Det store hav – den fælles grav

Det store hav – den fælles grav

26. oktober 2015 - kl. 7:32 - af

”De blev derude. Det store hav- den fælles grav” står der på væggen i Mindehallen på Kystmuseet Skagen. Samme væg viser navne på mænd, som er druknet og forsvundet mellem 1862 og 1967. På væggene ses desuden portrætter af Skagens alvorlige og vejrbidte redningsmænd. Nogle er afbildet i deres stiveste puds, mens andre er iført sydvest og stortrøje. Medaljer og navnebrædder fortæller om redning af bl.a. norske, danske, svenske, hollandske, spanske, tyske, franske og engelske søfolk.

Købmand og bestyrelsesmedlem i det, der dengang hed Skagens Fortidsminder, Jens Tønnesen udtalte om dette rum ved museets indvielse på Svallerbakken d.29. maj 1938 bl.a.:

”Man stemmes til alvor……Lad os mindes de mænd, hvis fælles grav blev det store hav. Det hav vi, der bor i dets nærhed, lærte at kende ikke blot som den gode giver, men også som den grumme tager”.

Alt i alt er det et betydningsfuldt rum for skagboernes selvforståelse og identitet. Selv i dag kan skagensbørn fortælle om, at deres oldefar kan ses i Mindehallen enten som redningsmand eller som navn på mindevæggen.

Men tidens tand har sat sit præg på en del af de smukke bemalinger på væggene indendørs. Derfor kommer farvelagskonservator Laura Hesel Bonde fra Bevaringscenter Nordjylland og monumentalkonservator Marie Vest-Hansen på museet fra d.2. til d.4.november.

I november er der åbent på museet på hverdage mellem kl.11 og 15, og ved besøg på museet, er man meget velkommen til at følge med i konserveringsarbejdet i museets ældste og mest stemningsfulde hus.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Det store hav – den fælles grav' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger