THE CRESCENT – fra bedding til vrag

Foto: Signe Langberg.

THE CRESCENT – fra bedding til vrag

23. september 2011 - kl. 9:33 - af

Anders Østerby fortæller om en dramatisk stranding under englandskrigen.

Den engelske fregat ”The Crescent” var i slutningen af november 1808 på vej til Göteborg med forsyninger. Skibet var blevet udrustet i Yarmouth, og der var næsten 300 mand om bord.

Under en drabelig storm forliste fregatten den 5. december ud for Lønstrup og Maarup. Flere end 200 af de ombordværende satte livet til medens resten blev bjerget i land, interneret og senere udvekslet med danske krigsfanger i England.

Vraget af ”The Crescent” ligger endnu på havets bund, i øvrigt sammen med ”St. George” og ”Defence”, der led samme skæbne nogen tid efter. En del af de forulykkede fra ”The Crescent” blev begravet i en fællesgrav ved Maarup Kirkegård.

Ankeret fra ”The Crescent” lå ved Maarup Kirke og mindede om den grumme historie ligesom den plade, som det engelske marineministerium i 1895 fik sat op i kirken.

Nu er Maarup Kirke som bekendt pakket ned, men historien lever videre, og Anders Østerby fra Hjørring er én af dem, der har interesseret sig meget for ”The Crescent” – ikke blot for selve forliset, men i høj grad også for skibets skæbne fra byggeåret og frem til den skæbnesvangre decembernat. Logbøgerne fra ”The Crescent” er nemlig i vid udstrækning bevaret, og her får man et fantastisk indtryk af forholdene på datidens sejlskibe.

Tirsdag den 27. september kan man høre Anders Østerbys illustrerede foredrag på Kulturhus Kappelborg. Billetterne koster 50 kr og kan købes på Skagens Bibliotek eller bestilles på tlf. 98459200.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'THE CRESCENT – fra bedding til vrag' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger