Renoveret Vippefyr klar til Sct. Hans aften

Arkivfoto.

Renoveret Vippefyr klar til Sct. Hans aften

21. juni 2016 - kl. 7:43 - af

Når der traditionen tro samles tusindvis af mennesker på Sønderstrand for at fejre Sct. Hans, kan de beundre et renoveret Vippefyr, når kurven på Vippefyret er tændt, og der er underholdning og taler. Senere tændes det store bål på stranden.

Det er Rotary Skagen og Rotarys Hjælpefond der har sponsoreret renoveringen, der har bestået af udskiftning af de trædele der var råddent og malet hele fyret. Malingen er sponsoreret af Bygma Skagen og Pinotex. Arbejdet med renoveringen er udført af tømrerfirmaet Lars D. Nielsen & Søn, som de sidste 14 dage har haft travlt med at gøre Vippefyret klar til Sct. Hans aften.

Det er ikke første gang, at Rotary Skagen og tømrerfirmaet Lars D. Nielsen & Søn er en del af Vippefyrets historie.

Vippefyret har en unik og interessant historie

Vippefyret på Fyrbakken er Danmarks første vippefyr med brændekurv og blev opført i 1627. De mange skibsforlis ved Skagens gren var den direkte årsag til at fyret blev opført. Fyret skulle hjælpe med at lede skibsfarten fri af Grenen og det farlige rev derude.

Princippet er enkelt, man vipper kurven ned til jorden, fylder den med brændbart materiale og tænder op. Når fyret vippes op, kan den ses på lang afstand.

Vippefyret var i brug langt ind i 1700-tallet.

Vippefyret i Skagen er en 100% tro kopi af det gamle Vippefyr, og blev første gang rekonstrueret på initiativ af Carl Locher i 1913 i anledning af Skagen bys 500 års jubilæum, men fyret stod kun i kort tid, da det var bygget af forholdsvis spinkelt træ.

 Seneste rekonstruktion er fra 1958 foretaget under bistand af Rotary Skagen.

Det var Carl Nielsen, som var anden generation af det tømrerfirma fra 1898, som i dag hedder Lars D. Nielsen & Søn, der tog initiativ til Vippefyret blev rekonstrueret i 1958.

Carl Nielsen, som var medlem af Skagen Rotary, luftede tanken i klubben. Der var ikke langt fra ide  til handling, og et andet medlem af Skagen Rotary, arkitekt Carl A . Albrechtsen lavede en udførlig arbejdstegning og arbejdet kunne gå i gang. Det var tredje generation Lars D. Nielsen, som også var Rotarianer, der udførte det omfattende arbejde. Som et kuriosum kan det nævnes at det træ der blev brugt, var lavet af gammel træspuns fra Frederikshavn Havn.

I 1982 blev det aktuelt at restaurere og forny det gamle Vippefyr. Fyret er af træ og holder kun et begrænset åremål. Denne gang var det fjerde generation Thomas D. Nielsen, som stod for arbejdet. Denne gang var det et lærketræ fra de stormfælede træer i Rold Skov, der måtte lægge stamme til fyret. Det var 35 meter høj og cirka 100 år gammel. Træet var det største stykke tømmer, Rold Skovs Savværk nogen sinde har skåret, så den enorme træstamme måtte skæres ud med håndkraft.

Vippefyret er gennem årene løbende blevet renoveret, og her senest er det så femte generation, tømrermester Jørn D. Nielsen, fra Lars D. Nielsen & Søn, der har stået for renoveringen.

Vigtigt at bevare vore værdier

Det er vigtigt, at Skagen bevarer og vedligeholder de værdier, som vores forfædre har givet os, og som har givet Skagen den unikke historie, som gør vores by til noget særligt. Derfor er jeg glad for, at Rotary Skagen, kan give sit bidrag ved renovering af Vippefyret, udtaler Præsident for Skagen Rotary, Finn Brostrøm.

 

En kommentar til “Renoveret Vippefyr klar til Sct. Hans aften” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Renoveret Vippefyr klar til Sct. Hans aften”

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Renoveret Vippefyr klar til Sct. Hans aften' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger