Tom Buk-Swienty holder foredrag på Klitgården

Tom Buk-Swienty holder foredrag på Klitgården

22. juni 2011 - kl. 7:23 - af

1864 – hvordan kunne det gå så galt? . Den 18. april 1864 er en skæbnesvanger dato i danmarkshistorien, for den dag udkæmpes der et frygteligt slag ved Dybbøl, der koster flere tusinde mennesker livet. Den prøjsiske hær, der er fire gange større end den danske, har belejret Dybbøl Banke, men tre danske brigader får alligevel ordre til at rykke op på skanserne. Den danske hær har i ugevis været udsat for et stadigt mere intenst bombardement, men selv om hæren forbløder, skal Dybbøl forsvares, koste hvad det vil – sådan lyder ordren fra København. Natten til den 18. april indleder de tyske batterier et sidste voldsomt bombardement, og da kanonerne tier klokken ti om formiddagen, stormer seks gigantiske prøjsiske kolonner frem fra skyttegravene og indleder det blodigste slag nogen sinde. På få timer bliver næsten 4.000 mand dræbt eller såret. Men krigen slutter ikke her, for to en halv måned senere går det endnu værre: Klokken to om natten den 29. juni 1864 glider en sværm af prøjsiske landgangsbåde ud på sundet med kurs mod Als, hvor den danske hær befinder sig. Da de er halvvejs, opdager danskerne dem og går til angreb, men efter heftige kampe må den danske hær evakuere øen og forskanse sig på Fyn. I København udbryder der panik, for mange tror, at Danmark vil blive udraderet. 

Det er disse begivenheder, Tom Buk-Swienty skildrer i sine to meget anmelderroste bøger, Slagtebænk Dybbøl fra 2008 og Dommedag Als fra 2010. Det er dokumentariske fortællinger, der tager læseren med ind i kamptumlen og i en medrivende minut for minut-rekonstruktion beskriver de slag, der får så stor betydning for historien. Der er portrætter af både menige og officerer, af krigskorrespondenter og af historiens første Røde Kors-udsendinge, og Tom Buk-Swienty er med hele vejen – nogle gange helt op på operationsbordet eller til kanten af den massegrav, soldaterne ender i.

Sideløbende med kampberetningerne skildrer bøgerne også, hvordan det kunne gå til, at Danmark fik rodet sig ud i en krig mod to stormagter, og hvorfor man igen og igen tog hovedløse beslutninger, der endte med et nederlag så eftertrykkeligt, at det i dag stadig præger danskernes selvforståelse. Det begyndte med en fatal selvovervurdering fra dansk side, og det endte med en elendig og traumatiserende fred, der førte til, at Danmark måtte afstå to femtedele af sit territorium. 

Det er Tom Buk-Swientys bøger, der skal danne basis for Danmarks Radios nye store dramaserie, som Ole Bornedal skal instruere, og som er budgetteret til 100 millioner kroner, men inden vi kan se de historiske nederlag i billeder på tv, bliver der mulighed for at høre forfatteren fortælle. Tom Buk-Swienty holder foredrag om Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als på Klitgården søndag den 3. juli klokken 15.00. Alle er velkomne. 

Entré: kr. 125,- for medlemmer af Klitgårdens Venneforening, kr. 175,- for ikke-medlemmer. Der vil være mulighed for at købe bøgerne ved arrangementet og få dem signeret af forfatteren.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Tom Buk-Swienty holder foredrag på Klitgården' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger