Udstilling den 19. marts: Liv på Rådhuset

Skagen Rådhus 1862. Bygningen lå på en knæbakke nord for den nuværende Badepension Marienlund.

Udstilling den 19. marts: Liv på Rådhuset

28. februar 2011 - kl. 9:11 - af

I forbindelse med at der den 19. marts er “Liv på Rådhuset” hvor der bl.a er modeshows, café og jazzmusik, vil der også være en udstilling om “Rådhuse i Skagen”. Arrangør af udstillingen er Hans Nielsen fra Tinghuset, som vi har modtaget nedenstående fra. 

Da købmand Hoffmeyer i 1868 kastede håndklædet i ringen og lod sin nybyggede købmandsgård gå på tvangsauktion hostede Skagen kommune og Hjørring Amt straks op med 2000 rigsdaler og erhvervede huset, som straks blev ombygget, så det fra 1870 kunne fungere som rådhus, tinghus og arresthus for skagboerne.

Det fungerede fint frem til starten af 1900-tallet, hvor nogle i bystyret blev grebet af momentant storhedsvandvid. Jernbanen var kommet til byen, en spritny skole var blevet banket op på rekordtid og arbejdet med det forjættende havneanlæg var i fuld gang. Man fik blanke øjne over perspektiverne for Skagen, og det gav næsten sig selv, at der måtte en administrationsbygning af ganske andre dimensioner til for at rumme de lyksaligheder, som lurede om hjørnet for skagboerne.

Imidlertid satte den første verdenskrig en brat stopper for spekulationerne, men næppe var blækket tørt i Versailles-traktaten før bystyret udskrev en landsdækkende arkitektkonkurrence om et byggeri, der både skulle rumme den kommunale administration, rets- og politivæsen samt byens folkebibliotek. Der indkom 64 forslag, det ene mere monstrøst end det andet. Man fordelte præmierne og så blev hele projektet lagt til side, for der var nok andet at bruge skillingerne til: husnumre, kloakering, vandforsyning samt konstante forbedringer og udvidelser af havnen.

Danmark blev besat i 1940, og også i Skagen rykkede et stort kontingent af tyske soldater ind på byens hoteller og i forlægninger ude i terrænet. Krigen medførte knaphed på alt – også byggematerialer og byggetilladelser, men byrådet udskrev fuldstændig uanfægtet en ny arkitektkonkurrence i 1942, hvor man udbad sig forslag til et rådhus i Skagen. Denne gang fik man ikke mindre end 116 forslag at vælge mellem. Blandt deltagerne var arkitekt Arne Jacobsen, men det blev Ejnar Borg, som var søn af den tidligere bestyrer på Sømandshjemmet, der løb med 1. præmien.

Endnu en gang blev byggeriet puttet i syltekrukken, og der gik yderligere et kvart århundrede før byrådet satte hælene i jorden, købte og nedrev C.C. Møllers købmandsgård midt i byen og lod Ejnar Borg realisere et rådhusprojekt, der var totalt anderledes end hans vindertegninger fra 1942. Nu kunne man omsider få samlet administrationen, der var anbragt i et sammensurium af bygninger på hjørnet af Spliidsvej og Sct. Laurentii Vej.

Rådhuset blev taget i brug i vinteren 1968-69, fredet en snes år senere og i 2011 er den nye ejer, Frederikshavn Kommune, parat til at sælge hele herligheden.

Mange af bidragene fra de 2 arkitektkonkurrencer findes i dag i det lokalhistoriske arkiv, men man vil kunne se dem ved en udstilling i rådhusets foyer når der den 19. marts er modeopvisning, café og jazzmusik. Her vil man også kunne læse hele den gribende historie om Skagens rådhusbygninger fra fisker Hans Houmanns bindingsværkshus i 1802 til Le Corbusier-eleven Ejnar Borgs geniale administrationsbygning i 1968.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Udstilling den 19. marts: Liv på Rådhuset' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger