Styrk Ålbæks fremtid

Styrk Ålbæks fremtid

13. marts 2016 - kl. 8:20 - af

Det fremgår tydeligt efter borgermødet, at en del af borgerne i Ålbæk ikke ønsker at en integreret institution skal placeres på Ålbæk Skole. Det begrundes bl.a. med, at skolen ikke kan fungere optimalt, hvis dele af bygningerne inddrages til småbørnsdel. Det frygtes, at ombygningen vil resultere i, at der ikke længere er plads til de nødvendige klasse- og faglokaler på skolen, således at udskolingen (7.-9. klasse) nedlægges, hvilket vil være katastrofalt for hele skolen.

Som alle kan huske, var Ålbæk skole i 2014 truet af lukning på grund af nedskæringer. Heldigvis lever skolen stadig på grund af den store opbakning fra borgerne i Ålbæk. For Ålbæk Skole er en god skole, og den er med til at holde liv i Ålbæk by. Men skolen er stadig sårbar, fordi økonomien er svagere her end på de to andre skoler i distriktet. Sådan er det, når der kun er få elever i hver klasse. Der har været trusler om lukning af skolen før, og intet udelukker, at der vil komme flere i fremtiden. Hvis det sker, er det ikke givet, at endnu et imponerende fremmøde fra byens borgere er nok til at sikre skolens overlevelse.
Christina Lykke Eriksen garanterede ganske vist ved borgermødet, at ingen afdelinger vil blive lukket på Ålbæk skole, så længe hun sidder i byrådet. Men allerede 11. marts på Skagenavis.dk fremhævedes de dårlige budgetter igen i forbindelse med planlægningen af det kommende skoleår, hvor et løsningsforslag er at udfase afdelinger i de enkelte distrikter.

Derfor skal der gøres noget aktivt, for at styrke skolen og dens økonomi på sigt, så lukning af skolen ikke bliver en mulighed. Skolerne i distriktet sparer, hvor der spares kan, og der er ingen udsigter til, at der kommer en større pengepose fra kommunekassen. Et løsningsforslag kunne derfor være at placere en integreret institution og bibliotek i skolens eksisterende lokaler, ligesom det fra politikerne er præsenteret. Denne løsning har flere fordele, for ved at placere flere enheder under samme tag, spares penge på husleje, el og varme. Der skabes god sammenhæng mellem vuggestue, børnehave og skole, så børnene følges tæt hele vejen gennem deres barndom. Personalet får mere fleksibel arbejdstid. Fordelene er mange og kan ikke alle nævnes her. Oven i hatten vil sammenlægningen åbne muligheden for renovation af nogle af skolens slidte lokaler, det vides ikke, hvornår den mulighed byder sig igen med den stramme økonomi. Men vigtigst af alt er, at skolen vil stå stærkere, fordi økonomien vil være bedre.

Men hvorfor blev sammenlægningsforslaget ikke præsenteret sådan for borgerne i Ålbæk? Og hvorfor blev skolen og børnehaven ikke adspurgt? Følelsen er, at forslaget blev trukket ned over hovedet på hele byen og ingen blev spurgt, derfor blev det ikke mødt med andet end modstand. Når noget skal videreudvikles eller optimeres, er det da grundlæggende at forhøre sig hos dem, der ved noget om det. Spørg fagpersonalet! Kan det lade sig gøre, at drive Ålbæk skole og børnehave på samme eller endda højere niveau end det nu er tilfældet? Kan der findes en løsning, hvor alle parter er nogenlunde tilfredse? Svaret er ja til begge spørgsmål, men det kræver at politikerne er parate at indgå i samarbejde med personalet fra begge institutioner. Personalet er klar til samarbejde! Men er politikerne?

I løbet af den fortløbende proces er mange informationer og ideer blevet delt byen rundt. De skal samles, så der tages hensyn til så mange som muligt, også byens brugere af gymnastiksalen og de manglende faglokaler. Kun ved samarbejde, kan der skabes en attraktiv fuldt integreret institution med fokus på børnenes tav. Her foreslår jeg, at man også allierer sig med Laila Mose, som allerede nu har et gennemarbejdet og spændende forslag til, hvordan en ny daginstitution kunne se ud. Hendes tydelige og anderkendende pædagogik sammen med konceptet ”Fra jord til bord”, virker for mig så godt, at det uden tvivl vil kunne lokke flere børn til en ny institution. Både min mand og jeg pendler selv hver dag fra Skagen, og jeg lod mig også friste af Lailas ideer.

Min datter (1½ år) går i vuggestuedelen af den integrerede institution, Børnehuset Trindelvej i Skagen, hvilket hele familien er meget glade for. Vi var fra starten ikke var et sekund i tvivl om vores valg, da vi synes, den integrerede institution har mange både praktiske og pædagogiske fordele i forhold til dagpleje. Færre lukkedage, ingen gæstepleje, udvidet åbningstid, madordning, legeplads, løbende og rolig overgang til børnehaven, faglært personale, ture ud af huset og flere hænder.

Der er bedre mulighed for, at børnene kan lære af andre børn, som er større end dem selv. De større børn er fantastisk gode til at lege med og passe på de mindste børn, og glædeligt nok, så er min datters bedste veninde en pige fra børnehavedelen. Så jeg synes på ingen måde man har grund til at frygte det ukendte, hvis institutionen vel og mærket bygges på nogle gode pædagogiske værdier og huser et godt, veluddannet personale.

Der hviskes om, at den gamle børnehave allerede er inspiceret med henblik på hurtig opstart. Men hvorfor tage et hurtigt valg og genåbne den gamle børnehave, når det måske ikke er det rigtige valg? Styrk både skolens og børnehavens fremtid ved at samle dem under et tag, men gør det ordentligt! Kun ved samarbejde med fagpersonalet i byen, vil der kunne udarbejdes et stærkt og attraktivt dagstilbud, som Ålbæks borgere har lyst til at benytte.

Hermed har jeg givet min mening til kende, og jeg opfordrer nu borgerne i Ålbæk til at gøre det samme. Start en debat og hjælp politikerne med at træffe det rigtige valg ved at fortælle præcist og konkret, hvad i ønsker jer af en ny institution.

 

Henriette Andersen, mor og lærer på Ålbæk Skoleafdeling

2 kommentarer til “Styrk Ålbæks fremtid” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Styrk Ålbæks fremtid”

 • Henriette Andersen

  Tak for din opbakning til mit indlæg, Erik F. Andersen.
  Jeg er ikke 100 meter mester i de pædagogiske principper på småbørns-området, så det er rart, at du kan give et kommentar herom. Hvad det pædagogiske princip hedder, er i og for sig underordnet.
  For mig betyder det noget, at mit barn kommer ud hver dag, også selvom vejret er vådt eller koldt. Der kan godt gå flere dage i vinterhalvåret, hvor de mindste børn kun oplever den friske luft på cykelturen til og fra vuggestuen. Nej, de skal ud og opleve naturen, få noget frisk luft og gå på opdagelse. Det er godt at vide, hvor tingene kommer fra, og sjovt at dyrke sin egen mad, samtidig med det giver børnene en kæmpe succesoplevelse.
  Vi bruger selv weekenderne på at være i haven eller gå ture, og vores pige elsker af det! Det er bare svært at nå i hverdagene, når vi først triller ind i indkørslen kl. 16:15, og der skal laves aftensmad…
  Derudover ønsker jeg også, at hun skal udforske sig selv og sin krop og finde ud af, hvad hun er i stand til – både psykisk og fysisk. Der skal laves gymnastik, hoppes i trampolin, gås på line osv. Så hvis alle disse elementer findes i princippet “Motorik på 100 forskellige måder”, så er jeg også med på den, ellers kunne man jo tage de bedste elementer fra hvert princip?

  Men det vigtigste af alt er, at pædagogerne er omsorgsfulde og engagerede, for det smitter af på børnene. Og nej, den del af mit indlæg henvender sig ikke til politikerne, men til pædagogerne – så jeg håber også, at de læser med… 🙂

 • Erik F. Andersen

  Tak for et rigtig fint og friskt indspark i debatten, som jeg langt hen ad vejen er meget enig i.

  En integreret institution på skolen vil uden tvivl styrke den samlede økonomi og samtidig (forhåbentligt) gøre det mindre “attraktivt” for politikerne at lukke ned, og derfor er det også rart at høre det fra en der kender skolen indefra, at det nok godt kan lade sig gøre hvis bare man arbejder sammen om det.

  Jeg kan desværre ikke huske hvad SF sagde i relation til evt. skolelukninger i Aalbæk, men jeg kan tydeligt huske at socialdemokraterne kunne garantere, “at det blev der i hvert fald ikke tale om så længe S havde magten”. Dejlige tilkendegivelser at få, men om det så også holder i længden er jo en helt anden sag.

  Når det kommer til det pædagogiske grundlag for børnehaven, så blev det i øvrigt sagt ret klart af skolechefen på mødet, at dette fastlægges af personalet i børnehaven samt bestyrelsen i distriktet. Den del af dit debatindlæg må altså være møntet på dem og ikke politikerne 🙂

  Jeg ved dog at man tidligere har kørt efter “Fra jord til bord” princippet på Kløvermarken i Skagen, og at det vist nok kræver ret meget personale.

  I øvrigt kører man lige nu efter princippet “Motorik på 100 forskellige måder” i børnehaven i Aalbæk, hvilket bl.a. indebærer at man bruger skoven, stranden, de nærliggende legepladser og skolens gymnastiksal til forskellige pædagogiske aktiviteter.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Styrk Ålbæks fremtid' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
SELECT DISTINCT ID, post_title, post_password, comment_ID,
        comment_post_ID, comment_author, comment_date, comment_approved,
        comment_type,comment_author_url,
        SUBSTRING(comment_content,1,300) AS com_excerpt
        FROM wp_comments
        LEFT OUTER JOIN wp_posts ON (wp_comments.comment_post_ID = wp_posts.ID)
        WHERE comment_approved = '1' AND (comment_type = '' OR comment_type = 'comment') AND
        post_password = ''
        ORDER BY comment_date_gmt DESC
        LIMIT 5

Seneste kommentarer

© 2007-2022 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER