Skagen Bio: Film om kampen for et berømt maleri

Rollerene som Maria Altmann og advokaten Randy Shcoenberg spilles af Helen Mirren og Ryan Reynolds. Her er de i en scene fra filmen.

Skagen Bio: Film om kampen for et berømt maleri

18. november 2015 - kl. 6:25 - af

Skagen Bio har på søndag klokken 16 premiere på Kvinden i Guld, som er en af filmene i Biografklub Danmark.

Hovedrollerne spilles af Helen Mirren og Ryan Reynolds.

I Kvinden i guld fortælles den virkelige historie om den jødiske Maria Altmanns kamp mod den østrigske stat for at tilbagevinde ejerskabet af Gustav Klimts maleri Portræt af Adele Bloch-Bauer I – også kendt som Kvinden i guld – der blev konfiskeret af nazisterne.

Det verdensberømte maleri forestiller Maria Altmanns moster, Adele Bloch-Bauer, der var en indflydelsesrig person i det rige jødiske miljø i Wien i begyndelsen af det 20. århundrede.

Wiens jødiske befolkning mistede alt, da Østrig i 1938 blev indsluset i Hitlers Tredje Rige, og nazisterne blev modtaget med glæde, da de gjorde deres indtog i den østrigske hovedstad.

Det lykkedes Maria Altmann og hendes mand at flygte til USA, men selv om de formåede at opbygge en ny tilstedeværelse, så glemte Maria aldrig den uret, der var blevet begået mod hende og hendes familie af nazisterne og den østrigske stat.

Derfor søgte hun i 1998 hjælp fra en ung advokat, Randy Shcoenberg, og det umage makkerpar påbegyndte en lang rejse for at tilbagevinde maleriet af kvinden i guld.

Igennem mange år og mange retssager kæmpede Østrig for at beholde deres verdensberømte maleri, men i 2006 træf den amerikanske Højesteret den endelige beslutning: Portræt af Adele Bloch-Bauer I og fire andre Gustav Klimt malerier skulle overdrages til deres retmæssige ejer, Maria Altmann.

Altmann valgte at videresælge malerierne, og Portræt af Adele Bloch-Bauer I blev solgt til Ronald Lauder for et rekordhøjt beløb på $135 mio.

I dag udstilles maleriet på Neue Galerie i New York City.

Maria Altmann døde i 2011 i en alder af 94.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skagen Bio: Film om kampen for et berømt maleri' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger