
Ordet er frit: Jeg har meldt mig ud af Folkekirken
1. december 2009 - kl. 12:35 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Jeg har i dag foretaget mig noget som jeg aldrig i mit lange liv aldrig ville have troet muligt. Jeg har på kirkekontoret hentet to anmeldelser om udtrædelse af folkekirken. Jeg har i lang tid været meget imod at kirken og præster, ( ikke alle) bruger kirken og deres embede til at forkynde deres politik og tilmed mener det er i orden at bryde dansk lov. Alle har lov til at mene hvad de vil, men kirken skal efter min mening bruges til at forkynde Guds ord.
Nu har Skagen menighedsråd vedtaget der skal ringes med kirkeklokkerne til klimatopmødet.
Det var dråben. Jeg ved, der ikke var enighed, og det ikke er vore præster der var afgørende for denne beslutning . Tak for det
Venlig hilsen
Edith Villadsen
læs mere om klokkeringning/klimatopmøde her : http://www.gronkirke.dk/index.php?id=370
15 kommentarer til “Ordet er frit: Jeg har meldt mig ud af Folkekirken” under annoncerne.
Hej Karin (og organist Ian Heilmann)!
Jo, det er hyggeligt at gå og juleshoppe når kirkeklokkerne ringer. Det er ikke lyden af klokkeklang der skrives imod.
Det er også rigtigt hyggeligt at lytte til klokkespillet, men hvorfor spilles der ikke julesalmer i december, eller er der noget der er gået min næse forbi?
Glædelig jul til skagensavis.dk´s læsere
Annette
Kære Jens.
Dine betragtninger omkring den yderste venstrefløj- kommunisterne, har vejret morgenluft-
Den er fuldstændigt ude i hampen-
Jeg kan roligt sige, at du har da opfattet dette fuldstændigt forkert.
Menighedsrådet er ikke, og var ved afstemningen omkring klokkeringning eller ej, ikke opdelt i en rød lejr der vandt, eller en modsat der tabte.
Tværtimod var vi 17 vidt forskellige mennesker, der talte for eller imod klokkeringningen, og dem der var flest af, var ja sigere.
Dette er vel en meget demokratisk måde at klare det af på.
Og, da jeg vel er en af de mest “røde”, der er i menighedsrådet, og stemte imod klokkeringningen, så fejer det dine postulater fuldstændigt væk.
Og jeg forstår stadig ikke dine udfald mod det gamle Øst i denne forbindelse.
Niels Chr. Larsen
Medlem.
Kaere Jens, Det er da helt rigtigt, det du skriver, men det kunne slet ikke faa mig til at melde mig ud af folkelirken. Jeg var ogsaa under 100 meter fra kirken, og i aften undrede der mig faktisk, at jeg ikke havde hoert Skagen kirkes klokkeringning.
Men en soendag eftermiddag, hvor man gaar og julehandler, synes jeg det kunne vaere rart, at hoere kirke- klokkerne. det vil maaske minde enkelte om, hvorfor der fejres jul.
At man vaelger at gaa paa golfbanen og taenke paa sin Gud istedet for at sidde i kirken til en” politiserende” praediken og taenke paa golfbanen, har jo ikke noget med et medlemskab at goere. Det er op til den enkelte troende.
Man behoever jo heller ikke tilhoere en folkekirke for at tro paa sin Gud!
Jeg hoerer til de faa, der vaelger at gaa i kirke, der kan man ogsaa i oevrigt ogsaa komme uden et medlemskab. Jeg synes ikke, at der findes rigtige politiske praedikerner, men det er naesten umuligt at holde en praediken uden politik. Bibelen er som sagt ogsaa politik.
Hvis man kommer i kirken, kunne man finde andre og langt bedre argumenter for at melde sig ud, men der findes et kristent faellesskab, som ikke har noget at goere med praesterne, vaere sig politiske eller ej. Det faelleskab vil jeg ikke leve foruden.
Jeg kan generelt godt lide mine praesters praedikerner.
Man kan jo her i byen vaelge mellem 3 praester, og bryder man sig ikke om den enkelte, kan man jo ,som jeg, vaelge fra. Der findes i vores omraade jo masser af andre kirker, og masser af andre praester.
Er man utilfreds med et menighedsraads arbejde, boer man ikke melde sig ud, men melde sig til, hvis man mener, man selv kan bedre.
Personligt synes jeg, det er synd, at der er politik i menighedsraadene. der findes medlemmer, som aldrig aller naesten aldrig er i kirke, men derfor kan de maaske godt passe posten i de enkelte udvalg. Jeg ved det ikke!
I stedet for at melde sig ud, vil jeg anbefale de utilfrredse om at melde sig til naeste menighedsraadsvalg.
Karin Nordmann
Jeg følger som ikke-bosiddende i Skagen ofte debatten på Skagen Avis’ netsider og kan se, at bølgerne går højt i forbindelse med lanceringen af den happening, som går ud på, at kirkerne kan markere klimakonferencen ved at ringe 350 gange med klokkerne i dag, og i Skagen må de sagesløse borgere altså lægge øren til! Stakkels borgere, som har huse inden for 100m afstand af kirken!Hvilken tåbelig, ufolkelig, ja, nærmest grotesk markering fra kirkens side, og jeg kan godt forstå Paul Wenzels og Edith Villadsens frustationer, som har ført til deres beslutning om at melde sig ud af den danske folkekirke. Set i lyset af præstestandens og folkekirkens øgede indblanding i politiske forhold (med en tydelig slagside og kærlighed til venstrefløjen og muslimerne), burde flertallet af den danske befolkning egentlig tage deres forhold til folkekirken i dens nuværende form op til revision, og tiden er måske for alvor inde til at gøre som svenskerne, nemlig at skille kirke og stat ad . Chancen var der så én gang for alle at få ryddet op blandt de politisk missionerende præster, der på kirkestolen kan forkynde deres budskaber udover menighedens skurvede hoveder, som andægtigt er tvunget til at høre på deres budskaber omkring fordelene ved den massive indvandring, om Jesus’ socialistiske holdninger og ”vigtigheden i at passe på jorden igennem store økonomiske ydelser fra den vestlige verden til u-landene”.
Den nyvalgte biskop i København, Peter Skov-Jakobsen, udtaler at “naturligvis skal vi have minareter i Danmark, for hvordan kan vi ellers komme i dialog med disse mennesker, hvis ikke vi viser dem den helt basale agtelse?”. Sådan er det religiøse rum, hvor dialogen svæver over vandene i en tid, hvor religionen (primært p.g.a en voksende modstand i befolkningen imod politiseringen af kirken og blandt mange af dens tjenere) ikke fylder alverden i et moderne samfund. Ikke noget under, at danskerne bliver væk fra gudstjenesterne!
Nu vil Skagen Kirke altså markere sig i en miljødebat, som næsten er gået i selvsving. Vor herre bevares, siger jeg bare! Den gamle venstrefløj vejrer morgenluft, for her har de, nu hvor kommunismen er stendød, et våben imod ”kapitalismen”, “de borgerlige” og erhvervslivet. Når man nu tænker tilbage på, hvilke miljøsvin, de var i Sovjet, i Polen, i Ukraine, i DDR og i resten af “Østblokken”, hvor folk boede og levede under de frygteligste miljømæssige forhold p.g.a. ulovlig atomaffaldsophobning, brunkulsudvinding, metalliske forureninger, osende biler uden partikelfiltre, rygende skorstene uden sodfiltre m.m., og hvor oprydningsarbejdet primært har været betalt af “Vestens” skatteborgere og erhvervsliv, så er det jo hyklerisk, at samme venstrefløj nu har taget det rene miljø til sig, som om det var deres opfindelse, og at de dermed sidder med patentet og løsningen på alle verdens forureningsproblemer. Ingen har som kommunister og socialister svinet denne klode til og har myrdet og undertrykt millioner af uskyldige mennesker, og de kræver stadig at blive taget alvorligt! Bare kig på den gamle kommunistleder, Ole Sohn, som ved et regeringsskifte står til at blive minister!! Ja, hvad gør man ikke for at kunne køre i ministerbil.
Tænk, hvis man anvendte de enorme økonomiske midler, der nu frigives, for at imødekomme de tiltag og krav, der vil vedtaget på COP15, til istedet at øremærke beløbene til
1) at bremse jordens befolkningstilvækst (som jeg ser som langt den største fare for menneskeheden og klodens overlevelse),
2) til massivt at satse på ikke-forurenende, sikre nukleare kraftværker (som vort nordiske broderland, Finland, meget fremsynet satser voldsomt på),
samt 3) til at videreudvikle og lancere el-biler jorden over.
Netop i u-landene, hvor befolkningstilvæksten er størst, med det ekstra CO2-udslip, dette medfører, har man jo hverken plads eller mad til at brødføde sig selv, og får man ikke effektivt knækket denne befolkningstilvækstkurve, vil både CO2-udslippet øges voldsomt ligesom flygtningestrømmen mod vor del af verden vil blive endnu mere massivt.
Med venlig hilsen og glædelig jul
Jens Hjortkjær
Klima – klima – klima
Det her land er gået fundstændig i selvsving over klimatopmødet.
Det var det samme der skete, måske mest på Fyn, i forbindelse med fejringen af H.C.Andersen for et par år siden – alt gik op i Andersen. Alt blev solgt i Andersens navn, masser at udstillinger, teaterstykker og temaaftner. Der var Andersen overalt, folk var ved at kaste op til sidst over H.C.Andersen.
Og nu er turen så kommet til at medierne kan kaste sig over mega begivenheden: Klimatopomødet..
Det er de slappe sjæle og dem der ikke har et relt budskab i ærmet, der kaster sig over muligheden for at score billige og nemme point, og det er SÅ nemt at klistre sig på klimadebatten.
Således betragtet: Ole Schiellerup
Per Faurholt Jensen kommentarer til Edith’s beslutning, bringer min beslutning endnu stærkere til en frasigelse af folkekirken. Med venlig hilsen Paul
Kære Edith og meningsdannere.
Et flertal i menighedsrådet har vedtaget, at kirkeklokken skal ringe med 350 slag den 13. dec. KL 1500, hvorefter der Musikgudstjeneste KL 1600.
Menighedsrådsmøderen er offentligt , hvor man er velkommen til at overvære mødernes åbne del af dagsordenen og måske kan blive lidt klogere på de bevæggrunde, der ligger til grund for en afstemning eller afgørelse.
Beslutningen om klokkeringning skabte da en god debat om for og imod, denne debat skabte grundlaget for en afstemning og afgørelse.
I forbindelse med salget af V. Præstegård erfarede jeg, at en af mine bekendte meldte sig ud af folkekirken, hans bevæggrunde var ikke til diskusion, selv om jeg ved tidligere samtaler kendte hans holdninger, hvilket jeg havde den dybeste respekt for.
Bygningen af Sognehuset har heller ikke gået smertefrit igennem menigheden- nu får menighedsrådet ros for et smukt og funktionelt byggeri, som har pyntet op på hjørnet af Kirkevej og Skovvej.
Som medlem af menighedsrådet kan jeg da blot konstatere, at vi ikke har pladsproblemer til tilhørerne når der afholdes menighedsrådsmøder.
Den 24. nov. holdt menighedsrådet “orienteringsmøde”, hvis jeg fraregner ansatte og menighedsrådsmedlemmer, kan de resterende mødedeltagere med lethed tælles på et par hænder.
Skal jeg tage den manglende deltagelse i menigehedsrådsmøderen og “orienteringsmøderne”, som et udtryk for, at menigheden har tillid til det sidende menighedsråd- eller er der tale om uvidenhed eller manglende interesse for folkekirkens ve og vel?
Personligt stemte jeg for klokkeringningen den 13. dec. min altovervejende begrundelse var; Klokkeringningen kunne måske bidrage til, at den enkelte kunne standse op i sine gøremål og tænke lidt over sin egen og andres rolle og situation i forhold til det globale fællesskab.
Med venlig hilsen
Per Faurholt Jensen
hej niels chr.
det skader vel ikke med lidt klokkeringning, så ruster de da ikke.
Det med at slukke lyset er absolut ikke nogen god ide, da der iflg. elværkerne, blot sker det at andre købe den kvote vi sparer, det gælder over hele verden, så wupti så har vi sparet lige meget (lidt)
v.h
ove sørensen
Jeg har længe overvejet at melde mig ud af folkekirken. Hvis det gode skulle komme fra Gud så forstår jeg ikke al den Hellig krig og al den nød og elendighed der følger i kølvandet på den.
For mig skal præster være noget ud over det sædvanlige, altså med hensyn til godhed og den menneskelige forståelse. Netop det at nogle præster tager stilling til om kirken skal hjælpe mennesker i nød, en nød som vores samfund har været medvirkende til forefindes, bla. via at være med i en krig i deres land, kan faktisk få sådan en som mig til at overveje om jeg ikke skulle blive i klubben alligevel.
Vh. Lene Marie Pedersen
Jeg er enig i, at præster og menighedsråd kan have politiske meninger, men kirkens rum skal ikke bruges som platform for meningerne.
I et så ømtåleligt område som klima, som jo er ved at have et religiøst indhold, ville det være på sin plads, at man stak fingeren i jorden ved at spørge medlemmerne, f.ex. ved at lave en vejledende afstemning her på sitet.
Og at afskrække folk på grund af økonomi, – Karin. Man kan jo vælge skovbegravelse eller blive spredt på havet, som ikke er så fjern en tanke for mig.
Hilsen Inger
Kære Karin Nordmann
Ja du har ret, vi skal passe på den dejlige jord vi er så heldige at leve på.
Det er alle enige om Og jeg kommer en gang imellem i kirke, men ikke for at høre om politik hvad man kan frygte hvis denne tendens fortsætter.
Min udtrædelse er ikke en protest mod vore præster her i Skagen tværtimod
men mod menighedsrådet.
Ja det er dyrt hvis man ønsker en kiste begravelse men ønsker man en urne nedsættelse er det ikke dyrere for ikke medlemmer af folkekirken.
kun lidt mere for et gravsted i 15 år. Det må da ikke være pengepungen der afgør om man er medlem eller ej.
Jeg vil anbefale dig at læse en kronik i Jyllands Posten 28 nov af Johs.H. Christensen pastor emeritus Skovshoved
Venlig hilsen Edith Villadsen
Vi er sat her paa jorden, for at passe paa den, og den forvaltning har desvaerre ingen af os taget sig besynderligt meget af. Derfor er jeg tilfreds med klokkeringningen! Det kan give os endnu en besked om, hvad det er, vi mennesker er i gang med.
Edth, jeg er sikker paa, at hvis du en gang imellem kommer i kirke, vil du ogsaa opleve, at praester har en mening om den politk, der foeres. Fornylig var det Soerine Godtfredsen som var imod muslimske minareter.
Kirken og praester skal ogsaa have lov til at have en politisk mening om det, der sker for naesen af os. Enten vi kan lide det eller ej. Alt er jo paa en maade politik. Bibelen er vel ogsaa en form for politik – nemlig familiepolitk-!
At melde sig ud i din alder bliver en bekostelig affaere. I har ganske givet betalt lang mere kirkeskat en flertallet af danskerne, og naar I nu i fremtiden skal begraves, nytter det ikke, at man er doebt og er kristen. Er man ikke medlem, vil en begraelse koste !! sidste aar oplevede jeg en fattig katolsk mands begravelse paa en dansk kirkegaard..
Den begraelse kostede kassen. Bare det hul kisten skulle i, kostede ekstra 17.000. Saa kom der diverse ekstra tillaeg, som folkekirkens medlemmer ikke skal betale.
Det var haardt for de efterladte, at skulle udrede alle de penge!
Venlig hilsen
Karin Nordmann
Kære Edith
Tager hatten af for dig – du har taget din beslutning, har truet med, at gøre det selv. Og nu skal det ske. Vi kan sagtens være gode kristne uden Folkekirken og kirkeklokker..
‘Tillykke med en så stor beslutning.
Mange hilsner
Paul Wensel
Vi var (og er ) nogen stykker i menighedsrådet i Skagen, der ikke ville være med til at lave denne politiske manifestation af klimatopmødet i København. Dette ud fra forskellige opfattelser af, hvilken vej folkekirken skal gå.
Min egen var både modstand imod at vi inviterer folkemordere ind under beskyttelse af FN-pas, samt at hvad det er der foregår i København, vel ikke lige er det, vi skal rette al fokus på. Hvis vi derimod lokalt havde slukket for al strøm overalt på kirken og kirkegården i en uge, eller skåret drastisk ned for forbruget for at hjælpe i klimasammenhængen , ville det være noget andet som man kunne forholde sig til.
Som du selv skriver, så lad os bruge Kirken til det den skal- forkyndelse af Guds ord, og det som det drejer sig om- næstekærligheden :
At du melder dig ud af Folkekirken skal jeg ikke blande mig i. Jeg har valgt blande mig i stedet for, og give min mening tilkende, kunne håbe at du ville gøre det samme i stedet for.
.
Hvis det er, som du siger, vil jeg bestemt også overveje mit medlemsskab.
Venlig hilsen
Inger