Uopmærksomhed forsinker udrykning

Rådet for Sikker Trafik.

Uopmærksomhed forsinker udrykning

23. september 2015 - kl. 5:16 - af

Bilisterne har ikke kun øjnene på vejene og trafikken, når de sidder bag rattet. Ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension viser, at mange er uopmærksomme, når de kører. Det er med til at forsinke udrykninger, lyder det fra Falck.

Der er uopmærksomhed involveret i alt for mange ulykker på vejene. Når bilisterne sidder bag rattet og træder på speederen, så er det ikke kun trafikken, som de kigger på.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, der netop nu står bag kampagnen ”Kør bil, når du kører bil”, har man spurgt 4302 personer, hvad de laver, når de kører bil. Desværre svarer mange, at de laver noget, der kan tage deres opmærksomhed fra trafikken.

– Det kan være fristende at tjekke sin mobil eller lede efter en pose slik i sin taske, mens man kører bil. Men gang på gang har vi set, at selv få sekunders uopmærksomhed har ført til voldsomme ulykker, da man ikke når at reagere, hvis der sker noget uforudset i trafikken, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Gør du følgende meget ofte, ofte eller en gang i mellem, når du kører bil? (flere svarmuligheder):
• Drikker og spiser: 62 %
• Betjener GPS: 31 %
• Finder ting frem/roder efter ting: 27 %
• Læser sms/mails/på nettet på mobil: 22 %
• Benytter håndholdt mobil: 18 %
• Skriver på håndholdt mobil: 14 %
(kilde: Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, Promonitor 2015. 4302 interviews gennemført i løbet af 2014).

Forsinker udrykninger
Den aktuelle kampagne mod uopmærksomhed i trafikken, ”Kør bil, når du kører bil”, sætter fokus på, at når man kigger væk fra trafikken, så er det som at køre med en pose over hovedet. I den nye kampagnefilm, der vises i tv og landets biografer, ender en uopmærksom bilist i en voldsom ulykke (filmen kan ses på www.sikkertrafik.dk/kørbil).

Uopmærksomhed giver også problemer, når udrykninger skal hurtigt frem gennem trafikken, lyder det fra Falck. I kritiske situationer er minutterne dyrebare, og det handler om at få hjælpen så hurtigt frem som muligt. Der kan uopmærksomme trafikanter være skyld i, at det tager længere tid at få hjælpen frem, da de er lang tid om at opdage, at der er udrykning og hvor den kommer fra og f.eks. få trukket ind til siden.

– Hvis en ambulance skal bremse op, fordi den bliver fanget bag en uopmærksom bilist, betyder det naturligvis, at hjælpen når frem en anelse senere. Desuden kan manglende opmærksomhed skabe farlige situationer – både for vores reddere og for andre trafikanter – hvis nogle bilister ikke opdager i tide, at et udrykningskøretøj er på vej i høj fart, siger Diana Sørensen, regionsdirektør i Falck.

Fakta om uopmærksomhed i trafikken:
• I gennemsnit foretager vi os distraherende ting i 30 % af den tid, vi kører bil
• 70 % af dét, der distraherer os, foregår inde i bilen
• Kører du 80 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, har du kørt 89 meter i blinde.
• Kører du 50 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, har du kørt 56 meter uden at se på vejen.
Herunder links til grafik og foto om uopmærksomhed i trafikken. Kan frit benyttes mod at kreditere Rådet for Sikker Trafik.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Uopmærksomhed forsinker udrykning' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger