
Indsats om ældrepuljemidler til høring i Handicapudvalget
25. november 2015 - kl. 10:05 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Fra årsskiftet overgår projekterne for Ældrepuljemidlerne til at være driftsopgaver i det kommunale system. Dette omfatter bl.a. indsatser i 2016 for ældrepuljemidler på Sundhedsudvalgets område. Sagen har været til høring på Handicapudvalgets seneste møde den 23. november.
De 2 projekter på Sundhedsudvalgets område ”Forebyggelse af ensomhed og isolation” (forebyggende hjemmebesøg) og ”Nedbringelse af ventetid på genoptræning” vil overgå til driften med samlet 3 mio. kr.
Med udgangspunkt i oplægget for den nye lovgivning vedr. forebyggende hjemmebesøg får området fra 1.1.2016 tilført en halv mio. kr. til fremtidig drift af forebyggende hjemmebesøg efter ny lovgivning med elementer fra ældrepuljeprojektet ”Forebyggelse af ensomhed og isolation”.
Lovgivningen indebærer forhøjelse af aldersgrænsen for obligatoriske årlige tilbud fra 75 år til 80 år (nyt), forebyggende hjemmebesøg til særlige risikogrupper i alderen 65-79 år (nyt – en del var omfattet af ”Ensomheds- og isolationsprojektet”), ’Tryghedsbesøg’ til alle 75-årige. Forebyggende hjemmebesøg skal indgå i den enkelte kommunens kvalitetsstandard. Tilbuddet skal gøres fleksibelt.
Hjemmehjælpskommissionens rapport fra juli 2013 danner baggrund for det nye lovforslag om lovpligtige forebyggende hjemmebesøg. Ifølge rapporten er anbefalingen, at de forebyggende hjemmebesøg i højere grad skal tage udgangspunkt i det differentierede ældrebillede, hvor mange over 75 år lever et aktivt liv, mens der er borgere under 75 år, som vil have stor gavn af et forebyggende hjemmebesøg.
Risikogrupper, der bør have besøg tidligere, er borgere, som har været igennem belastende livsforandrende begivenheder som f.eks. tab af ægtefælle, borgere med overforbrug af alkohol, borgere udskrevet fra et længerevarende hospitalsophold, borgere med sansetab samt borgere der er isoleret i særlig grad.
Tryghedsbesøg til 75-årige vil – som i dag – blive tilbudt som fælles informationsarrangementer med efterfølgende tilbud om individuelle besøg til de borgere, der ikke deltager. I dag tager ca. 67 % imod tilbuddet om fællesmøde eller et individuelt besøg. Det forventes ikke at ændre sig i forbindelse med den ny lovgivning. Fravalget af besøg ligger allerede på nuværende tidspunkt fortrinsvis i årene fra 76 til 79.
Fremover vil fokus fortsat være på nye 65-årige, som er registreret som enke/enkemand og alene-boende, enker/enkemænd i alderen 66-75 år, som man allerede har kontakt med i forbindelse med projekt ”Ensomhed og isolation”, hjemmeboende ægtefæller, der har mand/hustru på plejecenter, nye enker/enkemænd fra 65 år og opefter, som tilbydes besøg efter 6 uger og igen efter 6 mdr.
Dødsstatistikken for 2014 viser, at der døde 597 af kommunens borgere i aldersgruppen 65-99+ år. Det må forventes, at ca. halvdelen af disse 597 døde efterlader en ægtefælle, der skal have besøg.
Socialdirektøren har indstillet, at Sundhedsudvalget godkender, at ældrepuljemidlerne på Sundhedsudvalgets område overgår til driften med 0,5 mio. kr. til driften af forebyggende hjemmebesøg, at 2,5 mio. kr. tilgår driften af nedbringelse af ventetid på genoptræning fra 3 til 2 uger, og at der primo 2016 tages politisk stilling til, om der skal indledes ny forhandling med de private fysioterapiklinikker med henblik på indgåelse af ny samarbejdskontrakt for at fastholde ventetiden på 1 uge på genoptræning. Forslaget sendes til høring i CenterMED Sundhed og Pleje, Ældreråd og Handicapråd, inden Sundhedsudvalget træffer endelig beslutning om anvendelse af sin andel af Ældrepuljemidlerne svarende til 3 mio. kr.
Tekst af Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Indsats om ældrepuljemidler til høring i Handicapudvalget' til en bekendt