Skifergas i hele Vendsyssel

Skifergas i hele Vendsyssel

15. november 2012 - kl. 6:55 - af

Energiministeren har i juni 2010 givet licens til efterforskning af skifergas i et område, der dækker næsten hele Vendsyssel i en samlet periode på 6 år. Licensen er givet til Total E & P Denmark B. V. og Nordsøfonden. De vil hente skifergassen op vha. hydraulisk frakturering. Dette vil sige, at bore dybt i undergrunden, hvorefter der presses en blanding af vand, sand og tilsætningsstoffer ??? ind i skiferlagene under højt tryk.

Det franske firma TOTAL og Nordsøfonden har fået Wellperform ApS til at udarbejde en rapport: Efterforskningsboring – Vendsyssel 1, som er sendt til Teknisk Forvaltning 24/10-12. Dette kan jo næppe opfattes som en uvildig redegørelse i sagen, så jeg håber, at byrådet selv er undersøgende ift. hvilke erfaringer og konsekvenser skifergassen har haft i andre lande. I Totals eget hjemland Frankrig er Boring efter skifergas ikke tilladt. Der er mange andre eksempler fra udlandet… Ifølge Rapporten fremgår det at der skal bruges forholdsvis harmløse materialer til at pumpe ned i undergrunden. Dog nævnes Glykol som et farligere materiale (klasse 4).

Det fremgår ikke, hvor Total tidligere har haft succes med skiferboring, ligesom andre alvorlige spørgsmål står tilbage. Ifølge andre medier bruges der indtil 596 kemikalier i skiferboringer, hvoraf 30-70 % bliver tilbage i undergrunden efter endt boring. Kemikalier, der er kræftfremkaldende. Frederikshavn Kommune vil gerne fremstå som førende indenfor grøn energi. Lad dem starte med prøveboringer i Nordsjælland istedet for.. Det vil aldrig ske derovre alligevel !

Tanja H. Jørgensen

19 kommentarer til “Skifergas i hele Vendsyssel” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

19 kommentarer til “Skifergas i hele Vendsyssel”

  • Som det nok er nogen bekendt er der nyt:

    BORGERMØDE OM SKIFERGAS D.10 JAN 2013 KL 19.00.

    Om der planlægges bus transport til mødet,, ved jer ikke, ligesom programmet for aftenen også er mig ubekendt. Så hvis nogen ved noget ?

    Ved det ellers gode A-Ø skifergas møde, fik vi at vide, at vi kunne få de “powerpoints” overheads som vi så. Jeg har efterlyst dem uden held, kan nogen hjælpe.

    Det ville være rart at have disse overheads, i god tid inden borgermødet, således evt. spørgsmål kunne blive ekstra gode.

    Måske kan denne gode avis, lave et direkte link, når overheadene kommer ?

    God jul

  • Tak til de byrådsmedlemmer, der fik vedtaget følgende udtalelse:

    Byrådet opfordrer Klima- og Energiministeren til at genoverveje beslutningen om at udvindeskifergas i Vendsyssel. Byrådet finder for det første, at grundvandet ikke bør udsættes for de risici, der er forbundet med udvindingen. For det andet finder byrådet ikke, at udvindingen af skifergas er i overensstemmelse med regeringens målsætning om et fossilfrit Danmark, eller for den sags skyld i overensstemmelse med den lokale målsætning om at gøre Frederikshavn Kommune til en grøn, bæredygtig og vedvarende energikommune.

    For stemte 15: Paul Rode Andersen (F), Brian Pedersen (F), Søren Visti Jensen (F), Christina Lykke Eriksen (F), Jette Fabricius Toft (UP), Erik Sørensen (A), Bjarne Kvist (A), Birgit Hansen (A), Jørgen Tousgaard (A), Erik Kyed Trolle (A), Irene Hjortshøj (A), Ole Rørbæk Jensen (A), Bruno Müller (A), Anders Gram Mikkelsen (A), Hanne Welander (A).

  • Jeg var med til mødet og det var super godt da Stener sagde at vi kunne få OHérne fra mødet.

    Der var/er meget viden, som er vigtig i vores demokratiske beslutnings proces, så ROS til A-Ø for mødet og at vi kan få OHérne.

    ROS

  • Jeg var desværre ikke med til mødet på Frederikshavn Gymnasium, men jeg går ud fra, at de fortalte, at i USA har man 40 års erfaring med skifergas, og der er sket adskillige ulykker: Drikkevand forurenet med kemikalier og i nogle tilfælde eksploderede huse. Jeg er enig i, at vi bør have del i eventuel profit, skønt hvad skal vi med penge, hvis vi går til af at drikke grundvandet …

  • Hvorfor vente på en temadag når man kan læse det hele på nettet og danne sig sine egne konklusioner? her er et par relevante links – søg selv efter flere:

    http://www.gasteknik.dk/pdf/IGU_Skifergas.pdf

    http://www.skifergasnejtak.dk/da/skifergas-i-danmark/

    http://www.skifergas.dk/en.aspx

    Tror det er vigtigt at læse både for og imod i denne forbindelse. Hvis man kun benytter Greenpeace osv. som kilder får man langt fra hele sandheden.

  • Per Kempff-Nordkap

    Skifer-gas – Skifer-gas – Skifer-gasen i USA er blevet landets anden luft.
    Overthere er det også så heldigt, at det mester findes i USA’s Vendsyssel – Alaska. Jeg tror, at vort folketing og vor regering opfatter os, som lige så langt væk fra Købehavn som Alaska fra Washinton

    Fakta er, at både regeringen og folketinget har givet Total tilladelse til at prøvebore og de har også fået tilladelse til at udvinde gassen, hvis de som forventet finder gas i passende mængder

    Jeg var til mødet på Frederikshavn Gymnasie. Et godt møde synes jeg , hvor vi fik det meste at vide, tror jeg nok.

    Det er skide farligt, men som eksperten sagde: bliver det bare gjort helt rigtigt og man ikke spilder og jorden ikke ryster og og og alle sidder helt stille – ja så skulle det i princippet være helt ufarligt.

    Landskaberne bliver selvfølgelig noget maltrakteret under alle omstændigheder og de bliver meget maltrakteret, hvis eventyret skulle være ude
    Iøvrigt vidste man ikke meget præcist – som de sagde: vi ved jo ikke, hvad vi får op, og hvorledes vi præcis skal angribe det, vi får op.

    Vor kommunen har dog allerede i følge vor kommunale projektleder gjort op med sig selv, at kommunen ingen indvendinger har til de landzone tilladelser, der skal gives og som vor Plan- og miljøudvalgsformand John Christensen plejer så sigende at sige: det ser jo meget pænt ud og vore konservative venner- De ser frem til eventyret. Jo mer jo bedre – i følge dem selv.

    Grundvandet ja hvad med grundvandet ja hvad med det, som sagt hvis det gøres rigtigt og du sidder helt stille – ja så skal det nok gå

    Men sker der ikke fejl – jo det gør der erfaringsmæssigt, men vi ved jo ikke med sikkerhed, om det sker lige her hos os.

    Kan vi i fælleskab få folketinget til at stoppe det her, som de gjorde i Frankrig og i Rumænien, så gør vi helt sikkert os selv en tjeneste.

    Men men men

    Hvis vi får skiferproduktion, og der er meget gas – så er der også rigtig mange penge i det.
    Her er det Liste-H’s opfattelse, at kommunerne i Vendsyssel skal forlange, at vi får ordninger, som de kendes i Norge: lokal-royalties.

    Vi vil skulle bære risikoen for, at det, der kan gå galt, ikke går galt, at vort grundvand ikke bliver forurenet og at vore landskaber skamferes måske til ukendelighede

    Hvem får profitten – det er således, at staten tager 70% af alle indtægterne og 30 % går til Total.

    Vi bør, hvis de (regeringen og folketinget) mod vore ønsker, føler sig berettiget til at spille hasard med Vendsyssel – så bør der oprettes en Kultur, Velfærd og Udviklingsfond for Vendsyssel.
    Vi bør have halvdelen af alle de indtægter, der tilgår staten, hvis galt skulle være.

  • Kære Tanja, Ole og Per

    Jeg har ikke taget stilling til for eller imod Skifergas. Jeg har som medlem af Plan- og miljø udvalget og på et temamøde i Byrådet modtaget en redegørelse om skifergas samt processen med, at der i først omgang skal udarbejdes en VVM rapport, med henblik på evt. prøveboringer..

    Min holding er, at vi skal se muligheder og ikke begrænsninger. Når vi kender vores muligheder, skal vi naturligvis være 110% sikre på, at de muligheder vi finder, er til borgernes fordel (miljø, energi etc) men vi skal også i den grad sikre, at ingen udsættes for sundhedsskadelige risici og vi skal være SÅ sikre på, at vores miljø ikke belastes yderligere.

    Som Birgit Hansen skriver, har vi som byrådspolitiker, i sager som denne – desværre – ikke det sidste ord. Vi skal naturligvis altid arbejde for det, der tilgodeser os bedst muligt. Og vi skal derfor deltage i processen og gøre vores til den bedste løsning.

    Jeg mener ikke, jeg på nuværende tidspunkt kan sige noget om, hvorvidt jeg er for eller imod skifer gas. Jeg skal være bekendt med alle fordele og ulemper – og der er jeg langt fra nået til endnu.

    Der er i alle “nye tiltag” altid en masse modstander – og det er meget naturligt, altid dem vi som politiker hører mest fra. Min opgave er at lytte til alle vinkler af sagen – og derefter træffe den beslutning, som jeg tror på er den bedste. Det kan være rigtigt svært, men det er min opgave og mit ansvar.

    Vh
    Pia Karlsen

  • Kære Tanja

    Jeg var til mødet. Sad på 1. række 2. stol. Jeg så V, C og A byrådspolitkere til mødet.
    Jeg bad om ordet uden held. Der var mange, der ville spørge panelet om noget. Vi skal have en vægtig grund til ikke at tillade boring. Jeg tænkte, staten har taget os i Nordjylland som gidsel i det her. Den tidligere regring stod for det projekt – at Total fik tilladelsen. Nu har den nuværende regering sagt, vi skal udnytte de ressourcer, der måtte være med stort fokus på miljø osv. Jeg sætter 100 % lid til de folkevalgte på borgen. Når Lidegaard siger, det her skal ske i dalog og med stort fokus på miljøet – ja så må vi i den grad holde ham op på det. Tanja – du hørte også Per Clausen sige, at byrådets afgørelse kan omgøres. Hvis der er gas – og staten beslutter det skal op, ja så har de det fulde ansvar for, at det sker maksimalt sikkert. Jeg fralægger ikke mit amsvar, men uanset hvordan vi vender den, har staten/Christiansborg politikerne bolden i den afgørende fase. Vi kan ikke debattere det her nok. Jeg skal på Christiansborg d. 5. dec. og møde indflydelsesrige ministre og folk derovre. Jeg tager emnet skifergas op – og Nordjyllands sikkerhed/miljø. Det skal jeg love!

  • Tanja H. Jørgensen

    Til Birgit Hansen:
    Mødet, den 22. november mener du skulle være både fagligt og sagligt.. Men var du selv med til at høre dette.. ?
    Du pointere at debatten skal nuanceres. Helt enig ! Men da der er uendelig få borgere i denne kommune, der ved noget som helst om dette projekt, kan der vel næppe blive tale om en debat..Kommunen har ikke inddraget borgerne i dette projekt før nu. Hvis du mener, at I er ansvarlige og tager hensyn til borgerne i Frederikshavn Kommune, så vedtager i IKKE nogen prøveboring, før der er holdt et borgermøde !
    Hensynet til Kommunen ser jeg simpelthen ikke, for jeg har ikke hørt hvad det er endnu ! Der er jo en forsvindende lille økonomisk gevinst ved dette – 10% lokale arbejdspladser. Hvis Total har givet jer nogle store tal for lokale arbejdspladser, må hele Vendsyssel vel blive plastret til i Skifergas-borepladser, hvilket vel næppe kan siges at lyde tiltalende. Hvis vi forhaster dette, kan det ende med, at vi skal hente vores drikkevand i supermarkedet i store dunke, som det jo er nødvendigt når vi rejser på charterferie sydpå. Værn om vores drikkevand og kæmp i stedet for den vedvarende energi. Det er der lokale arbejdspladser i !

  • Tanja H. Jørgensen

    Til Pia Karlsen.
    Det er da dejligt, at du vil tage et ansvar. Kan du så ikke få Teknisk Forvaltning til at offentliggøre lister over de kemikalier, som Total har tænkt sig at presse ned i vores undergrund.
    På mødet den 22. nov ville Jette Brønnum, der er projektansvarlig for skifergasboringerne i Dybvad, nemlig ikke offentliggøre disse. Interesserede borgere i Frederikshavn Kommune, skal selv tage kontakt til Forvaltningen, hvor den enkelte så kan få nogle Links til disse kemikalier.
    Firmaet Total skal selv sørge for at overholde love og reglementer i forbindelse med brug af kemikalier og Teknisk Forvaltning har så ressourcer at tjekke ca. 5% efterfølgende. Det er jo betryggende…
    Jeg håber, at I politikere har tænkt jeg er fordybe jer i mere end blot Totals egen ikke-uvildige rapport og lægge nogle reelle facts på bordet.
    Hvis prøveboringerne først viser, at der er gas i undergrunden, så tager Staten over og så er løbet kørt. De lokale arbejdspladser kommer til at udgøre max. 10%. Hvis der sker ulykker med grundvandet er der ingen garanti fra regeringen eller Total. Vendssyssel kan risikere at blive bondefanget i dette.

  • Hej Per

    Et møde, måske midt i jan 2013 i Skagen, kunne være en ide. Der findes nok ca 5-6 tekniske “helheder” og Thy er en af dem, foruden det der ligger på havnen i Frh.

    Skagen, hvor bølgerne mødes, er vel et oplagt neutralt sted at tale bølgeenergi ?

    Ses vi d. 22 nov ?

    Vind er nok ved at skifte fra “”3G”” til “”5G””, og måske Skagen “sol” på en Ålbæk mark. ?

  • Per Kempff-Nordkap

    Hej Ole

    Det var netop fordi jeg synes (uden at have megen frostand på det), at vi ikke ser mange indlysende løsninger -at der burde være behov for en virkelig satsning.
    Vinden synes at være løbet ind i noget af en dødvande og solen er set bedre andre steder end lige her på egnen

    Det kunne være enormt spændende med et møde om bølgeenergien – der findes et center i Thy for sammeproblematik – men hvorlangt de egentlig er det ved jeg ikke

    Mvh
    Per

  • Hej Pia og Per

    Pia, skal dit indlæg opfattes som om du har taget stilling til et JA til skifergas ?

    Per, Min ingeniør viden gør nok at jeg er noget usikker på de bølgeenergi løsninger der er på banen i øjeblikket. Måske Energibyen i Frederikshavn vil lave en temadag om bølgeenergi, så vi alle kan få mere viden.

  • Per Kempff-Nordkap

    Skiffer-gas!
    Skal vi klappe i hænderne, eller skal vi frygte det værste.
    Der er helt sikker ikke mange, der rigtig ved, hvad de skal tro. Eller hvis de skulle, hvad de ville bestemme sig til.

    Hele vort liv er afhængig af, at vi har energi nok, og vor levestandart er afhængig af, at vi har billig energi. Jeg ved godt, at regeringerne synes, at energien skal være så urimelig dyr, at energomkostningerne er vokset eksorbitant og meget belejliget hele tiden stiger procentvis.

    Vi er blevet så forvente, at vi ikke selv længere vil arbejde for mindstelønnen, hvis arbejdet er kedeligt – Det siger jeg ikke, fordi jeg synes. at alle som straf skal have kedeligt, måske skadelig og dårligt betalt arbejde – for det mener jeg slet ikke, men nordsøolien/gassen er ved at slippe op.

    Næ vi står i situationen, om vi tør vælge skiffergassen fra, fordi vi tror, den kan være noget skidt og mindstelønnen til.

    Der er vel ingen, der rigtig tror på, at vi får vindmøller, biogas og solceller, som virkelig er leveringsdygtige og prisbillige inden for de nærmeste mange år og efter dem, så er det måske for sent.

    Jeg har det sådan, at sålænge, vi ikke vil investerer milliarder i bølgeenergi i Danmark, så bliver vi hele tiden presset til at gøre noget, vi ikke vil, ikke tør og måske bliver tvunget til at leve med – jeg siger måske, fordi vi heldigvis indtil nu har modstået atomenergien her til lands. Godt det samme, vi er et lille bitte land.
    Kan vi ikke for socialdemokraterne, SF’erne og De Radikale til virkelig at investere i hav-energi f.eks ved en energiforsknings moms på 1% – kunne vi knække koden, ville vi blive de nye nordmænd.

    Med venlig hilsen
    Per Kempff-Nordkap

  • Vi skal altid tænke os godt om……… Men vi skal også turde tage en beslutning og dermed et ansvar.

    Mvh
    Pia Karlsen
    Byrådsmedlem
    Venstre

  • Ministeren har sagt, vi skal tænke os godt om ift. skifergas udvinding. Han har ret.

    Som skrevet ovenover: Der er offentligt møde om emnet d. 22. nov. kl. 19.00 på Frederikshavn Gymnasium. Fagligt og sagligt belyses emnet fra flere sider.

    Byrådet klædes på løbende. Som i mange andre sager oplyses vi fra forskellige sider, og ja vi forsøges også påvirket af investorer osv. Det berømte lobby arbejde.

    Staten ejer undergrunden. Findes der gas overtager staten derfra.

    Min indgang til sagen som byrådsmedlem er, at vi skal tænke os godt om. Sagen skal belyses fra alle sider. Vi skal alle nuancere debatten og byrådet skal træffe beslutninger ud fra hensyn til vores borgere og kommunes ve og vel. Er det en tandløs tilgang? Nej det er den rigtige tilgang til tingene.

    vh.
    Byrådsmedlem
    Birgit Hansen
    Socialdemokrat.

  • På det åbne DN møde i aften (Maskinhallen i FRH) fortalte den lokal DN formand at der er planlagt et store SKIFERGAS møde i Frederikshavns Gymnasium d. 22 november 2012 kl 19.00. Flere politikere, TOTAL og DN deltager.

    I dit meget oplysende indlæg ( Tanja) skriver du “596 kemikalier i skiferboringer”, og tallet er givet vist rigtigt men er det ikke mere mixet af kemikalierne der er udfordringen.

    3 kemikalier mixet giver måske et nyt kræft fremkaldende stof, som kommunen sikkert ikke kender, og som de derfor ikke kan vurdere om vil skade vores grundvand og evt. senere vil give øget risiko for kræft i nærområdet.

    At kommune selvfølgeligt selv SKAL købe en uvildig undersøgelse af den rapport som TOTAL har KØBT og BETALT, forstår nok de fleste af vores demokratisk valgte politikere vigtigheden af. At en sådanne grundig uvildig rapport måske først kan være klar i 2014 betyder nok ikke så meget da TOTAL jo har helt frem til 2016 til deres boringer.

    Da både Tyskland og Frankrig har sagt NEJ TAK, til dette her skifergas, kunne det jo godt være at vi i Danmark og lille Nordjylland skulle sige, en STOR UVILDIG RAPPORT TAK, inden TOTAL begynder at bore !

    Det er vores natur og ikke TOTAL´s !

  • Tanja H. Jørgensen

    Ja, du har ret alle vil have lys og varme. Benzin er også nødvendigt endnu..
    Men at regeringen ikke har viljen til at understøtte den vedvarende energi er da idioti. Det skaber arbejdspladser og Danmark bliver mindre afhængig af udlandet.

    Firmaet TOTAL har også fået licens til at bore i undergrunden i Nordsjælland, fordi de seismologiske undersøgelser viser de samme resultater, som i Nordjylland.

    Jeg antager, at forsøgsboringsen opstart i Nordjylland frem for Nordsjælland snarere skyldes at Nordsjælland er et skalkeskjul og at den typiske reaktion vil være: jamen hvis de også vil starte derovre også, så er det nok godt nok !
    Der vil forsøgsboringerne møde meget mere modstand på grund af demografien, altså befolkningssammensætningen og uddannelsesniveauet.
    Hvis det skal gå galt, så lad det da ske i Nordjylland…

    Faktum er, at skifergas udleder potentielt ligeså mange drivhusgasser som kul: Mens den direkte udledning fra husholdningerne af CO2 er mindre en kul og benzins, er udvindingsprocessen af gas (frakturering) så giftig, at den har en værre klimapåvirkning end kul. Dette skyldes de store udslip af fossil gas, herunder metan, der er en 20 gange mere potent drivhusgas end CO2. Dertil skal lægges de store mængder fossil brændstof, der bruges til såvel udvindingen som transporten af gas.

    Faktum er også at der er sket en generel holdningsændring ift.vedvarende energi.
    Frederikshavn Kommune vil gerne profillere sig, som energivenlig og grøn og så er det da dobbeltmoralsk og enormt risikofyldt under højt tryk at presse giftige kemikalier ned i vores undergrund.

  • Jamen det lyder da glimrende at nogen vil tage gas på os.
    De kunne jo begynde ude på Grenen, der bobler gassen frem helt af sig selv.
    At bore i Nordsjælland vil være det samme som at lede efter en tabt nøgle under lygtepælen, fordi der er mest lys, når man har tabt den ned i kælderhalsen.

    Alle vil have lys, varme og benzin, men ingen vil have boringer eller vindmøller.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skifergas i hele Vendsyssel' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2025 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger