Frederikshavn Kommune sætter ny kurs for demente

Frederikshavn Kommune sætter ny kurs for demente

31. maj 2016 - kl. 6:55 - af

Frederikshavn Kommunes ældrepleje har sat et målrettet fokus, der allerede har skabt resultater og forbedret livskvalitet for borgerne: fx er antallet af magtanvendelser overfor demente halveret.

Dans, bevægelse og musik er nogle af de nye metoder, som Frederikshavn Kommune har taget i brug for at forbedre plejen af demente borgere. På bare et år er det lykkedes ældreplejen at skabe så forandrede forhold med plejen af demente, at det er direkte målbart i evalueringen: antallet af registrerede tilfælde af magtanvendelser er faldet med 50 procent i forhold til de foregående tre år.

Resultatet er opnået i et projekt, der har sat fokus på tværfaglighed: gennem tre forskellige slags terapi, ergo-, fysio- og musikterapi bliver den dementramte borger tilført behandling som ligger ud over den konventionelle pleje. Det har betydet at den dementes adfærdsforstyrrelser, der fx kommer til udtryk som aggressiv og udad reagerende, ændres. Adfærdsændringerne betyder, at det langs sjældnere er nødvendigt for plejepersonale at bruge magt for at fx tilbageholde en dement.

”Det der giver gevinst for os i Frederikshavn Kommune er tværfagligheden. Alle de involverede fagpersoner er specialiserede i demens. Vi arbejder blandt andet med sansestimulering, som er nyt i demenspleje. Og vi bruger det sammen med fysisk aktivitet og musikterapi, der stimulerer den følelsesmæssige og psykiske tilstand. Det viser, at organiseringen er afgørende for at opnå forandrede resultater”, siger Aase Hyldgård, ledende demenskoordinator, Frederikshavn Kommune.

Musikterapi er også en forholdsvis ny metode i demenspleje. Metoden, der både består af sang og musik anvendes fx til at bekæmpe depressiv og apatisk adfærd og skabe engagement og social kontakt.

Metoden er så stor en succes, at Kommunernes Landsforening har inviteret demenskoordinator Aase Hyldgaard til at holde oplæg om arbejdet, som inspiration for øvrige af landets kommuners pleje af demente, og til glæde for borgerne.

Magtanvendelse er det eneste område, hvor der fra tidligere er pålidelig statistik, da det er lovbefalet at udarbejde en årlig statistik på området. Antallet påviser en halvering sammenlignet med de foregående år.

FAKTA: Antallet af magtanvendelse de seneste 4 år:

Årstal 2012 2013 2014 2015
Antal magtanvendelser 123 41 50 20

 

Nu foreslår min mor selv, om vi skal gå en tur…

Gitte Kraghs mor er dement, og har boet i plejebolig på Drachmannsvænget i Skagen i tre år. Hun er faldet flere gange, og har efter hoftebrud fået to nye hofter. Hun har aldrig været den, der har brudt sig om motion eller andre fysiske udfoldelser. Men den sag er nu forandret, fortæller Gitte Kragh om sin mor:

”Når jeg kommer og besøger min mor så spørger hun, om vi skal gå en tur. Og det er altså noget nyt. Det har hun aldrig gjort før i sit liv.”

Gitte Kraghs mor er 91 år, og har på baggrund af sin demenssygdom været en del af Frederikshavn Kommunes projekt om større fokus på demens. Projektet har gennem ergo-,musik og fysioterapi sat målrettet ind overfor at skabe livskvalitet i de demente borgeres hverdagsliv. Og det er gennem fysioterapien, at Gitte Kraghs mor er hjulpet.

”Fysioterapien har arbejdet med min mors genoptræning selvfølgelig efter hendes fald og nye hofter. På sygehuset mente de, at hun var så tung, fordi hun ikke ville gå. Men fysioterapeuten har formået at motivere på en måde som hun har forstået, selvom hun er dement. Det er sket samtidig med træningen. Så nu vil hun gerne gå. Og nu kan hun også gå igen, det er jo noget der gør en stor forskel for hendes fysiske tilstand, ” siger Gitte Kragh.

Projektet har i Frederikshavn Kommune skabt gode resultater på hele demensområdet. Blandt andet er antallet af magtanvendelser overfor demente halveret på bare et år. Men det har også i højere grad skabt indhold i de dementes liv, mener Gitte Kragh.  Hendes mor kunne på grund af sin høje alder og de to operationer ifølge lægerne se frem til at tilbringe resten af livet i en kørestol.  Men sådan blev det ikke. Hun kan nu gå lidt længere ture, og som pårørende er Gitte Kragh selvfølgelig optaget af at hendes mor fortsat motiveres til at gå en tur i et liv, der fortsætter godt:

”Det er udelukkende fysioterapeutens fortjeneste, at min mor kan gå i dag.”

2 kommentarer til “Frederikshavn Kommune sætter ny kurs for demente” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Frederikshavn Kommune sætter ny kurs for demente”

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Frederikshavn Kommune sætter ny kurs for demente' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger