Blå udstilling på Skagens Museum

Blå udstilling på Skagens Museum

5. september 2013 - kl. 11:52 - af

Fredag den 6. september kl. 10.00 åbner Skagens Museum udstillingen DEN BLAA TIME – stemninger hos skagensmalerne, der sætter specielt fokus på paralleller og forskelle i udviklingen i Anna Ancher, Laurits Tuxen og P.S. Krøyers maleri.

Skagens Museums inspektør Dorthe Rosenfeldt Sieben har gennem flere måneder arbejdet med denne nye ophængning, der erstatter den netop lukkede Marie Krøyer-udstilling i museets ene sal. Det er på den ene side en lille, men markant udstilling med perler fra Skagens Museums faste samling. På den anden side præsenteres tre af kunstnerkoloniens ypperste malere på en måde der sætter et anderledes og pædagogisk fokus på udviklingen i malerkunsten omkring århundredeskiftet.

Det er således en udstilling, der griber fat om nogle af de helt grundlæggende spørgsmål i kunsten herhjemme i slutningen af 1800-tallet, ved fx at vise hvordan særligt skagensmalerne P.S. Krøyer, Anna Ancher og Laurits Tuxen i deres kunst anvendte de nye tanker om det visuelle, som både kom til udtryk hos de franske impressionistiske malere, men også flittigt blev diskuteret i naturvidenskaben og åndslivet herhjemme. Flere af kunstnerne blev optaget af maleriets mulighed for at skabe stemninger som rakte længere end det som motivet kunne fortælle. Særligt disse tre malere arbejdede i perioder med at skabe det Dorthe Rosenfeldt Sieben vælger at kalde “universelle stemninger”.

Dorthe siger endvidere “Når vi tænker ‘skagensmalere’, tænker mange oftest – lidt banalt sagt – på fiskere og sommerture ved stranden i Skagen. Vi forsøger med denne udstilling at gå lidt bag om motiverne og betydningerne i dem. Hvad er disse motiver og stemninger egentlig udtryk for? Jeg har med ophængningen her ønsket at sætte fokus på flere ting – både vores måde at opleve eller læse kunsten på, men også det helt overordnede i skagensmalernes arbejde med kunsten – med direkte paralleller til de overordnede tendenser i datidens kunst, videnskab og åndsliv.”

Dorthe Rosenfest Sieben vil – under titlen Inspektøren fortæller – kunne opleves på museet flere gange i løbet af efteråret, hvor hun fortæller mere om baggrund for udstillingen, og den kunsthistoriske udviklings indflydelse på skagensmalerne. Første gang er fredag den 13. september kl. 15.00, og omvisningen er gratis for museets gæster.

Fakta

• Udstillingen Den blaa time – stemninger hos skagensmalerne kan ses frem til 20. april 2014.

• Udstillingen indeholder værker af P.S. Krøyer, Anna Ancher og Laurits Tuxen, alle fra museets samling.

• Der er desuden temaomvisning i udstillingen fredag den 18. oktober kl. 13.00 v. omviser Hanne Aavang

 

 

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Blå udstilling på Skagens Museum' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger