Overskudsslam fra Skagen giver også strøm og varme i Frederikshavn

Overskudsslam fra Skagen giver også strøm og varme i Frederikshavn

15. oktober 2015 - kl. 7:01 - af

Forsyningen kører fremover slam fra Skagen Renseanlæg til Frederikshavn Renseanlæg for at løse kapacitetsproblemer i Skagen. Samtidig giver slamfordelingen mulighed for en samlet større biogasproduktion.

Siden 1994 har der været biogasproduktion på Skagen Renseanlæg, hvor det organiske slam fra spildevandet bliver omdannet til biogas. Biogassen bliver brugt til produktion af el og varme.

Produktionsmønsteret i fiskeindustrien har gennem årene ændret sig, således at der i perioder hen over året kommer højere belastninger til Skagen Renseanlæg. Det medfører en øget slamproduktion – så meget, at biogasanlægget på Skagen Renseanlæg ikke har den nødvendige kapacitet.

Forsyningen har derfor igangsat en ordning, hvor det slam, der ikke kan udnyttes i biogasanlægget i Skagen, bliver kørt til biogasanlægget på Frederikshavn Renseanlæg. I Frederikshavn bliver slammet tilført biogasanlægget sammen med det “lokale” slam. Dette betyder, at hele biogaspotentialet bliver udnyttet.

Som i Skagen bliver biogassen i Frederikshavn Renseanlæg også brugt til el og varmeproduktion.

Set over et år betyder det, at Frederikshavn Renseanlæg producerer lige så meget energi, som renseanlægget bruger.

Den nye ordning betyder, at Skagen Renseanlæg får løst et problem og fortsætter deres biogasproduktion som hidtil, mens Frederikshavn Renseanlæg øger biogasproduktionen væsentligt. Samtidig er fordelingen af slam en økonomisk fordel.

 

Fakta – Hvad er biogas?

  • Renseanlægget reducerer slammængden i spildevandet ved et kemisk/mekanisk bundfældningsproces.
  • Slammet bliver opkoncentreret i en proces, der kaldes afvanding.
  • Det afvandede slam pumpes i såkaldte rådnetanke, hvor der foregår en række biokemiske processer, hvor de forskellige forbindelser omdannes til biogas, og samtidig reduceres slammængden med omkring 50 %.

Processen tager ca. 20 døgn dage ved en konstant temperatur på 36 grader.

  • Biogassen bliver brugt som drivmiddel i en biogasmotor, hvor der produceres strøm ud på elnettet. Når biogasmotoren kører, bliver der desuden genereret en del varme. En del af denne varme bliver brugt til at opretholde en konstant temperatur i rådnetanken, mens den overskydende varmeproduktion bliver ledt ud på fjernvarmenettet.
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Overskudsslam fra Skagen giver også strøm og varme i Frederikshavn' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger