på vores uddannelsessystem. Selvom man får privatøkonomien på plads, så er adgangsdøren til uddannelsessystemet i dag bevogtet med låse, som kun meget vanskeligt lader sig åbne hvis du ikke har et eksamensbevis på det rigtige niveau. Vores uddannelsessystem tager kun i meget begrænset omfang hensyn til den viden og de kompetencer som vi tilegner os i løbet af vores arbejdsliv, og dermed tvinges mange til at starte på et alt for lavt niveau og vejen til målet bliver tilsvarende længere og uoverskuelig. Så jeg håber at den omtalte uddannelsespakke vil indeholde et krav om, at optagelse på en uddannelse kan ske på baggrund af realkompetencer og ikke kun formelle kompetencer – og at uddannelsessystemet også tvinges til at acceptere dette.
Nu arbejder jeg tilfældigvis for en af de ‘andre aktører’ som du skyder lidt på i dit indlæg, men jeg kan love dig at vi er lige så interesserede i at finde nye og bedre løsninger.
Så her til sidst en lille udfordring nu da vi jo er midt i en kommunal valgkamp: Hvad kan vi gøre lokalt ?
Med venlig hilsen
Peder Key Kristiansen