
Redegørelse om mad i LeveBo i Skagen
26. august 2015 - kl. 6:58 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Når Ældrerådet i Frederikshavn Kommune mødes næste gang den 26. august om formiddagen skal man bl.a. se på en orienteringssag med redegørelse om mad i LeveBo enhederne i Skagen
Det sker på baggrund af en borgers henvendelse til Byrådet, og det fremgår af redegørelsen, hvorledes opgaven med mad i LeveBo enhederne håndteres: f.eks. Ankermedet, Drachmannsvænget og Lindevej.
Generelt gælder det, at der er fokus på, at maden følger de nationale retningslinjer på området og
Frederikshavn Kommunes kvalitetsstandard for mad i plejeboliger, og der samarbejdes med sundhedscentrets kostvejledere og diætister om den mest optimale kost til beboere med særlige ernæringsmæssige behov.
Om morgenen vælger beboerne selv, hvad de ønsker at spise, fx rugbrød/franskbrød med pålæg, ost eller marmelade, yoghurt med forskellige morgenmadsprodukter, havregrød eller øllebrød. Havregrøden laver personalet fra bunden. Øllebrød laves på pulver, og personalet tilsætter selv sukker, vand og evt. øl. Dertil serveres mælk og fløde/flødeskum efter beboerens ønske. Til morgenmåltidet serveres også kaffe og the.
Om formiddagen får beboerne tilbudt kaffe/the med brød efter eget ønske.
Til aften serveres normalt kun et større varmt hovedmåltid om dagen og et koldt/lunt måltid. Det kan variere fra hus til hus, om den varme hovedret serveres til middag eller aften.
Det kolde/lune måltid består som oftest af smørrebrød med et bredt udvalg af pålæg fra kommunens aftaleleverandør på området, dvs. der serveres pålæg af en god kvalitet. Det håndteres forskelligt fra sted til sted, hvordan smørrebrødet laves, og det afhænger tillige af borgerens egne ressourcer. Nogle steder anrettes pålæg og grøntsager på et fad, og beboerne smører selv deres mad; andre steder er maden smurt.
Der serveres ofte en lun ret til det kolde måltid. Den lune ret kan fx være frikadeller, tærte eller en rest fra det varme måltid.
Serveres der tærte eller frikadeller, er disse som oftest lavet i forvejen af den kostfaglige medarbejder, som har frosset dem ned. Det betyder, at det er let for plejepersonalet at lune retten til måltidet. I nogle huse serveres der en lakse- eller ostemad sammen med den lune ret. Ofte serveres der grød, fx risengrød, efter beboernes ønske. Beboerne tilbydes sluttelig en ostemad.
Det varme hovedmåltid består af en hovedret og en biret/dessert. Måltiderne er en kombination af hjemmelavede retter og færdiglavede/halvfabrikerede retter. Generelt gælder, at kartoflerne er friske og kødet købt hos en lokal slagter. De færdiglavede/halv-fabrikerede retter købes hos kommunens aftaleleverandør på området. Det kan fx være aspargessuppe, kartoffelmos, sauce på pulver og frugtgrød.
Drachmannsvænget har for nylig indgået en aftale med en lokal købmand om køb af småvarer, akutte mangler samt øl og sodavand.
Flere retter produceres på forhånd af ernæringsassistenten og fryses ned, så det er nemt for personalet fx at tage en fromage op af fryseren. Der laves en madplan for en uge eller en måned af gangen. Engang imellem bestilles der mad udefra, ligesom man ville gøre i en almindelig husholdning. Maden bestilles ud fra beboernes ønsker og kan fx være grillkylling med pommes frites. Desuden bestilles der nogle gange mad udefra ved højtider.
Om eftermiddagen serveres kaffe/the og oftest hjemmebag i form af kage, småkager eller franskbrød.
På Drachmannsvænget serveres friskbagt kage mandag, onsdag og fredag. Tirsdag og torsdag serveres der kage/bagværk, som er tøet op og færdigbages inden servering. Søndag købes der særligt lækre kager hos en lokal bager. På Lindevej gælder, at der ved fødselsdag bestilles en lagkage ved bageren. Ernæringsassistenten producerer ofte en større mængde bagværk, som bliver frosset ned, så det er nemt for plejepersonalet at tage frisk brød op, som blot skal færdigbages eller lunes.
Til sen aften serveres kaffe/the og efter beboerens ønske med brød og kage samt ofte snacks.
Generelt har beboerne døgnet rundt fri adgang til frugt, saft, kaffe og the. Der serveres multisødet saft på baggrund af anbefaling fra sundhedscentrenes diætist og kostvejledere. Er der beboere, som har behov for mad om natten, smører plejepersonalet gerne et stykke brød, serverer yoghurt eller lignende.
Der er ikke et særligt fokus på at anvende økologiske råvarer. Centralt i Center for Sundhed og Pleje er der dog fokus på Regeringens Økologisk Handleplan 2020. Alle beboere i kommunens plejeboliger betaler 3.425 kr. om måneden for kost. Dette beløb skal dække alle udgifter til råvarer, produktion og personaleressourcer i forbindelse med måltiderne.
Der er i dag 2 kostfaglige medarbejdere (ernæringsassistenter) til LeveBo enhederne i Skagen. Den ene dækker Ankermedet og Lindevej, den anden dækker Drachmannsvænget. Det er den kostfaglige medarbejder, som står for at sammensætte madplaner og indkøb af madvarer. På Lindevej vil man fra slutningen af august forsøge at inddrage beboerne i valg af de varme måltider til ugeplanen.
Plejepersonalet varetager en stor del af opgaverne vedr. måltiderne, ligesom det er tilfældet i LeveBo enhederne i Frederikshavn. Der er et godt samarbejde mellem leve-bo enhedernes ernæringsassistenter,
plejepersonalet og sundhedscentrenes diætist og kostvejledere, hvilket betyder, at der altid er mulighed for at få særlig konsulentbistand til vejledning om kosten til den enkelte beboer.
I den kommende tid vil Center for Sundhed og Pleje arbejde på at indføre, at hver enkelt LeveBo enhed udarbejder en lokal madpolitik. Madpolitikken skal selvfølgelig udarbejdes med inddragelse af beboere, pårørende og personale det enkelte sted og tage afsæt i de nationale anbefalinger for en sund og varieret kost. Det foreslås, at den lokale madpolitik revideres 1 gang årligt.
Social- og sundhedsdirektøren indstiller, at redegørelsen tages til efterretning.
Tekst af Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Redegørelse om mad i LeveBo i Skagen' til en bekendt