”Ukendt” skagensmaler skal frem i lyset!

”Ukendt” skagensmaler skal frem i lyset!

5. august 2012 - kl. 11:28 - af

Laurits Tuxen betragtes i dag som én af de væsentligste skagensmalere, alligevel er han relativt ukendt. Det skal en udstilling på Skagens Museum lave om på – museet efterlyser i den anledning Tuxen-værker i privateje.

“Tuxens værker har generelt været ukendt for den brede offentlighed, fordi langt størstedelen af hans produktion stadig i dag er i privateje eller hænger i udenlandske kongelige samlinger,” fortæller museumsinspektør på Skagens Museum Dorthe Rosenfeldt Sieben, som mener, at det er en stor del af forklaringen på, at folk ikke kender ham i samme grad som fx. hans kollega Krøyer.

”Det, at så mange af Tuxens værker stadig er i privateje, gør, at vi ikke har et aktuelt overblik over, hvor mange af værkerne befinder sig i dag, hvilket gør det svært at tilrettelægge udstillingen. Så det håber vi meget på at denne efterlysning kan råde bod på,” forklarer museumsinspektøren, som er i gang med forberedelserne til Tuxen-udstillingen, som museet planlægger at slå dørene op for i maj 2014.

”Derfor har vi valgt at sende en efterlysning ud på værker, som gemmer sig i de private hjem – både i ind og udland!”.

”Vi håber, at mange vil bringe efterlysningen videre, så vi ad denne vej kan få mange til at hjælpe os med at få et overblik over hvor værkerne gemmer sig, så vi senere i udstillingsforløbet – i formentlig foråret 2013, kan tage stilling til hvilke værker der i relation til udstillingens temaer, vil kunne indgå”.

Første Tuxen-udstilling i 25 år

Det er mere end 25 år siden, der sidst har været vist en separatudstilling i Danmark med Laurits Tuxen.

”Vores mål med udstillingen er at udbrede kendskabet til Tuxens omfattende og mangfoldige kunstneriske virke, for dermed samtidig at nuancere kendskabet til skagensmalerne og til det præg, de satte på den efterfølgende generation af danske kunstnere i første halvdel af 1900 tallet,” forklarer museumsinspektøren.

Laurits Tuxen var central i kredsen af skagensmalere – dette til trods for at han kun opholdt sig kort tid i Skagen. Han besøgte byen i 1874 og kom først igen i 1901, hvor han til gengæld slog sig permanent ned og indtog byen med stort engagement, blandt andet som hovedmanden bag grundlæggelsen af Skagens Museum i 1908. Trods sit fravær fra byen i 1880’erne og 1890’erne – den periode hvor kunstnerkolonien for alvor blomstrede – satte Tuxen et stort og vigtigt aftryk på Skagen og i dansk kunst.

Praktisk info

Ejer du et værk af Laurits Tuxen, vil Skagens Museum sætte stor pris på din henvendelse.

www.skagensmuseum.dk under menupunktet ’Værkhenvendelse’ (klik her>>) kan du registrere dit værk online, samt vedhæfte evt. foto. Alternativt kan man få registreret værket telefonisk ved at kontakte museet på tlf. 98 44 64 44 (hav gerne oplysninger som titel, mål mv. klar ved din henvendelse).

Alle registreringer vil ske i fuld diskretion og kendskabet til ejere vil kun være forbeholdt Skagens Museum. I løbet af foråret 2013 vil udstillingsansvarlig museumsinspektør Dorthe Rosenfeldt Sieben tage kontakt til de ejere, hvis værker vil supplere udstillingens temaer, sammen med de lån museet vil foretage fra andre museer og institutioner.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '”Ukendt” skagensmaler skal frem i lyset!' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger