
Tjenerelev fra Ruths Hotel med i ny bog
17. august 2010 - kl. 0:17 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
OPDATERET: Helle Barnholt fra Skagen fortæller om at være tjenerelev på Ruths Hotel i ny bog. Den 21-årige tjenerelev Helle Barnholt fra Skagen, som tidligere har repræsenteret Danmark ved VM for tjenere, kaldet World Skills, fortæller i en ny bog ”På sporet af den danske model” om at være tjenerelev. Hun lægger her ikke skjul på, at tjenerfaget stiller store krav. Især, hvis man vil arbejde de allerbedste steder som Ruths Hotel i Gl. Skagen.
”Man skal virkelig brænde for det. Da der er stor mangel på praktikpladser, og mange står i kø for at komme til, er det vigtigt, at man hurtigt finder ud af, om det er noget for én. På den anden side kan man ikke vide, hvad det er, før man har prøvet det. Så jeg kan kun sige, at man skal hoppe ud i det, hvis man har
Omgangstonen blandt de ansatte kan til tider godt være barsk og noget, som man lige skal vænne sig til.
”Hvis man vil arbejde de gode steder, så skal man være klar over, at omgangstonen blandt personalet kan være hård, og det skal man bare kunne tage. Men der er en mening med det. Når tjenerne taler hårdt til én, så er det fordi, at de vil have, at tingene skal være i orden. Vi er utrolig afhængige af hinanden, og alle vil gerne yde den bedste service. Gæsterne betaler mange penge for at spise her, så der er ikke plads til at lave fejl. Selvfølgelig begår vi alle fejl, men vi skal virkelig bestræbe os på at undgå det.”
Som tjener er hun hotellets ansigt over for gæsterne. Budskabet fra hotellets mesterkok Michel Michaud er klart: Som tjenere skal man være rolig, afslappet og helt nede på jorden.
”Det er vigtigt, at vi præsenterer og serverer maden ordentligt for gæsterne, og at vi ikke er i tvivl om noget. Hvis gæsterne spørger os, skal vi kunne give dem et svar. På Ruths Hotel er kvaliteten i højsædet, og vi bruger kun det bedste af det bedste. Der stilles derfor store krav til mig. Min faglige udfordring er at kunne leve op til forventningerne. Det betyder meget for mig, at jeg er et sted, hvor jeg kan folde mine faglige kvalifikationer helt ud
Helle Barnholts arbejdsdag starter klokken tre. Først er der en masse ting, som skal gøres klar. Det kan blandt andet være et ostebord og vinmenuer til de forskellige retter. Klokken halv fem spiser alle ansatte i restauranten aftensmad sammen. Bagefter bliver vinen sat på køl, champagnen åbnet, brød bestilt, inden restauranten åbner klokken seks.
”Når alt er gjort klart, og gæsterne er her, er det det tidspunkt, hvor vi slapper mest af. For så kan vi koncentrere os om at hygge om dem og sørge for, at de får en god aften.”
Når gæsterne er gået, og der er blevet ryddet op, er hendes arbejdsdag dog langtfra slut.
”Der skal pudses glas, og der skal dækkes op igen. Ofte også til morgenmad, og det kan godt tage lang tid. Så det er ofte midnat, før, jeg har fri. Nogle af os ansatte bor sammen i et hus, som tilhører hotellet. Vi tager hjem og snakker for eksempel om, hvordan dagen er gået. Vi arbejder mange timer, men det er kun et problem, hvis man selv gør det til det. Jobbet som tjener er en livsstil, og man kan ikke regne med at have meget fritid.”
I bogen fortæller foruden Helle Barnholt syv andre unge om deres valg af uddannelse og job. ”På sporet af den danske model” handler om sammenhængen mellem vores erhvervsuddannelser, arbejdsmarkedet og velfærdssamfund. Den er skrevet af journalisten Bjarne Henrik Lundis, udkommer onsdag den 25. august på Forlaget Sidespejlet og koster 199 kr.
OPDATERET Redaktionen har modtaget nedenstående fra Helle Barnholt. For en god ordens skyld vil vil vi gerne gøre opmærksom på at ovenstående pressemeddelse er lagt online, uden rettelser, som vi har modtaget den fra bogens forfatter Bjarne Henrik Lundis.
Kære Redaktion.
Allerførst vil jeg meget gerne takke jer rigtig mange gange for at nævne mit navn og bogen “på sporet af den danske model” der er blevet udgivet,i Skagensavisen.
Der er dog en KÆMPE issue som jeg meget gerne vil bede jer om at rette eller gøre noget ved.
I skriver at jeg er tjenerelev på Ruths Hotel og jeg blev udlært sidste år! Jeg blev udlært fra Munkebo kro på fyn!
Sidste sommer arbejdede jeg på Michelin restaurant The Paul og var med i et verdensmesterskab i Canada, og efterfølgende dommer for tjenereleverne ved det årlige DM.
Jeg skal også være dommer til udtagelserne til den konkurrence jeg selv var til og som vi nu skal finde en ny deltager til. Når konkurrenten er fundet, skal jeg være personlig træner for den pågældende når der holdes World skills i London i 2011.
Jeg er meget stolt over at jeg er blevet udlært, men jeg har også arbejdet hårdt som udlært tjener og rykket mig rigtig meget siden, så jeg håber i måske kan rette på det, da det er en meget stor ting for mig.
På forhånd (forhåbentlig) tak.
Kærlig Hilsen Helle Barnholt
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Tjenerelev fra Ruths Hotel med i ny bog' til en bekendt