Efterlysning: Navne på redningsmodeller

Foto: Skagens Museum, "Vil han klare pynten"

Efterlysning: Navne på redningsmodeller

1. april 2011 - kl. 0:37 - af

I forbindelse med indsamling af materiale vedørende redningsmodeller benyttet af Michael Ancher, er jeg interesseret i at høre, om der findes nogen derude, der kan navngive modellerne. 

Vi ved meget om kunsten. Men hvad ved vi om de portrætterede redningsmænd? Har foretaget undersøgelser i tinghuset, på fortidsminderne og andre steder, men er stadig interesseret i om efterkommere eller andre skulle ligge inde med information om følgende: 

Modellernes navne
Portrætfotografier
Gode historier
Hvor de boede
Udmærkelser
mm. 

I første omgang er det modellerne fra følgende malerier:

– Vil han klare pynten

– Redningsbælterne spændes på

– Den druknede  ( *Pigen i den blå kjole er Dorthea Nielsen Den druknede fisker – modellen er Andreas Richardsen)

– Redningsbåden køres gennem klitterne

– Mandskabet reddet 

 (*  – “Fiskere i færd med at sætte en rorsbåd i vandet”: Fra venstre: Fiskerne Peter Svendsen og Jens Peter Karre, som begge holder om en åre; Ole Svendsen som sammen med Anders Johansen i blå trøje hjælper til med at skyde båden ud, Laurits Karre står bag båden og længst til højre Christian Olsen og Anders Carlsen. I båden ved roret Anders Godsk. Forrest mellem tilskuerne Niels Henriksen.

* Tekst til ” Den druknede ” og “Fiskere i færd med at sætte en rorbåd i vandet” er modtaget fra Museumsinspektør ved Skagens Museum, Dorthe Rosenfeldt Sieben.

Andre værker med redningsmænd er selvfølgelig også af interesse.


Interessen stammer fra slægtshistorie og jeg har identificeret familiebånd/-relationer til redningsmodellerne Jens Bagh Madsen, Ole Svendsen og Lars Kruse.


På forhånd tak


Venligst skriv til nedenstående mail eller adresse.


Med venlig hilsen


Flemming Hjorth

Kjeldergangen 6

9990 Skagen

tlf: 40229902

flemming.hjorth@gmail.com

6 kommentarer til “Efterlysning: Navne på redningsmodeller” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

6 kommentarer til “Efterlysning: Navne på redningsmodeller”

 • Flemming Hjorth

  Efterlysning. For nogen måneder siden, ringede du vedrørende Anthon Fedder Henriksen. Mistede dit navn og telefonnummer. Du må meget gerne tage kontakt igen.

  I tillæg vil jeg gerne opfordre andre, som ved noget om eller har hørt om nogen der har været model hos kunstnere i Skagen på 1800/1900 tallet . Hvis du ikke ved noget, venligst spørg om der er ældre mennesker i din slægt, som ved noget. Fotos af model, fotos af af kunstværker, og en god historie eller anekdote om modellen er meget velkommen. Har identificeret ca 150 modeller og er godt i gang med at dokumentere, men der forestår stadig et stort arbejde.

  Hvorfor samle alt dette materiale? Affolkning fra Skagen og dermed de gamle Skagensslægters forsvinden er hovedårsagen. Der er derfor behov for, et samlet lokalhistorisk register over disse modeller. Det vil i tillæg være med til, at supplere og bevare Skagens identitet.

  Alle henvendelser vil selvfølgelig blive behandlet med diskretion. Jeg vil gerne takke alle de efterkommere, som allerede har været til stor og uvurderlig hjælp.

  Med venlig hilsen og på forhånd tak

  Flemming Hjorth
  Kjeldergangen 6
  9990 Skagen
  Tlf: 40229902
  Mail: flemming.hjorth@gmail.com

 • Jens Mølbak

  Skagen Museum fik i sommeren 2009 af mig en kopi af et sort/hvid billede af Tuxens maleri: Den Druknede Bæres i Land.” Det er blevet malet på stranden ved Kongevillaen og blev færdigt i 1912/13.
  Her er min bedstefar Andreas Richardsen, min far Jens Martin Richardsen og Marinus Voxnæs modeller for Tuxen.
  Musete var da tilsyneladende glad for de oplysninger de fik, men alligevel bliver de to tiller nu og da forvekslet.

  Venlig hilsen
  Jens Mølbak Richardsen

 • Flemming Hjorth

  Jeg vil sige mange tak for de oplysninger der er kommet ind. Det er en stor hjælp. Er der flere derude, som skulle sidde med information om modellerne er de stadig meget velkomne til, at tage kontakt.

  Til Skagens museum: For ordens skyld vil jeg nævne at Andreas Richardsen ikke er den model, som ligger på bordet i maleriet “den druknede.” Det er korrekt, at han er med på billedet, men det er ikke stadfæstet, hvilken model det er. Hvis Skagens museum har information om, hvilken model Andreas Richardsen er, kunne det være interessant, at høre nærmere.

 • Leif Villadsen Thunberg

  Vil han klare pynten Nr 2 fra højre er min tipoldefar Bendt Oluf Svendsen Thunberg, blev kaldt Ole Svendsen eller bare OSS, der var de initialer han skrev i sine fiskeredskaber.
  Ole Svendsens Vej er opkaldt efter ham. Billeder af ham kan ses på min hjemmeside
  https://picasaweb.google.com/ThunbergSkagen/FamilienThunbergSkagen#

 • Anne-Grethe Berg

  “Vil han klare Pynten”:
  Den pegende mand er min oldefar Anthon Fedder, bosiddende Oddevej (huset ved Mindestøtten, hvor der nu er Iscafe)

  Han boede vist nok i den Vestre ende, og min bedstefar, hans søn, Martin Fedder, boede i den østre, hvor min mor Lilly Fedder Karlsson, er født.

  Hun var tit inde og ordne sine lektier hos Anthon, da der var fred og ro, (hun havde mange søskende, idet de var 14 børn)

  Med venlig hilsen Anne-Grethe Berg

 • Jeg kan navnet på ham som står med hænderne i lommen i front. Det er Bendt Oluf Svendsen Thunberg. Jeg kan desværre ingen historier om ham da han er min tip tip tip oldefar og jeg ikke kender til ret meget af den del af familien.

  http://ustsen.com/hml/getperson.php?personID=I9537&tree=HML

  Her han du finde ham 🙂 .
  Det er ikke sikkert du kan bruge det til så meget 🙂 .

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Efterlysning: Navne på redningsmodeller' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger