
Ungebyråd sender punkter til Byrådet
29. april 2015 - kl. 8:36 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Frederikshavn Kommune har etableret et Ungebyråd med 30 medlemmer. Ungebyrådsmedlemmerne repræsenterer folkeskoler, privatskoler, ungdomsuddannelser, foreningslivet samt klubområdet i Frederikshavn Kommune.
Mandag den 13. april mødtes Ungebyrådet med den politiske arbejdsgruppe bag Ungebyrådet. Den består af borgmester Birgit Hansen (A) og byrådsmedlemmerne Anders Brandt Sørensen (A), Anders Broholm (V), Kristina Frandsen (V), Søren Visti Jensen (F) samt Flemming Rasmussen (DF).
På mødet nåede ungebyrådsmedlemmerne frem til 8 sager, som udgør dagsordenen for det første ungebyrådsmøde, i dag, onsdag den 29. april klokken forud for det egentlige byrådsmøde samme aften. Ungebyrådet vil gennemgå, diskutere og stemme om, hvilke 3 af de 8 sager, der skal tages op i Byrådet, og de 3 sager, der er stemt videre, vil ligge klar i trykt form til hvert enkelt byrådsmedlem. Borgmesteren indstiller, at Byrådet forholder sig til Ungebyrådets 3 forslag.
De unge politikere peger på koncerter i Frederikshavn Kommune, bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø på skolerne, Ung til ung lektiehjælp, vurdering af folkeskolelærere, events for unge, udendørs træningsfaciliteter, ungested i Frederikshavn samt LAN-party.
Ungebyrådet ønsker at gøre det mere attraktivt at være ung i Frederikshavn Kommune. Et tiltag for at gøre dette er ved at tilbyde gratis koncerter. Koncerterne kunne afholdes både i Sæby, Frederikshavn og Skagen-området på fredage eller lørdage. Det foreslås, at koncerterne holdes udendørs, hvor alle vil kunne have adgang – ikke blot unge. Konkrete steder kunne være Torvet i Sæby, Torvet Frederikshavn og det grønne område ved Rådhuset, Plantagen samt Bangsbo og i Skagen ved havnen og ved Kappelborg. Det forslås, at koncerterne afholdes i maj-september. For at fremme lokale bands og holde budgettet på et minimum, forslås det, at det er lokale bands, der spiller til koncerterne.
De unge peger på, at det er nødvendigt med et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø for at have den bedst mulige skolegang. Hvis det ikke opprioriteres, kan det få konsekvenser for elevernes indlæringsevne. For at forbedre det fysiske arbejdsmiljø, skal der større fokus på hygiejnen på skolerne og særligt på at forbedre toilet- og kantineforholdene. I forhold til kantineordningen forslås det, at det undersøges, hvordan vi i Frederikshavn Kommune kan være med til at optimere den sunde, indbydende og prisvenlige kost i skolerne. Det psykiske arbejdsmiljø kan forbedres ved, at der udvælges nogle lærere, som deltager i kurser i, hvordan vi forbedrer det psykiske arbejdsmiljø på skolerne. De udvalgte lærere giver denne viden videre til de øvrige lærere og eleverne. De unge kan selv være med til at forbedre forholdene ved at have ”dukse-ordninger”, hvor de mod mindre beløb kan være med til at holde skolen ren. De unge kan altså i højere grad aktiveres til at gøre deres egne skoleforhold mere rene og dermed mere behagelige at færdes i.
Det foreslås, at eleverne på ungdomsuddannelserne hjælper eleverne i folkeskolerne med lektier m.m. Det kan være svært for den enkelte elev at fortælle læreren, at stoffet er vanskeligt at forstå. Det er nogle gange lettere, hvis det er elever, der hjælper andre elever. Både folkeskoleeleverne og eleverne på ungdomsuddannelserne vil få gavn af initiativet. Folkeskoleeleverne vil blive dygtigere fagligt, og de vil også få mere selvtillid. Eleverne på ungdomsuddannelserne vil blive dygtigere bl.a. til at fremlægge. Det vil være en god ide, at eleverne mødes, så de kan lære hinanden at kende.
En lærers måde at undervise på spiller en stor rolle for elevernes læring og trivsel, påpeger de unge. For at sikre, at alle lærerne er gode til at motivere og lære fra sig, foreslås det, at lærerne vurderes på undervisningsmetoden, og hvordan de motiverer eleverne. Hvis læreren bliver vurderet for lavt, skal pågældende efteruddannes. Evalueringen skal dels ske af eleverne og dels ved, at undervisningen bliver overværet af fx skolelederen. Vurderingen af folkeskolelærerne foreslås finansieret gennem de eksisterende ressourcer, der er på skoleområdet.
Der peges på, at der mangler events for unge. En event kunne være en koncert, hvor unge talenter spiller gratis, så de kan afprøve deres talent. Et muligt spillested kunne være havnepladserne. En anden mulig event kunne være open by night, der er efterfulgt af en musikevent for de unge. Derudover kunne en event være, at skoler går sammen og holder en fælles fest/arrangement for de unge.
Der efterspørges udendørs træningsfaciliteter på grønne områder som strande og parker. Træningsfaciliteterne må gerne have en grafisk illustration af anvendelsesmulighederne. Finansiering kan ske ved at indføre papirskraldespande på skoler, musikskoler mv., og papir kan genbruges.
De unge mangler et sted, hvor unge over 13 år kan samles – både indendørs og udendørs. Indendørsstedet tænkes som en intercafe og en PlayStation og kan eventuelt placeres i den nye klub på Ørnevejen eller i Maskinhallen. Udendørsarealer tænkes placeret ved plænen nær rådhuset i Frederikshavn (overfor Føtex) og skal være åben altid. Udendørsarealerne kan indeholde borde, bænke, bålsted og grill, en multibane, en skater bane/waveboard-bane, musikscene m.v. Der foreslås nedsat et brugerråd bestående af unge samt eventuelt nogle kontaktpersoner fra Frederikshavn Kommune.
Endelig peges på et LAN-party (også kaldet Net-party eller bare LAN), hvor deltagerne medbringer deres egne computere, som kobles sammen i et netværk, hovedsagligt for at spille konkurrencer i multiplayerspil. Det ønskes, at der 4 gange om året afholdes et LAN-party i Frederikshavn Kommune. Der foreslås nedsat en LAN-bestyrelse bestående af unge og nogle medarbejdere fra Frederikshavn Kommune. Der opkræves et deltagergebyr på 100 kr. pr. person. Derudover kan indtægterne komme fra reklamer, sponsorer og stadepladser.
Tekst af Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Ungebyråd sender punkter til Byrådet' til en bekendt