Månedens Billede – i blåt

Månedens Billede – i blåt

19. september 2012 - kl. 6:15 - af

I tråd med september måneds blå tema i Skagen er Månedens Billede på Skagens Museum Anna Anchers Fru Ane Brøndum i den blå stue fra 1913. Brøndums Hotel byder efterfølgende på kaffe i Den Blå Stue. 

I morgen, Torsdag den 20. september, fortæller museumsinspektør Dorthe Rosenfeldt Sieben om Anna Anchers portræt af sin mor Fru Ane Brøndum i den blå stue fra 1913, som er en af perlerne i museets samling.

”De motiver, som vi typisk ser hos Anna Ancher, er genrescener, interiører og portrætter af familien, venner og bekendte,” fortæller Dorthe Rosenfeldt Sieben. Og ét af de familiemedlemmer, der blev portrætteret meget, var Anna Anchers mor, Ane Hedvig Brøndum.

”Som det er tilfældet med alle de personer Anna Ancher har malet, er det som beskuer umuligt at komme i kontakt med dem. De synes altid optaget af dagligdagens små gøremål eller sidder tankefuldt med et fjernt blik. Netop derfor opfattes Anna Anchers billeder som meget intime, man føler, at man får et kig ind i en verden, der ellers er skjult, og at man gør det uden at blive bemærket,” og det kan man netop se i værket.

”Billedet er et godt eksempel på hvordan, det ikke er fortællingen, der har hovedrollen i Anna Anchers kunst, men derimod farverne og lyset.” forklarer Dorthe Sieben, som i sin omvisning bl.a. vil fortælle om de impressionistiske træk, der er på spil i værket.

Anna Ancher

Anna Ancher (1859-1935) var den eneste af skagensmalerne, der var født og opvokset i Skagen. Hun var datter af Ane Hedvig og Erik Brøndum, der drev byens gæstgiveri og købmandsbod – det senere Brøndums Hotel. Hun var en helt ung pige, da malerne begyndte at rejse til Skagen. Hun fulgte deres færden og arbejde med stor interesse og begyndte selv at tegne og male. En af malerne, der kom til Skagen, var Michael Ancher, som Anna giftede sig med i 1880.

Anna Anchers kunstneriske karriere var enestående, alene taget i betragtning, at hun var kvinde på en tid, da det ikke var almindeligt, at kvinder fik en kunstnerisk uddannelse – de havde heller ikke adgang til Kunstakademiet.

Det var farverne og lyset mere end det fortællende indhold i billederne, der betød noget for Anna Ancher. På den måde var hun en af de mest moderne af skagensmalerne, og derfor peger hendes malerier frem mod den mere abstrakte kunst, der kom frem i begyndelsen af 1900-tallet.

Efter omvisningen er der mulighed for at nyde sin kaffe i samme stue, som Anna Ancher i 1913 portrætterede sin mor i – den blå stue på Brøndums Hotel. Brøndums serverer i anledning af Blå September denne eftermiddag kaffe og medalje i den blå stue til en særlig favorabel pris: kaffe, varm chokolade eller the og medalje til 85 ,- kr.

Månedens Billede-arrangementet varer cirka 20 minutter, og der vil være rig lejlighed til at stille spørgsmål.

Deltagelse i omvisningen er inkl. i entrébilletten og kræver ingen tilmelding.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Månedens Billede - i blåt' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger