Åbent brev til Frederikshavn Kommune

Åbent brev til Frederikshavn Kommune

25. januar 2014 - kl. 8:45 - af

Jeg har netop læst i avisen, at Frederikshavn Kommune påtænker en kystfodring med sand ved Damsted Klit syd for Skagen.

Som mangeårig gæst i Skagen og Hulsig undrer det mig meget. Den tidligere Skagen Kommune gjorde det samme og den brugte uharpet sand, dvs sand med sten op til 70 mm, til kystfodringen. Disse sten er nu drevet ned forbi Sandklitten og er næsten nede ved Hulsig. Alle andre steder end i Skagen fylder man sand på strandbredderne, men i Skagen fyldte man sten på sandstranden. Prøv selv at gå fra Damsted Klit og sydpå. Alle sten på stranden er tilkørt af Skagen Kommune.

Efter miljøloven er det sådan, at enhver, der forurener naturen, ikke alene skal rydde op efter sig, han får også en bøde. Bødens størrelse afhænger af forureningen, samt af hvilken økonomisk gevinst skadevolderen har haft ved forureningen. I tilfældet med Skagens Kommunes tidligere forurening kan gevinsten opgøres som forskellen mellem prisen på harpet og uharpet sand. (Stenene, der er et biprodukt ved harpningen, kan i øvrigt sælges). Bødens størrelse for forureningen af en strandstrand med sten, kan sikkert findes modsætningsvist: Hvad koster det i syden at forvandle en stenstrand til en sandstrand.

Derfor bør Frederikshavn Kommune overveje følgende: “Vil vi prøve at spare ved at bruge uharpet sand, eller harper vi sandet? Hvis vi bruger uharpet sand, så får vi sikkert et sagsanlæg for forurening efter Miljøloven, og dette sagsanlæg vil sikkert kræve, at vi rydder op efter os, og også efter Skagen Kommunes forurening. Hvor dyrt bliver dette? Hvad sparer vi ved at bruge uharpet sand?” Her er det på sin plads at orientere om, at ved Limfjorden har lodsejere flere gange prøvet at bruge sten til at anlægge anlægsbroer for joller. De fik pålæg om at fjerne stenene, og fik samtidig en bøde. Så en gentagen forurening mod bedre vidende af stranden bliver utvivlsomt anset som en skærpet omstændighed.

Med venlig hilsen

Allan Gjerdrum
Louis Petersensvej 5
2960 Rungsted Kyst

 

3 kommentarer til “Åbent brev til Frederikshavn Kommune” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

3 kommentarer til “Åbent brev til Frederikshavn Kommune”

  • Nemlig.

  • Mon ikke Kystdirektoratet har styr på den sag. Spændende læsning om emnet findes her http://goo.gl/8uRsgS

  • Til Info så er strømmen for det meste ( 70-80 pct af året) Nordøst gående i det område du nævner så de sten du nævner kommer ikke fra Damstederne .
    Forureningen som du kalder det vil bevæge sig Nordøst stenene ender for enden af Vestre Strandvej og sandet vil blive ført med strømmen forbi havnen ud i Kattegat hvor det ender ved jeg ikke , Men der er blevet mere lavvandet på Sønder strand de 40 år jeg er kommet der. Nu bliver havnen udvidet så bliver det spændende at se hvor sandet ender , en ting er sikkert Strømmen vil blive afbøjet på en anden måde end hidtil.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Åbent brev til Frederikshavn Kommune' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger