Turister på alle årstider i Lysets Land

Turister på alle årstider i Lysets Land

23. april 2012 - kl. 13:15 - af

Turismesamarbejdet Toppen af Danmark har netop gennemført et omfattende analysearbejde, der giver turistfolkene i Hjørring og Frederikshavn kommuner en masse ny viden om de turister, der i årets løb kommer på besøg i Lysets Land. Det viser sig, at turisternes efterspørgsel i stort omfang er årstidsbestemt; der er altså forskel på, hvad der tiltrækker gæster til Lysets Land forår, sommer, efterår og vinter.

Toppen af Danmarks netop afsluttede analyseprojekt har omfattet fire delanalyser – en for hver af årstiderne forår, sommer, efterår og vinter. Formålet med analysen, der bl.a. bygger på interviews med turister på forskellige tidspunkter af året i Sæby, Frederikshavn, Skagen, Løkken, Hirtshals, Hjørring, Skallerup Klit Feriecenter og Børglum Kloster, er at finde ud af, hvad der kendetegner turisterne i Lysets Land på de forskellige årstider.

”Vi ville gerne vide, hvorfor turisterne kommer til Lysets Land. Hvad lægger de især vægt på, og hvorfor kommer de netop på denne årstid og ikke på andre tidspunkter af året? Og den viden kan vi naturligvis bruge, når vi skal markedsføre Lysets Land på de forskellige årstider,” siger projektkoordinator Anne-Sofie Ydesen fra Toppen af Danmark.

De fleste lægger vægt på samværet med familie og venner

Den absolut største gruppe af turister i Lysets Land holder ifølge analyserne ”social ferie”. De vælger at holde ferie i Lysets Land, fordi der er gode muligheder for at hygge sig sammen og tilbringe kvalitetstid med familie og venner. Denne type turister udgør omkring tre fjerdedele af alle turisterne i Lysets Land om efteråret og om vinteren. Resten af året lægger lidt over en tredjedel af gæsterne i Lysets Land først og fremmest vægt på samværet med familie og venner.

Mange vil forkæles

Den næststørste gruppe af turister i Lysets Land kommer, fordi de gerne vil have tid til forkælelse. Det er den gruppe, der foretrækker en ”langsom ferie”, hvor det vigtigste er at have tid til sig selv og partneren, men hvor det også spiller en stor rolle, at der skal være mulighed for at øge den mentale, fysiske og åndelige sundhed. Forkælelse betyder også, at der skal være et højt serviceniveau og gastronomiske oplevelser af høj kvalitet. Men først og fremmest skal der være ro og fred, så man for alvor kan slappe af.

De ”langsomme” turister kommer især om foråret, hvor de udgør næsten halvdelen af alle gæster i Lysets Land. Om sommeren tegner de sig for en tredjedel af turisterne; til gengæld er de ikke specielt stærkt repræsenteret om efteråret og vinteren.

Autentiske oplevelser eller badeferie?

De to sidste grupper, der besøger Lysets Land, er meget forskellige. Om sommeren kommer 15% af gæsterne, fordi de søger sol, sommer og sand mellem tæerne. Det er den typiske badeferie, hvor det handler om at slappe af i solen, på stranden eller på en café. De efterspørger iskiosker, sommerlande, legelande, badelande og shopping, og man ser dem i sagens natur slet ikke resten af året.

Og så er der dem, der efterspørger de autentiske oplevelser og gerne vil stifte bekendtskab med kulturen og identiteten. For dem er det vigtigt at komme ”bag facaden” og f.eks. få indblik i den lokale gastronomi. De besøger loppemarkeder og vil også gerne i snak med dem, der bor på stedet til daglig. Om sommeren udgør denne gruppe 13 % af gæsterne og om foråret 9%, mens der kun er få af dem resten af året.

Forskellige tilbud på forskellige årstider

”Analyserne viser, at det er forskellige budskaber og forskellige tilbud, der tiltrækker turisterne til Lysets Land på de forskellige årstider. Men vi kan også se, at Lysets Land er et stærkt navn, der er kendt af mange,” siger projektkoordinator Anne-Sofie Ydesen.

Analyserne er gennemført som et led i Toppen af Danmarks helårsturismeprojekt Naturen+, der støttes af EU’s regionalfondsmidler og Region Nordjylland.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Turister på alle årstider i Lysets Land' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger