Drachmanns Hus genåbner den 4. juni
26. maj 2011 - kl. 7:52 - af Finn Egelund Pedersen
”Jeg vil tjene penge derovre blandt yankeerne denne gang – det har jeg svoret. Og når jeg så kommer tilbage næste år – så vil jeg købe mig en hytte med et atelier på Skagen – og jeg vil blive en kæmpe – og sejle og ro og ryge tobak og blæse det hele et langt stykke.”
Sådan skrev digteren og marinemaleren Holger Drachmann i august 1900 til vennen, forlagsboghandler Jacob Hegel, der som direktør for Gyldendal var forfatterens skytshelgen.
Drachmann kom ikke til Amerika som planlagt, men huset i Skagen fik han købt, og efter en kraftig udvidelse med et atelier mod øst boede han hér i de sidste leveår.
Han døde i Hornbæk i januar 1908 og fik en fyrstelig begravelse yderst på Skagens odde.
Drachmanns enke, Soffi, flyttede hjem til Norge, og huset var i et par år udlejet til komponisten Hakon Børresen, medens stærke kræfter i Skagen og resten af landet forsøgte at tilvejebringe et beløb, så man kunne købe huset og bevare det som et minde over den på alle måder store mand.
Det lykkedes til sidst takket være en ihærdig indsats fra kæmner Johan Brodersen, Jacob Hegel, Peter Nansen og den allestedsnærværende kantor Chr. Hansen Larsen, og pinsedag den 4. juni 1911 blev huset åbnet for besøgende. Det stod da stadig fuldt møbleret og med masser af malerier og inventar præcis som på Drachmanns tid.
Der var adgang fra kl. 9-10 om formiddagen og fra 15-18 om eftermiddagen. Entréen var på 50 øre.
Lige siden har huset været tilgængeligt som et charmerende kunstnerhjem, et sindbillede på den koloni af malere, komponister, forfattere og musikere, der huserede i Skagen omkring forrige århundredeskifte. En sværm af kustoder har siden 1911 fortalt om husets historie, der går tilbage til 1828, om den rastløse digter og marinemaler, om hans talrige kvindebekendtskaber og om hans enorme produktion af lyrik, skuespil, romaner og journalistik – og om hans dramatiske marinemalerier, som man kan se mange eksempler på i Pax, som huset blev kaldt.
For mange år siden begyndte forskellige aktører at formidle Drachmanns kunst ved de Drachmannaftener, der i dag er en integreret del af husets identitet. I stearinlysenes skær og med bourgogne i glassene fortælles der videre om digterens brogede liv, og man synger hans elskede viser, som masser af komponister gennem tiden har sat musik til.
Tidens tand gnavede på kunstnerhjemmet. Fodremmen på nordsiden af huset var forsvundet, murværk og bindingsværk havde kendt bedre dage, og i det hele taget trængte bygningen efterhånden til en overhaling af væsentlig større dimensioner end almindelig vedligeholdelse.
Bestyrelsen for den selvejende institution ”Holger Drachmanns Hus paa Skagen” fik derfor udarbejdet et projektforslag til restaurering af huset, bekostet af Realdania.
Derefter begyndte arbejdet med skaffe sponsorer til den omfattende renovering, og takket være meget generøse donationer fra Realdania, Beckettfonden, Knud Højgaards Fond, Det Obelske Familiefond, Sonningfonden og Kulturarvsstyrelsen kunne man i foråret 2010 tage hul på arbejdet med at totalrenovere Drachmanns Hus.
I første omgang blev huset tømt for alt inventar, som forinden blev nøje registreret og som efterfølgende er blevet konserveret og restaureret efter alle kunstens regler af Bevaringscenter Nordjylland.
Derefter rykkede håndværkerne ind. Hovedentreprenører har været snedkerfirmaet Villy Jørgensen, murerfirmaet Ole Jørgensen og malerfirmaet Alf Munch suppleret af Skagen VVS og elinstallatør Steen Jørgensen. Alle håndværkerne har udført et fantastisk stykke arbejde og er gået meget dedikerede til opgaven.
Hele restaureringen er udført med stor respekt for den oprindelige bygning, og alle, der har deltaget i dette fabelagtige, kulturhistoriske projekt, fortjener stor ros.
Dette gælder naturligvis også arkitekt Søren Kibsgaard, der har ledet projektet fra starten og som også tidligere har stået for restaureringen af Havnemesterboligen i Skagen.
Lørdag den 4. juni, hvor det netop er 100 år siden, at dørene blev slået op til museet for første gang, genåbner man huset efter den vellykkede restaurering. Det sker ved en afslappet reception for sponsorerne og for de håndværkere, der i et års tid har haft deres faste gang i Drachmanns Hus. Ved denne lejlighed bliver der også mulighed for at til at smage på den champagnepunch, som man fandt en håndskrevet opskrift på i én af Drachmanns slagbænke under renoveringen.
Dagen efter er museet åbent for offentligheden, som nu i mange, mange år fremover vil kunne fryde sig over et smukt restaureret hus med masser af sjæl og med masser af historier om digteren og marinemaleren Holger Drachmann.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Drachmanns Hus genåbner den 4. juni' til en bekendt