Apoteket informerer – Forstoppelse hos spædbørn

Apoteket informerer – Forstoppelse hos spædbørn

18. februar 2014 - kl. 7:30 - af

På apoteket oplever vi ikke sjældent, at forældre til spædbørn efterspørger et middel til at afhjælpe forstoppelse. Vi har midler der kan hjælpe, men anbefaler altid, at man har rådført sig med sin sundhedsplejerske eller læge inden man går i gang. Det gælder i øvrigt al medicinsk behandling af spædbørn (op til 2 års alderen), og skyldes, at spædbørns organer ikke er udviklet nok til at klare al for megen medicin.

Lad os først lige se på spædbørns fordøjelse. Barnet er fra fødslen klar til at fordøje modermælken, som indeholder de nødvendige næringsstoffer, og i en afpasset sammensætning. Efterhånden som barnet bliver ældre, ændrer modermælkens sammensætning, så den er tilpasset barnets behov. Samtidig indretter bakteriemiljøet i barnets tarm sig, og kan bl.a. sørge for at holde bedre på vandet så tarmindholdet er tilstrækkeligt blødt. I starten har spædbarnet afføring flere gange dagligt. Det ændrer sig over tid til en gang daglig, og i nogle tilfælde sjældnere. Som forældre skal man være opmærksom på om dette mønster brydes, da det kan tyde på forstoppelse.

Flaskebørn har større tendens til forstoppelse. Det kan skyldes sammensætningen af modermælkserstatningerne ikke er helt den samme, som den ægte modermælk, og den ændrer sig ikke når barnet bliver ældre. Det kan også skyldes at den blanding man laver, når man afmåler pulver og vand er blevet for kraftig. Det er derfor meget vigtigt, at man er meget omhyggelig med doseringen, og ikke lige giver en sjat pulver mere. Det anbefales at forsøge at give barnet rent vand som supplement til modermælkserstatningen, idet det er med til at holde tarmindholdet blødt. Flaskebørn har et andet afføringsmønster end ammebørn, de skal helst have afføring dagligt. Har barnet alligevel fået en forstoppelse, er her nogle råd som kan afhjælpe forstoppelse. Først og fremmest forsøg at give barnet ekstra væske (vand).

Dernæst kan man massere barnets mave med cirkelbevægelser, kom lidt olie på fingrene, så går det lettere, og observer barnet, det skal kunne lide at blive masseret. Bevæg også barnets ben, lav cykelbevægelser, gerne en rask tur, og skift til at bøje benene op mod maven af barnet.

Et varmt bad kan få barnet til at slappe af og dermed lette afføringen. Lidt massage af barnets endetarm udvendigt med en olievædet finger, og massage fra halebenet og ned mod endetarmen kan også have gavnlig effekt. Lad være med at føre f.eks. et termometer op i barnets endetarm, det kan gøre mere skade end gavn i dette tilfælde.

Skal man bruge medicin, kan man give laktulose. Den anbefalede dosering er: 0-5 måneder 1,5-3 ml 2 gange daglig 5-12 måneder 10 ml. daglig fordelt på 1-2 doser.

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer – Forstoppelse hos spædbørn' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger