
Tysk soldat med Det grå fyr i baggrunden.
Rod i historien
2. januar 2013 - kl. 7:11 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Den tyske besættelsesmagt i Skagen 1940-45.
Strategisk var Skagen meget vigtig for den tyske besættelsesmagt i besættelsesårene. Allerede få dage efter den 9. april 1940 begyndte den tyske marine at opstille kanoner til forsvar af Skagen havn og nærområde. I løbet af besættelsen bredte tyskerne sig til Grenen med radarstationer og støttepunkter. Endnu i dag kan man se tydelige spor i form af de mange tyske betonanlæg, som blev efterladt, da freden endelig kom i 1945.
I foredraget vil vi bevæge os tilbage i tiden under besættelsen og se på, hvorfor Skagen var så vigtig, og hvad det egentlig var tyskerne opførte i og ved byen. Og samtidig skal vi se på, hvad der skete i farvandet ud for Skagen, hvor krigen måske var tættere på, end mange skagboer vidste.
Et spørgsmål er også, om Skagen helt slap for tyskerne efter den 5. maj 1945.
Det fortæller museumsmedarbejder ved Nordjyllands Kystmuseum, Kenneth Kristensen om sit oplæg ”Den tyske besættelsesmagt i Skagen 1940-45”.
Skagens 600 års købstadsjubilæum markeres af Nordjyllands Kystmuseum med ovenstående foredrag, som er det første i en række forskellige oplæg under den fælles overskrift ”Rod i historien”.
Temaerne vil kredse omkring livet i Skagen før havn, landevej og jernbane. Der vil være fokus på krige, saltsydning og sandflugt, og så skal den spektakulære historie om kaperkaptajnerne, 1800-tallets legaliserede sørøvere, naturligvis også fortælles.
Kom og få hele beretningen om den tyske besættelsesmagt torsdag d.10.1.2013 kl. 13.30. til ca. 14.30 på Skagen By – og Egnsmuseum. Foredraget gentages torsdag d. 24.1.2013 samme tid og sted.
Arrangementet er en del af EU- Interreg. projektet Marifus og er gratis for museets gæster.
En kommentar til “Rod i historien” under annoncerne.
Vi var på ferie i Skagen i uge 2, – og der sker ikke meget i Skagen i den uge!
Torsdag den 10. januar hørte vi foredraget om Skagen under besættelsen på Skagen By- og Egnsmuseum. Vi var vel 40 deltagere – overvejende i alderen 60+ – og en 8. el. 9. klasse, og alle havde en meget fin og udbytterig eftermiddag. En meget god fortæller og dygtig formidler holdt ved sin fortælling og mange fine ledsagende billeder forsamlingen nærmest tryllebundet i mere end en time.
Stor tak til foredragsholderen.
Og en stor tak til skoleklassen og deres lærer. Da vi så eleverne ankom, tænkte vi: Nå! Men vores lidt negative “Nå!” blev gjort helt til skamme. Alle var ligeså optaget af foredraget som de mange “60+-plusser”.
Foredraget gentages den 24. januar kl. kl 13.30. Det kan varmt anbefales.