Skagen Apotek informerer om tilskud
16. september 2012 - kl. 11:48 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Mange kunder på apoteket undrer sig over reglerne for offentligt tilskud til medicin. Hvorfor fik man tilskud i sidste uge, men ikke i dag? Hvorfor får man tilskud til Panodil hvis det er på recept, men ikke i håndkøb? Og hvad er det lige med den der egenbetaling?
Det danske tilskudssystem kaldes ”Det behovsafhængige tilskudssystem.” I dette navn ligger, at det tilskud man får fra regionen er afhængigt, af hvor meget medicin man bruger. Lidt ligesom man betaler mere i skat, hvis man tjener mere. Hver gang man køber medicin, bliver det tilskudsberettigede beløb registreret på en national server. Næste gang man køber tilskudsberettiget medicin, henter apoteket oplysninger fra denne server, således at det altid er den aktuelle saldo, der bliver brugt til at beregne tilskuddet. Alle apoteker indberetter til den samme server – så tilskuddet vil altid være det samme, uanset om man handler i Skagen, Padborg eller Rønne.
Tilskud gives til bestemte præparater. Det er sundhedsstyrelsen, der vurderer om et præparat skal være fuldt tilskudsberettiget, kun i særlige tilfælde, eller slet ikke. Denne vurdering bunder i hvad præparatet bruges mod, præparatets pris og om der er andre præparater med samme virkning. Meget dyre lægemidler, hvor der findes billigere alternativer får sjældent automatisk tilskud. Indimellem gives der dog tilskud hvis behandling med et billigere præparat er forsøgt, men ikke havde tilstrækkelig virkning. Dette tilskud kaldes klausuleret tilskud, og lægen skal skrive ”Tilskud” på recepten før tilskuddet træder i kraft. Andre lægemidler er kun tilskudsberettigede ved bestemte sygdomme. For eksempel er der tilskud til Gabapentin, hvis det skal bruges til epilepsibehandling, mens der ikke er tilskud til behandling af neurogene smerter. Hvis der er helt særlige årsager til at behandling med et præparat der ikke er tilskud til, eller tilskuddet ikke dækker til den pågældende sygdom, kan lægen søge om et enkelttilskud. Dette tilskud skal vurderes af sundhedsstyrelsen, og gælder kun for en person. Hvis man har enkelttilskud bliver det registreret centralt og man kan få sin medicin med tilskud på alle landets apoteker.
I nogle tilfælde er der tilskud til præparater der normalt kan købes i håndkøb. Hvis lægen vurderer at betingelserne for tilskud er opfyldt kan der skrives ”Tilskud” på recepten. Til nogle lægemidler får pensionister automatisk tilskud, det gælder for eksempel hjertemagnyl.
Det tilskud man får til sin medicin er afhængig af hvor meget man betaler for sin medicin. Grænserne for hvor meget man skal have købt for, reguleres hvert år, i år skal man selv betale hele medicinens pris, indtil man har købt for 890 kr. De næste 560 kr. – indtil 1.450 kr. betaler man 50 % af. Børn under 18 år, skal kun betale 40 % af medicinens pris indtil der er brugt for 1.450 kr. Både børn og voksne betaler 25 % af de næste 1680 kr. indtil 3.130 kr. Bruger man medicin for mere end dette betaler man 15 % af medicinens fulde pris. Dog er egenbetalingen per år sat til 3.655 kr. Dette svarer til at man har købt medicin for 16.896 kr. Hvis man når over denne grænse, kan lægen søge om en kronikerbevilling.
Tilskuddet bliver beregnet efter det billigste lægemiddel, som vi skrev i sidste uges artikel kan man selv vælge hvilket præparat man vil have inden for den gruppe præparatet tilhører, men tilskuddet bliver altid beregnet efter det billigste. Hvis man køber et original præparat til 830 kr. men det billigste præparat i kategorien koster 50 kr. bliver der registreret 50 kr. i det centrale register, og man får kun tilskud der svarer til 50 kr. De780 kr. betaler man selv.
En tilskudsperiode varer et år. En ny periode begynder første gang man køber tilskudsberettiget medicin, efter den forrige periode udløb. Hvis tilskudsperioden udløber d. 17/9 og man køber tilskudsberettiget medicin denne dag, bliver tilskuddet beregnet efter den gamle periode. Køber man medicin d. 18/9 starter en ny tilskudsperiode, og man skal betale det fulde beløb for medicinen. Tilskudsperioden varer så til d. 18/9 året efter. Venter man med at købe medicin til 2 måneder efter tilskudsperioden udløb, vil den nye periode først begynde den dag man går på apoteket og fortsætte et år frem.
Hvis du er i tvivl om hvor meget du får i tilskud, eller har andre spørgsmål, er du meget velkommen til at komme ned og besøge os på Skagen Apotek.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Skagen Apotek informerer om tilskud' til en bekendt