Endnu en Skagen-skole i Gambia

Endnu en Skagen-skole i Gambia

21. februar 2010 - kl. 0:07 - af

På mandag drager Arne Holm atter mod den lille landsby Sambuyan på Gambias kyst. “Vores nye organisation ”Sambuyan Village Fiends” er i gang med et nyt projekt – eller rettere to nye projekter, nemlig en overdækket markedsplads, hvor indbyggerne kan sælge deres grønsager, og vi skal færdiggøre den tredje vandboring. På lidt længere sigt, er det vores håb, at vi kan få samlet 250.000.- kr. så vi kan bygge en skolebygning mere, i nærheden af den første. ” Høvdingen” har foræret den nye organisation 5000 m2 jord, så denne side af sagen, er i orden. Den første skole, der har ca. 220 elever fordelt i klasser på mellem 45 og 65 børn. En klassekvotient, der vil noget” fortæller Arne Holm, der er igangsætter af hele projektet.
Endnu skole er nødvendig, for der står 800 børn på venteliste for at komme i skole – og byen, der er på ca. 2000 indbyggere, kan også fremvise ikke mindre end 132 gravide kvinder.
“Vi har oprettet et samarbejde med hospitalet i nabobyen ” Gunjur”, om at de må bruge spisesalen til at samle byens kvinder et par gange om måneden”, fortæller Arne Holm. “De får udleveret P-piller, vitaminer og malariapiller, men da de tidligere har skullet betale for al medicin selv, har de lært at være sparsommelige – og de synes altså, at det er frås at tage en p-pille hver dag, så de nøjes med to om ugen. Resultatet ses tydeligt på de store maver, som dog ikke får ægtemændene til at være mere galante. Man møder kvinderne på vej hjem fra brønden med vand i store dunke, som de bærer på hovedet. Man bliver helt nervøs for, at de skal begynde at føde, men ægtemændene, der går afslappet ved siden af, mener ikke, at en smule graviditet skulle foranledige dem til at bære vandet”. Arne Holm ryster på hovedet. “Men når jeg så går hen og tager dunken for at bære den hjem for dem, er der dog nogle, der bliver flove og tager den fra mig for at bære den selv, mens andre bare trækker på skuldrene”.
Vestlig ridderlighed er en af de mange ting, det nok vil tage tid at indføre i Gambia.
“Når jeg nu kommer derned igen”, fortsætter Arne, “skal vi blandt andet i gang med at få lavet strøm, og så er det meningen at hospitalet vil undervise kvinderne i vigtigheden af at tage P-pillerne hver dag”, fortsætter Arne Holm. “Der bliver lavet en DVD, som skal vises på skolen”.
Der er mange projekter, der skal nås i perioden frem til 4. maj, hvor Arne vender hjem til Skagen igen. Først og fremmest Markedspladsen og den 3. Vandboring. Det er ingen spøg at lave en sådan boring. Her i Skagen er vi vant til, at grundvandet ligger ca. 30-50 centimeter nede. I Gambia skal man hele 30 meter ned! Borearbejdet som tager 3 uger, foregår med muskelkraft. De to første boringer drives af elektricitet, medens den tredje bliver med en håndpumpe.
Arne kommer til Gambia samtidig med en 20 fod stor container, der indeholder mange spændende ting, lige fra tagplader til tomatfrø, fra tunge jernspær til 100 fodbolde , flere cykler, 6 store skibsbatterier. Tøj og sko og symaskiner (der skal i brug, når elektriciteten er klar). Indtil videre bliver alle skoleuniformer syet af en lokal mand med en trædesymaskine.
Fordelingen af tøj og sko er et kapitel for sig selv. “Det er umuligt at fordele det retfærdigt efter størrelse og behov”, fortæller Arne med et lunt smil, “så vi fordeler det i poser, en pr. husstand, med nogenlunde lige meget i hver pose. Så er det op til modtagerne at bytte sig frem til noget, de kan passe. Det kan der gå megen fornøjelig tid med”.
Alle de børn, der er så heldige at gå på skolen, gør det via et sponsorat. Det koster 500 kroner om året at have et barn i skole. For dette beløb får barnet to skoleuniformer pr. år, et måltid varm mad hver dag samt undervisningen. Og papir og blyanter, ikke at forglemme.
“Vi har p.t. en venteliste på over 80 personer, der gerne vil sponsere et barn, men før den nye skole er bygget færdig, kan børnene jo ikke få fornøjelse af pengene.
Det er jo ”kun” en Nursery skole vi har, og når børnene bliver lidt ældre, skal de gå 8-9 km. for at komme i Premier skole. Det, der svarer til vores folkeskole. Så vores drøm er, en dag at kunne købe en gammel bus, så vi kan fragte børnene de 9 kilometer, de hver dag må gå frem og tilbage mellem landsbyen og skolen. Det vil være en kolossal hjælp for børnene. Men selv en gammel udrangeret bus er jo dyr”, sukker han, “lige som selve fragten derud”.

Arne Holm har holdt mange foredrag rundt omkring, og hver gang har han fået stor opbakning for deres projekt. “Ja, 25 personer har ligefrem tilbudt at komme ud og hjælpe til – helt for egen regning. Både med arbejdskraft og undervisning”.
Men projektet mangler penge, til deres nye opgaver, så man er meget velkommen til at indsætte et beløb til projektet og/eller melde sig ind i deres nye organisation ”Sambuyan Village Fiends.”
Medlemskab koster 50 kroner om året”. Og indsættes på konto i Vestjysk bank 7650 1221550
Og ønsker du at støtte projektet , indsættes beløbet på konto ” Projekt Gambia”: 7530 1044436.

alle yderligere oplysninger kan findes på www.skagenskolen.dk

Se billeder i bunden af artiklen. klik på dem for at forstørre og læse billedtekst.

Sponsorer.
“En meget stor tak til alle vores sponsorer. Uden dem kan projekterne ikke gennemføres”:
Velux fonden
Vindmøllefabrikken ”Vestas” v/Flemming Christensen
Grundfos jubilæumsfond v/Estrid Hesselholt
Malerfirmaet TopCoat v/ Tony Olesen
Skagen Beton
Ulrik Kjærsgård Larsen Vestbjerg.
Skagen Skibselektro v/Kurt Bengtsen
Lions Club Skagen
Lions Club Anna Ancher
Lions Club Frederikshavn
Lions Club Bramdrupdam
Y’s Men’s Club Ringkøbing
Nordjyske Bank
Christians Pølsevogn
SE Packing system A/S
Tegnestuen Skagen
Børge Frederiksen
Tømrermestrene i Skagen
Lars O.Jensen
NKT fasteners
TA A/S
A & O Johansen
IC listefabrikken i Bindslev
Karstensens Skibsværft
Fuge Kemi Nørresundby
Bodil Olsen
Mogens & Kirsten Kielsgård
Realmæælerner v/Ivan Rasmussen
Lars Sørensen Sæby
Skagen Apotek
Kims Bageri
Ulla & Rogers Søgård,
Josephine
Inge & Victor Nielsen
Kørerlærer Kendt Rasmussen
Kørerlærer Alex Bengtsen
Inger & John Andersen Århus
Merkurfonden
Pakhuset v/Hans Sund
Spar Nord
Personalet v/Den Danske Bank
Ivan Frederiksen Ålbæk
Hotel Inger Hulsig
Carsten Vammen
Tage & Gunhild Bruhn
Else & Jørgen Ottesen
Skagen Bøger & Papir
Kræmmerne v/ Skagen kommunes kræmmermarked
Arne Søholm Jensen
Inga Lauridsen
Makita
Lindab profil A/S
Robert Bosch
Jørgen Knudsen
K.D.handel
Vivienne
SIK & SHK
Sto maling
Hans Henrik Nehammer Skagen
Chresten Justesen Skagen
Pia Østergård & Michael Yder Skagen
Lene & Per Mogensen Skagen
Fiskernes handelsafd.
Tiptop sport
Skagen Varmeværk
Per Størup Skagen bank
Theodor Jakobsen Løkken
XL-byg Elling
Markus
Fr-havn kommune
Børge Rye
Lindap Profil a/s
C.Flauenskjold a/s
Jens Christoffersen
Ulla Rabeck Hjørring
Mary Ann og Bengt Erlandsson Strandby
Per Hausgaard Skagen
Jytte Pedersen Skagen
Old Fellow logen

“- Og naturligvis en kæmpe tak til private, der enten har “adopteret” et barn eller har støttet os på anden måde”

  
  

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Endnu en Skagen-skole i Gambia' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger