Skagens gamle rutebil på afveje

Rutebilen og holdet bag Rutebil på Afveje. Fra venstre lydmand Jens Hartvig, fotograf Torben Hedemose, mekaniker Per Mogensen, fotograf Johnni Isaksen, tilrettelæggerne Jørgen Koldbæk og Per Jensen og chauffør Henrik Thomsen.

Skagens gamle rutebil på afveje

19. juni 2014 - kl. 8:55 - af

En kendt Skagen-rutebil spiller hovedrollen i en sommerserie i otte afsnit på TV2/Nord, Salto. Det er den gamle Bedford-rutebil fra 1937, der ejes af Nordjyllands Kystmuseum i Skagen.

To af ”rollerne” i serien spilles af to af de frivillige, der hver sommer sørger for at rutebilen kører rundt med turister i Skagen. Det er Henrik Thomsen og Per Mogensen, der i serien ”Rutebil på Afveje” er henholdsvis chauffør og mekaniker.

”Rutebil på Afveje” er tilrettelagt af Per Jensen og Jørgen Koldbæk. Deres mission er at få rutebilen bragt fra Feggesund-færgen til Skagen. Men de bliver forstyrret undervejs af pludselige indfald, kendte og ukendte nordjyder, der vil med bussen, og spændende steder, de får lyst til at besøge. De kommer bl.a. til Thorupstrand, til Jodle-Birge-museet i Rold, til gravstedet for den hest, som Christian X red på ved Genforeningen i 1920, til Skæve og/eller Brønden og til en Angus-avler i Tornby, før de måske/måske ikke når frem til Skagen. Om bord kommer blandt andet en brændevinsbrænder, en naturvejleder, en tidligere borgmester, en forfatter, en musiker og en højskoleforstander.

Seerne får undervejs også masser af viden om historiske steder, idet historikeren Erik Johansen, der medvirkede i TV2/Nord-serien ”1000 år i Nordjylland” blandt andet har besøgt Thylejren, Voergård Slot, Vrå Højskole og Råbjerg Mile.

Da bussen jo er fra 1937 må den flere gange på værksted – og imens den bliver repareret besøger Per Jensen og Jørgen Koldbæk de lokale kroer og kirker.

”Derfor er Rutebil på Afveje faktisk blevet til en opdagelsesrejse rundt i det meste af Nordjylland. Og undervejs vakte rutebilen meget stor opsigt. Der blev fotograferet og der blev spurgt overalt, hvor vi kom frem”, siger Per Jensen

”Vi glæder os meget over den positive opmærksomhed, der er omkring vores fine gamle bus på turen rundt i Nordjylland”, udtaler museumsleder Michael Ax.

”På museet sidder vi dog også med krydsede fingre i spændt venten på, om den nu vil komme helskindet hjem til Skagen igen. Bussen har jo mange år på bagen, så den kræver en del omsorg og kærlig pleje for at holde gang i det aldrende maskineri”, tilføjer Michael Ax.

”Rutebil på Afveje” har premiere mandag 23. juni kl. 19.30 og derefter sendes serien hver mandag i otte uger.

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skagens gamle rutebil på afveje' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger