Enestående autentisk redningsaktion i morgen

Enestående autentisk redningsaktion i morgen

18. maj 2013 - kl. 11:10 - af

I forbindelse med Skagens 600 års købstadsjubilæum har Skagen Turistforening taget initiativ til en autentisk redningsaktion, i morgen, søndag den 19. maj. Her bliver der en enestående mulighed for at opleve, hvordan redningsaktionerne gik for sig for 100 år siden.

Der har strandet skibe ved de danske kyster i hundredevis af år. Før man fik et egentligt redningsvæsen, var det op til de lokale kystboere, om de ville sætte deres fiskerbåde i havet for at redde de skibsbrudne.

Antallet af skibe, der strandede var meget højt i sidste halvdel af 1800-tallet. I samme årrække begyndte man at bygge fyrtårne og opsætte båker (sømærker) samt at bruge dampskibe, så ulykkeskurven knækkede heldigvis i slutningen af 1800-tallet. Da redningsvæsnet havde 100 års jubilæum i 1952 viser statistikken, at næsten 12.000 søfolk var blevet reddet af det danske redningsvæsen. I samme periode druknede omtrent 50 redningsfolk under redningsaktionerne. Det siger ganske meget om, hvor dygtige og effektive de modige redningsfolk var.

Særligt mange skibe forliste på den jyske vestkyst og ved Skagen; næsten halvdelen af forlisene var totalforlis med store menneskelige og materielle tab til følge.

Søndag den 19. maj kan man nu opleve, hvordan redningsaktionerne gik for sig for 100 år siden med stor robåd, roere og hestespand.

Programmet for den autentiske redningsaktion ser således ud:

Kl. 11:00 ”Alle mand til årerne – Redningsvæsnet før og nu”. Foredrag ved Ane Bjerg Thomsen og John Skånberg i Kulturhus Kappelborg.

Kl. 12:00 Efter foredraget går alle i samlet procession gennem byen mod Sønderstrand mens Ane Bjerg Thomsen fortæller undervejs. Kort ophold ved Mindestøtten for at mindes de modige redningsfolk.

Kl. 13:00 Den autentiske redningsaktion starter ved Sønderstrand foran Vippefyret, der er tændt på dagen.

Kl. 14:00 Redningsaktionen afsluttes.


Redningsaktionen laves i samarbejde med Uggerby Bjergelaug, Vendsyssel Køreforening, Skagen Svømmeklub,

Skagen Sejlklub, Skagen Egnsspilforening, Skagen Redningsstation, Skagen By- og Egnsmuseum, Kulturhus

Kappelborg og Falck.

10 kommentarer til “Enestående autentisk redningsaktion i morgen” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

10 kommentarer til “Enestående autentisk redningsaktion i morgen”

 • hej Ebba.

  jeg ved stadig ikke hvem nogen af de personer som er nævnt i indlæggene er og hvem du og Chresten er. Kan godt være i laver en masse for byen. Men ved ikke hvem i er nogen af jer.

  kan da godt være der er en masse kendte skawboer der gør et stort stykke frivilligt arbejde i forbindelse med købstadsjubilæumet. Men de folk jeg kender deltager ikke på nogen måde i det arbejde.

  Ved det irritere dig og muligvis også andre at der ikke er fuldt navn på mine indlæg. Men det kunne skyldes at jeg ønsker at beskytte mig selv.

  Skagen er en lille by og alle ved alt om alle så derfor har jeg ikke fuldt navn på for så har i noget at snakke om. I henhold til retningslinierne for indlæg her er det ikke nødvendigt med fuld navn på.

  Mit bidrag i denne forbindelse er ingenting men derfor må man vel gerne have en holdning til det. Jeg ønsker ikke at bidrage med noget som er for de få udvalgte. Ved at pengene skal bruges på dronningens besøg igen noget for de få udvalgte. Så derfor vil jeg ikke bidrage med noget.

  Jeg betaler skat i byen og lægger penge i butikkerne så inddirekte har jeg lagt hvad jeg ønsker i den forbindelse.

  Håber meget at der er andre der tør komme frem med deres holdninger/meninger.

  claus

 • Hej Chresten.

  lad nu alt det med personer ligge. jeg har den samme holdning som dig med hensyn til at være skawbo. men ved at der er mange der stadig har den holdning med flere generationer.

  jeg er sådan set ligeglad med hvor længe niels Foss har boet frivilligt i byen for det har som sagt ikke noget med sagen at gøre. Ved stadig ikke hvem manden er og vil mene at der er mange andre der hellere ikke ved det.

  Jamen det er da bare dejligt at vide, at hun bliver klædt ordentligt på af dig/jer.

  Over 90 % af de nævnte arrangementer i købstadsavisen ville foregå automatisk, så ved ikke lige hvad det er projektlederen arbejder så hårdt med?

  Det at børnene lærer om demokrati passer ikke helt med at bestyrelsen skulle vælges bag lukkede døre blandt Chrestens venner.

  Ved ikke om skolelærer Chresten underviste i historie, men det er da forkert når det oplyses at redningsfolk for 100 år siden brugte moederne redningsveste, våd/tørdragter, cowboybukser, rolexure og digitalcameraer. Lad dem der kan fortælle historien om det.

  Men jeg har stadig ikke fået svar på mit spørgsmål punkt 2 i mit første indlæg. Ser frem til et svar fra en i købstadsforeningen.Hvis der er så mange frivillige burde sådan noget ikke kunne ske.

  jeg mangler også svar på punkt 1 i mit første indlæg.

  claus

 • Ebba Brostrøm

  Hej Claus.
  Niels Foss har boet i Skagen i 12 år – han er en ildsjæl. Edith Kjær er også en kendt quinde her i Skagen. Charlotte er den eneste ansatte – hun er en kæmpe ildsjæl der knokler ud af det hårde liv. Her ud over, er der masser af de “kendte skawboer” der også er med til at skabe et købstadsjubilæum – alene alle de fiskere der har tilbudt sig i forbindelse med “åbent båd”-arrangementet.
  Erhverudstillingen – som jeg er med til at tilrettelægge med vagtplaner – er alene baseret på hjælp fra frivillige.
  Jeg kunne da godt tænke mig at høre hvad DIT bidrag har været, hvem du er?vil du ikke være dig selv bekendt ved navn ? Jeg kan sagtens finde en plads til dig som frivillig.

  Mange skawbohilsner
  Ebba Brostrøm (selv skawbo)

 • Chresten Sloth Christensen

  Til Claus:

  Skagen Jubilæumsforening er såvel som turistforeningen styret af en skagbo, medmindre man kun kan regnes for en sådan, hvis man har boet her i 5 generationer. Og såfremt det stadig er opfattelsen, er det nat med Skagen!

  Niels Foss har boet her over 10 år, endda frivilligt. For mig er han derfor en lige så god skagbo som enhver anden. Hertil kommer, at vi ikke kunne have fået bedre formand, uanset hvor meget vi havde ledt i klitten.

  Charlotte Kronborg er ansat efter opslag, som enhver kunne søge på. Ansættelsesudvalget fandt, at Charlotte var den bedste blandt ansøgerne, hvilket er det eneste kriterie, der bør gælde ved ansættelser. Vi andre skal nok sørge for, at hun får den viden om Skagen, hun måtte mangle. Hun er faktisk ret lærenem – sagt af en gammel jysk skolelærer.

  Venlig hilsen

  Chresten Sloth Christensen

 • Svar til Chresten: jeg har ikke fået svar på på mine punkter 1 + 2.
  Jeg ved godt hvad frivilligt arbejde er for gør den stort set dagligt. Men kunne den ene person som nú er ansat ikke være en lokal ildsjæl som ved hvad der sker i byen og som er kendt på en eller anden måde af de lokale?

 • svar til Ebba brostrøm: ja turistforeningen er rigtigt nok styret af en skawbo og fint er det. Men kunne man ikke have fundet en lokal til at styre jubilæumsforeningen i stedet for at tage en person uden fra. Som ikke har meget indsigt i hvad der sker i og omkring skagen. Ved den meninge skawbo hvem hun er og hvem Niels Foss er?

 • Chresten Sloth Christensen

  Indlæggene fra HOGA og Claus, som jeg ikke ved, hvem er, undrer mig.

  Jeg er initiativtager til jubilæumforeningen, som dels består af formændene eller direktørerne for erhvervsforeningerne og havnen i Skagen. Der er desuden nogle åbne pladser beregnet for kultur- og idrætslivet. Hvis de nævnte personer havde haft et ønske om at sidde i bestyrelsen, kunne de blot have henvendt sig til mig efter såvel 1. som 2. møde om jubilæet. Da jeg ikke ved, hvem de er, har jeg imidlertid næppeheller hørt fra dem.

  Lærer Mary-Ann Christensen fra nu hedengange Hedebo var ikke den eneste lærer, der havde elever fra en klasse med til de første møder. Der var også børn fra en klasse på daværende Ankermedet Skole samt fra Brovandeskolen. Idéen bag skolernes deltagelse var dobbelt, memlig at de voksne ville have godt af at høre på ideer fra børn og unge, og at de unge kunne lære, hvordan civilsamfundet og dermed demokratiske kræfter arbejder, når det ikke sker i en parlamentarisk forsamling som f.eks.et elevråd valgt af eleverne på skolen eller et byråd valgt ved stemmeafgivning på en valgdag.

  Uden en indsats fra frivillige, ulønnede kræfter går vort samfund nemlig trange tider i møde. Og bortset fra een medarbejder, som vi har været nødt til at ansætte, fordi Edith Kjær og jeg ikke kunne arbejde dag og nat, arbejder vi alle gratis. Det kan man håbe, at børnene, der i dag er unge mennesker, har forstået lidt af, for HOGA og Claus har åbenbart ikke.

  Venlig hilsen

  Chresten Sloth Christensen

  NB: Skagen Turistforeningen er i øvrigt sin egen selvstændige organisation, medens Skagen Jubilæumsforening2013 er en anden lige så selvstændig organisation. Begge foreninger gør mig bekendt det bedste de kan for Skagen!¨

 • Ebba Brostrøm

  “”Puha det var sandelig noget af en smøre fra “deltidsskawboerne”. Vi er selv medlem af den forening – eller var, for vi vil overhovedet ikke kategoriseres som de 2 personer der har lavet indlæg.
  Jeg kan fortælle, at Charlotte Kronborg er ansat – knokler som besat ud over hvad man kunne forlange. Der ud over er der et hav af frivillige ULØNNEDE der har lavet et kæmpearbejde. Der er mange skawboer der har meldt sig som frivillige til de forskellige arrangementer, så jeg ved ikke hvor indlægsholderne har deres oplysninger fra. Jeg synes forøvrigt at man bør lægge navn til de holdninger man udgyder i offentligt rum.
  Endvidere kan jeg også oplyse, at Skagen Turistforening ER styret af en skawbo – nemlig Direktør Lene Kappelborg.

 • giver hoga helt ret i betragtninger. jubilæet er for de få udvalgte og ikke skawboerne og deltids skawboerne.

  Nu når man er i gang med at give hug til turistforeningen vil jeg gerne komme med noget kritik selv.
  1. Man laver en dyr jubilæumsavis i flotte farver og så videre. Med et meget fint program for jubilæet i jeg spørger så som deltids skawbo hvad laver festivalen og verdens balletten i jubilæums programmet. Så vidt jeg ved er det tilbage vendende begivenheder som ikke har noget med jubilæet at gøre.

  2. Der var en fin liste over ting man kunne købe som er specielt fremstillet til jubilæet. Var nede og hører om det var muligt at se urene der er lavet og fik at vide at de var solgt på få min. Så lang næse til mig. En ting er at det er i jubilæumavisen som evt. har været et stykke tid undervejs ok lad det ligge men at den samme annonce er i skagen avis ugen efter og der stadig står urene på. ja det viser da bare hvor meget styr man har på tingene.

  3. hvor var købstadsjubilæet i øvrigt i forbindelse med dansens dag? væk var ikke noget man ville være med til. åbentbart ikke finkulturelt nok.

  Skagen turistforening burde være styret af en skawbo og ikke af folk uden fra som ikke ved hvad der sker i byen.
  en deltids skawbo

 • Denne idè blev afleveret af eventmanden Allan Jensen på 1. jubilæumsmøde i Skagens Hallen. Vi var i gruppe sammen og afleverede flere gode idèer, og Allan tilbød at stå for strandingsarrangementet, samt at skrive drejebog til handlingen. På møde nr. 2 i glassalen var vi kun 5 borgere som var mødt op, og troede vi skulle være en del af købstadsjubilæet. Fru Chresten Sloht var godt nok mødt op med en hel skoleklasse, for at de skulle fylde lidt i lokalet. Der var nu siden sidst i dyb hemmelighed nedsat en bestyrelse, som også allerede havde konstitueret sig!! Vi fik aldrig mulighed for at stille op, stemme på en kandidat eller lignende. Vores indsendte forslag og dermed idèen om strandingen var ikke kommet med på bestyrelsens liste. Man skulle nu nøjes med et skuespil af Mads Peter Neyman i Sygehusskoven. I meget lang tid hørte vi intet fra bestyrelsen. Jeg har siden meldt mig ud, men de få ildsjæle modtager nu mails fra bestyrelsen om at komme og virke gratis med oprydning/rengørring efter arrangementerne. Ingen folk på gaden kender Niels Foss, Charlotte Kronborg eller Edith Kjæer. Som skawboerne siger, købstadsjubilæet er en fis i en hornlygte. Aldrig er så få mennesker blevet så dårligt underholdt for så mange penge. Når kongeskibet kommer til september bliver der nok atter opsat dyrehegn på havnen, så kan publikum stille sig op og se når den selvudnævnte bestyrelse med følge går ombord. Det faktum at der kun møder 5 lokale op for at hjælpe med byens jubilæum siger en del om at de lokale godt ved at alt er bestemt på forhånd.
  Så nej, dette arrangement er ikke et initiativ fra Skagen Turistforening.
  God sommer ønskes fra tilflyttende ildsjæl.
  HOGA

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Enestående autentisk redningsaktion i morgen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
SELECT DISTINCT ID, post_title, post_password, comment_ID,
        comment_post_ID, comment_author, comment_date, comment_approved,
        comment_type,comment_author_url,
        SUBSTRING(comment_content,1,300) AS com_excerpt
        FROM wp_comments
        LEFT OUTER JOIN wp_posts ON (wp_comments.comment_post_ID = wp_posts.ID)
        WHERE comment_approved = '1' AND (comment_type = '' OR comment_type = 'comment') AND
        post_password = ''
        ORDER BY comment_date_gmt DESC
        LIMIT 5

Seneste kommentarer

© 2007-2022 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER