Døgndækning på det palliative område

Britta Eckhardt.

Døgndækning på det palliative område

20. maj 2015 - kl. 6:42 - af

Redaktionen har modtaget dette indlæg fra sygeplejerske Britta Eckhardt – Folketingskandidat for KD

Fra mit arbejde som hospicesygeplejerske på Hospice Vendsyssel i Frederikshavn, ved jeg, at mange som skal afslutte livet, egentlig ønsker at dø derhjemme i trygge og vante omgivelser med de nærmeste omkring sig hele tiden. Men det kræver tryghed og sikkerhed for at man kan få den bedste og mest kvalificerede hjælp døgnet rundt. Det er det, der er afgørende for at et menneske der har behov for smertestillende og *palliativ(symptomlindrende) behandling, vælger den løsning, fremfor sygehusindlæggelse, plejehjem eller hospice.

*Palliativ behandling dækker over en holistisk tilgang til patienten, hvor hensigten er at lindre patientens fysiske, psykiske, sociale og eksistentielle/åndelige behov.

Der er sket en meget positiv udvikling inden for den lindrende (palliative) behandling de senere år i Nordjylland. Og der er oprettet palliative, udekørende teams, med palliationslæger og sygeplejersker der kører fra Skagen til Hobro, til de alvorligt syge og døende patienter, og det er virkelig et fremskridt. På ét område er Region Nordjylland endnu ikke med i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2011, idet der endnu ikke er døgndækning på området, selv om der heldigvis i Nordjylland pt arbejdes på at få en vagtordning for lægerne etableret i løbet af året.

Som det er lige nu: Hvis en palliativ patient fra Skagen, får akut brug for støtte aften og nat, er det igennem vagtlægen eller hjemmesygeplejersken. Palliationslægen og det palliative team arbejder fra 8 til 15.30, og har ikke offentlig telefonrådgivning ud over det. Det burde være muligt at få sparring over telefonen med en palliations-sygeplejerske eller -læge døgnet rundt.

Hjemmesygeplejerskerne, og plejehjemssygeplejerskerne og assistenterne på Ankermedet kan let stå med akutte komplekse problemer med akut terminal uro (delir), akutte smerter, m.m. Overalt i landet bør man indføre egentlig telefonisk døgndækning inden for det palliative område. Flere sygehusindlæggelser vil dermed kunne undgås. Muligheden for at få hjælp fra en læge eller sygeplejerske, med særlig kvalifikation inden for palliation skal ikke afhænge af den pågældendes villighed til at arbejde gratis uden for dagtimerne. Desuden bør man også udbygge plejeorloven, så den ikke bliver taget væk fra den pårørende når/hvis patienten bliver indlagt på sygehus, plejehjem eller hospice. Den døende har behov for samme støtte fra den der har plejeorlov, uanset hvor vedkommende er. Og hvis der er ansat personlige hjælpere til patienten,( f.eks sclerose patienter med meget nedsat kommunikationsevne, ALS-patienter uden pårørende) er der også behov for at de følger med, hvis patienten bliver indlagt.

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Døgndækning på det palliative område' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2025 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger