Netværksgruppe for pårørende til psykisk sygdom

Netværksgruppe for pårørende til psykisk sygdom

30. december 2015 - kl. 7:26 - af

Mandag 4. januar opretter Bedre Psykiatri igen en netværksgruppe for pårørende til mennesker med psykisk sygdom.

Den første gang vil en ung kvinde fortæller sin historie om, hvordan omsorgssvigt gennem hendes liv har givet hende psykiske problemer, som hun stadig kæmper med.

I netværksgruppen bliver deltagerne hjulpet til at støtte sig selv og afklare deres egen rolle i forhold til den syge pårørende. Man får mulighed for at dele tanker, følelser, udfordringer og løsningsforslag med andre, som også er pårørende til sindslidende.

Og man får hjælp til at flytte fokus fra alt det, man ikke kan gøre noget ved, og i stedet se på det, man kan gøre noget ved. Det er et forsøg på at få afmægtigheden vendt til handling.

Netværksgruppen er et trygt forum, hvor der tages vare på anonymitet og tavshedspligt. Det er her, man kan åbne sig i sit eget tempo og snakke om det, der ligger en på sinde.

Som pårørende bekymrer man sig så meget om den syge, og vil støtte og hjælpe – nogle gange så meget, så man næsten glemmer sig selv. Man kan som pårørende opleve, at kræfterne slipper op, og nogle gange bliver den pårørende selv ramt af angst, depression, afmagtsfølelse, uro, sorg og vrede.

Når et menneske tæt på dig har en psykisk sygdom, får det store konsekvenser for dig som pårørende. Du skal tage vare på dig selv, dit eget bliv og de tanker og følelser, der opstår. Og samtidig skal du støtte og hjælpe den, der er syg.

Som pårørende skal du forholde dig til en ny række nye ting i en verden, der for de fleste er ukendt, og ofte står du tilbage med flere spørgsmål end svar. Oven i det kan det være svært at få enderne til at nå sammen, når både arbejde, familie og det sociale liv bliver berørt. Situationen kan opleves som kaotisk, og erfaringerne viser, at mange føler sig alene.

Når du er presset og har store bekymringer at slås med, er det en typisk reaktion, at du isolerer dig og holder fast i, at du sagtens kan klare det hele selv. Men det kan du ikke i længden.

Det kan være svært at bede venner og familie om hjælp. Der er ingen, der kan lide at være til besvær, og de fleste er blufærdige, når det gælder psykisk sygdom. Psykiske sygdomme har tit følgeskab af tabuer og misforståelser, også når det gælder de pårørende.

Som pårørende vil du typisk på et tidspunkt reagere på de ændringer, der sker i dit liv. Typisk sætter du dig selv og dine følelser til side i begyndelsen, fordi du er optaget af den psykisk syges situation. Men når der kommer lidt mere sammenhæng i hverdagen, er det almindeligt, at du selv reagerer.

Du kan opleve, at du bliver irriteret over dels de mindste ting. Humøret svinger, og det kan være svært at holde koncentrationen. Tolerancen kan være lav, fordi du i længere tid har følt, at du skal være den stærke og tage dig af det meste.

Det er ikke ualmindeligt, at du føler vrede mod den syge og behandlingssystemet. Vreden bliver ofte afløst af magtesløshed, og det sker tit i pressede situationer, hvor den psykisk syge har det dårligt. Du kan få dårlig samvittighed. Ikke mindst hvis din vrede går ud over den syge.

Som pårørende til et menneske med en psykisk sygdom kan det nemt ske, at sygdommen og den syges problemer kommer til at fylde meget – også for meget. Som pårørende er det vigtigt, at du fastholder dit eget liv, selv om du gerne vil være der for den, der er syg. Hvis du ikke passer på dig selv, har du ikke overskud tiul at yde omsorg og være en god ambassadør for den, du holde af.

I vor netværksgruppe – 8 – 10 personer – mødes vi 1 gang om måneden – den første mandag i hver måned 10 gange, idet vi har pause i juli og august måned. Vi mødes kl. 19 og slutter kl. 21 og hver gang i Skagen Psykiatriske Støttecenter.

I de 2 timer taler deltagerne dels om deres egen situation og dels vil der være et emne, som deltagerne har ønsket. Her vil vi have inviteret en fagperson, som kan belyse det ønskede emne, der eksempelvis kan være: hvordan er man pårørende i forhold til behandlings-og socialpsykiatrien – viden om diagnoser – en terapeut fortæller om det at være pårørende – økonomiske støttemuligheder for såvel den syge som for pårørende – hvordan arbejder psykiatrien i Skagen.

Vi håber på, at interesserede har mulighed for at komme til Støttecentret, ​Lunds Allé 6 1. sal, den 4. januar kl. 19 At deltage i en netværksgruppe er gratis. Ønsker man yderligere oplysninger er man velkommen til at kontakte Ellen – Margrethe Pagter –tlf. 24945377.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Netværksgruppe for pårørende til psykisk sygdom' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger