Redeg√łrelse om mad i LeveBo i Skagen

Redeg√łrelse om mad i LeveBo i Skagen

26. august 2015 - kl. 6:58 - af

N√•r √Üldrer√•det i Frederikshavn Kommune m√łdes n√¶ste gang den 26. august om formiddagen skal man bl.a. se p√• en orienteringssag med redeg√łrelse om mad i LeveBo enhederne i Skagen

Det sker p√• baggrund af en borgers henvendelse til Byr√•det, og det fremg√•r af redeg√łrelsen, hvorledes opgaven med mad i LeveBo enhederne h√•ndteres: f.eks. Ankermedet, Drachmannsv√¶nget og Lindevej.

Generelt g√¶lder det, at der er fokus p√•, at maden f√łlger de nationale retningslinjer p√• omr√•det og

Frederikshavn Kommunes kvalitetsstandard for mad i plejeboliger, og der samarbejdes med sundhedscentrets kostvejledere og diætister om den mest optimale kost til beboere med særlige ernæringsmæssige behov.

Om morgenen v√¶lger beboerne selv, hvad de √łnsker at spise, fx rugbr√łd/franskbr√łd med p√•l√¶g, ost eller marmelade, yoghurt med forskellige morgenmadsprodukter, havregr√łd eller √łllebr√łd. Havregr√łden laver personalet fra bunden. √ėllebr√łd laves p√• pulver, og personalet tils√¶tter selv sukker, vand og evt. √łl. Dertil serveres m√¶lk og fl√łde/fl√łdeskum efter beboerens √łnske. Til morgenm√•ltidet serveres ogs√• kaffe og the.

Om formiddagen f√•r beboerne tilbudt kaffe/the med br√łd efter eget √łnske.

Til aften serveres normalt kun et st√łrre varmt hovedm√•ltid om dagen og et koldt/lunt m√•ltid. Det kan variere fra hus til hus, om den varme hovedret serveres til middag eller aften.

Det kolde/lune m√•ltid best√•r som oftest af sm√łrrebr√łd med et bredt udvalg af p√•l√¶g fra kommunens aftaleleverand√łr p√• omr√•det, dvs. der serveres p√•l√¶g af en god kvalitet. Det h√•ndteres forskelligt fra sted til sted, hvordan sm√łrrebr√łdet laves, og det afh√¶nger tillige af borgerens egne ressourcer. Nogle steder anrettes p√•l√¶g og gr√łntsager p√• et fad, og beboerne sm√łrer selv deres mad; andre steder er maden smurt.

Der serveres ofte en lun ret til det kolde måltid. Den lune ret kan fx være frikadeller, tærte eller en rest fra det varme måltid.

Serveres der t√¶rte eller frikadeller, er disse som oftest lavet i forvejen af den kostfaglige medarbejder, som har frosset dem ned. Det betyder, at det er let for plejepersonalet at lune retten til m√•ltidet. I nogle huse serveres der en lakse- eller ostemad sammen med den lune ret. Ofte serveres der gr√łd, fx risengr√łd, efter beboernes √łnske. Beboerne tilbydes sluttelig en ostemad.

Det varme hovedm√•ltid best√•r af en hovedret og en biret/dessert. M√•ltiderne er en kombination af hjemmelavede retter og f√¶rdiglavede/halvfabrikerede retter. Generelt g√¶lder, at kartoflerne er friske og k√łdet k√łbt hos en lokal slagter. De f√¶rdiglavede/halv-fabrikerede retter k√łbes hos kommunens aftaleleverand√łr p√• omr√•det. Det kan fx v√¶re aspargessuppe, kartoffelmos, sauce p√• pulver og frugtgr√łd.

Drachmannsv√¶nget har for nylig indg√•et en aftale med en lokal k√łbmand om k√łb af sm√•varer, akutte mangler samt √łl og sodavand.

Flere retter produceres p√• forh√•nd af ern√¶ringsassistenten og fryses ned, s√• det er nemt for personalet fx at tage en fromage op af fryseren. Der laves en madplan for en uge eller en m√•ned af gangen. Engang imellem bestilles der mad udefra, ligesom man ville g√łre i en almindelig husholdning. Maden bestilles ud fra beboernes √łnsker og kan fx v√¶re grillkylling med pommes frites. Desuden bestilles der nogle gange mad udefra ved h√łjtider.

Om eftermiddagen serveres kaffe/the og oftest hjemmebag i form af kage, sm√•kager eller franskbr√łd.

P√• Drachmannsv√¶nget serveres friskbagt kage mandag, onsdag og fredag. Tirsdag og torsdag serveres der kage/bagv√¶rk, som er t√łet op og f√¶rdigbages inden servering. S√łndag k√łbes der s√¶rligt l√¶kre kager hos en lokal bager. P√• Lindevej g√¶lder, at der ved f√łdselsdag bestilles en lagkage ved bageren. Ern√¶ringsassistenten producerer ofte en st√łrre m√¶ngde bagv√¶rk, som bliver frosset ned, s√• det er nemt for plejepersonalet at tage frisk br√łd op, som blot skal f√¶rdigbages eller lunes.

Til sen aften serveres kaffe/the og efter beboerens √łnske med br√łd og kage samt ofte snacks.

Generelt har beboerne d√łgnet rundt fri adgang til frugt, saft, kaffe og the. Der serveres multis√łdet saft p√• baggrund af anbefaling fra sundhedscentrenes di√¶tist og kostvejledere. Er der beboere, som har behov for mad om natten, sm√łrer plejepersonalet gerne et stykke br√łd, serverer yoghurt eller lignende.

Der er ikke et s√¶rligt fokus p√• at anvende √łkologiske r√•varer. Centralt i Center for Sundhed og Pleje er der dog fokus p√• Regeringens √ėkologisk Handleplan 2020. Alle beboere i kommunens plejeboliger betaler 3.425 kr. om m√•neden for kost. Dette bel√łb skal d√¶kke alle udgifter til r√•varer, produktion og personaleressourcer i forbindelse med m√•ltiderne.

Der er i dag 2 kostfaglige medarbejdere (ern√¶ringsassistenter) til LeveBo enhederne i Skagen. Den ene d√¶kker Ankermedet og Lindevej, den anden d√¶kker Drachmannsv√¶nget. Det er den kostfaglige medarbejder, som st√•r for at sammens√¶tte madplaner og indk√łb af madvarer. P√• Lindevej vil man fra slutningen af august fors√łge at inddrage beboerne i valg af de varme m√•ltider til ugeplanen.

Plejepersonalet varetager en stor del af opgaverne vedr. måltiderne, ligesom det er tilfældet i LeveBo enhederne i Frederikshavn. Der er et godt samarbejde mellem leve-bo enhedernes ernæringsassistenter,

plejepersonalet og sundhedscentrenes diætist og kostvejledere, hvilket betyder, at der altid er mulighed for at få særlig konsulentbistand til vejledning om kosten til den enkelte beboer.

I den kommende tid vil Center for Sundhed og Pleje arbejde p√• at indf√łre, at hver enkelt LeveBo enhed udarbejder en lokal madpolitik. Madpolitikken skal selvf√łlgelig udarbejdes med inddragelse af beboere, p√•r√łrende og personale det enkelte sted og tage afs√¶t i de nationale anbefalinger for en sund og varieret kost. Det foresl√•s, at den lokale madpolitik revideres 1 gang √•rligt.

Social- og sundhedsdirekt√łren indstiller, at redeg√łrelsen tages til efterretning.

 

Tekst af Per Rye

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Redeg√łrelse om mad i LeveBo i Skagen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
SELECT DISTINCT ID, post_title, post_password, comment_ID,
                comment_post_ID, comment_author, comment_date, comment_approved,
                comment_type,comment_author_url,
                SUBSTRING(comment_content,1,300) AS com_excerpt
                FROM wp_comments
                LEFT OUTER JOIN wp_posts ON (wp_comments.comment_post_ID = wp_posts.ID)
                WHERE comment_approved = '1' AND (comment_type = '' OR comment_type = 'comment') AND
                post_password = ''
                ORDER BY comment_date_gmt DESC
                LIMIT 5

Seneste kommentarer

© 2007-2021 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter ogs√• tredjeparts statistik-software som anvender cookies, s√• vi l√łbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at l√¶se avisen uden at der lagres cookies p√• din computer, s√• ved at forts√¶tte accepterer du automatisk.

ACCEPTER