Danmark fejrer 100-års fødselsdag for ’Sommertid’

Danmark fejrer 100-års fødselsdag for ’Sommertid’

26. marts 2016 - kl. 11:40 - af

Når vi i nat kl. 02.00 stiller urene en time frem, kan vi fejre 100-året for den første omstilling til sommertid i Danmark. Sommertid blev første gang indført i forbindelse med Første Verdenskrig for at spare på strømmen. I dag er det omdiskuteret, hvad den ekstra lyse time om aftenen egentligt sparer os for, men ønsket om at spare på strømmen eksisterer stadig. Energiselskabet NRGi har kigget på historien om sommertid og deler her fem gode råd til at spare på strømmen i foråret.

For de fleste danskere er det en selvfølge at stille uret en time frem natten til søndag i den sidste weekend i marts. Men for mere end 100 år siden var det en helt utænkelig situation. I 1916 blev sommertid for første gang afprøvet i Danmark som et forsøg, der skulle spare på de knappe ressourcer i forbindelse med Første Verdenskrig.

Hvorfor indføre sommertid?

Argumenterne for at indføre sommertid har gennem de 100 år været forskellige – men fælles for dem alle har været, at man har ønsket at spare. I 1916 var argumentet, at man ville spare på strømmen pga. knappe ressourcer i forbindelse med verdenskrigen, mens argumentet op til 1980 var, at man kunne spare en halv procent på Danmarks samlede energiforbrug, som efter de glade 60’ere var blevet rigeligt højt.

I dag er det omdiskuteret, hvor meget man egentlig sparer ved at sætte uret en time frem. Ifølge energirådgiver fra NRGi Benny Hebsgaard er der dog nogle indlysende besparelser at hente:

– Når man sætter uret en time frem, betyder det, at vi i højere grad vågner med solen og har den til længere ud på aftenen. Vi har derfor mindre behov for elektrisk belysning i aftentimerne og opnår en naturlig besparelse der, siger han.

Det bedste råd til at spare penge i sommerhalvåret

Igennem tiden har flere kritiseret indførelsen af sommertid, blandt andet pga. dyrenes manglende evne til at omstille sig og pga. den forvirring, der opstår i forbindelse med togenes køreplaner. Men sommertid er for længst kommet for at blive, og selvom det er svært at spå om de præcise besparelser, har Benny Hebsgaard dog stadig nogle gode råd til, hvordan man sparer både energi og penge.

– Det er meget svært at beregne, hvor meget en gennemsnitsfamilie sparer i forbindelse med sommertid. De lyse aftentimer kan både påvirke energiforbruget i en positiv retning, ved fx mindre brug af elektrisk belysning, men det kan også gå i den anden retning, hvis man fx bliver længere oppe og ser fjernsyn, fordi det stadig er lyst udenfor. Vores bedste og mest sparesikre anbefaling er, at man følger de fem gode spareråd i forbindelse med overgangen til foråret og på den måde sparer en del penge, siger han.

Fem gode spareråd til foråret:

– Tør tøjet udendørs i stedet for i tørretumbleren – og eliminer en af hjemmets største strømslugere 

– Skru ned eller sluk for radiatoren – og spar penge på varmeregningen

– Skru ned (og sluk helt når det bliver varmt nok) for cirkulationspumpen, der fordeler det varme vand i hjemmets radiatorer – og spar op til 900 kr. på elregningen i sommerhalvåret

– Vent med at tænde lyset indenfor til det rent faktisk er nødvendigt. På den måde kan der over en hel sæson spares mange penge

– Trænger du til at få isoleret loftet er foråret den rette årstid at gøre det

Sommertid – historisk set

Da sommertid blev afprøvet i 1916, var det ikke et tiltag, der var kommet for at blive. Det blev nemlig afskaffet allerede året efter. Først i forbindelse med Anden Verdenskrig blev fænomenet bragt på banen igen i en periode fra 1940-1948. Herefter blev sommertiden trukket tilbage sammen med havemøblerne i mere end 30 år. Først i 1980 blev sommertid permanent vedtaget i Folketinget, og frem til i dag har den sidste søndag i marts – med få undtagelser – markeret skiftet til det lysere halvår. I dag er sommertid EU-bestemt og standardiseret i alle medlemslande.

Om NRGi
NRGi er et af Danmarks største energiselskaber med 1.200 medarbejdere og ca. 210.000 andelshavere. NRGi bidrager aktivt til realiseringen af de klima- og energipolitiske mål og går forrest i omstillingen til et smart og bæredygtigt samfund. NRGi tæller divisionerne: Infrastruktur, Installation (EL:CON), Produktsalg (VEKSØ), Rådgivning (Kuben) samt vedvarende Energi.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Danmark fejrer 100-års fødselsdag for ’Sommertid’' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger