
Bo Bresson
Fem gode nytårsforsætter for børnefamilien
1. januar 2016 - kl. 6:27 - af Finn Egelund Pedersen
Det er højsæson for nytårsforsætter, og et af dem, der altid hitter hos børnefamilierne, hedder ‘mindre arbejde og mere tid til familien’. Men det nytårsforsæt giver familiestrateg Bo Bresson ikke meget for. Han mener, vi er blevet alt for gode til at give arbejdspladsen og andre ydre rammer skylden for, at vi ikke har det familieliv, vi går og drømmer om.
Som familie handler det om at placere sig selv for bordenden, droppe ynkeriet og sammen træffe de valg, som gør det muligt at være familie på netop den måde, man ønsker. Så kontant er familiestrateg og foredragsholder Bo Bressons råd til børnefamilien, som vil lave et nytårsforsæt for 2016, der rent faktisk kan gå i opfyldelse:
“Vi pantsætter helst ansvaret og giver samfundet og arbejdspladsen skylden for, at vi ikke har tid og overskud til at være nærværende i familien. Men faktum er bare, at vi lever i et samfund, hvor de ydre rammer rent faktisk tilgodeser børnefamilien. I et internationalt perspektiv er vi blandt dem, som arbejder allermindst, ligesom vi har særdeles gunstige barsels- og pasningsordninger,” siger han.
Vil man som børnefamilie bruge nytåret som en anledning til at ændre vaner, anbefaler Bo Bresson derfor, at man kigger indad og fokuserer på det, man selv kan ændre som familie. Få Bo Bressons bud på fem gode nytårsforsætter for børnefamilien her:
Fem nytårsforsætter for børnefamilien anno 2016
1.NuliPad og mobil i sofaen
En gennemsnitlig forælder bruger ifølge Danske Medier ligeså meget tid på de sociale me-dier som på direkte omsorg for deres børn og mere tid på TV og andre medier end på job-bet. Et oplagt nytårsforsæt for børnefamilien, der gerne vil øge sam- og nærværet, er der-for at begrænse tiden med iPad, mobil etc. Beslut jer eventuelt for bestemte tidsrum, hvor I som familie er offline – og nærværende i hinandens selskab.
2. Stå 15 minutter tidligere op end I plejer
Mange børnefamilier starter dagen bagud. Det betyder som regel, at der med lynets hast skal smøres madpakker og sendes børn i børnehave og skole. Et simpelt – men ikke desto mindre effektivt – nytårsforsæt er at stå lidt tidligere op end normalt, så der er tid til at spise morgenmad sammen, tale om dagens forløb og til at sende hinanden afsted med et kram. Det handler om at respektere det lavere tempo, som er essentielt for et godt familieliv.
3. Sæt rammerne for ikke-en-skid-tid
Mange børnefamilier fokuserer på at skabe ‘kvalitetstid’, men i ordet ligger samtidig en misforstået antagelse om, at alt i familien skal være perfekt. Sådan er familielivet langt fra hele tiden, og de høje forventninger bliver derfor ofte kimen til konflikter og konfrontationer. Et godt nytårsforsæt for børnefamilien er derfor, at der med fuldt overlæg afsættes tid til – også – at lave ingenting sammen.
4.Løsopgaverne sammen – og nyd samværet
“Nu skal vi først lige lave mad, og så kan vi hygge os sammen bagefter.” Sådan lyder det i mange familier. Men den negative udlægning, som når vi samtidig kalder opgaverne i hjemmet for “sure pligter” og “slæbet”, gør, at vi helt overser det positive samvær i at løse opgaver i fællesskab. Et fjerde nytårsforsæt handler derfor om at sætte fokus på værdien i at samarbejde om fælles familieopgaver og -projekter; om at insistere på at hjælpe hinanden med opgaverne og om ikke længere at italesætte dem som noget, der “bare skal overstås”.
5. Forventningsafstem løbende
Hvad man lægger i det gode familieliv varierer naturligvis fra familie til familie. En god idé og et godt femte nytårsforsæt handler derfor om, at man som familie med løbende intervaller bruger tid på at sætte familien på dagsordenen. Sæt ord på, hvad I som familie – børn som voksne – ønsker og forventer af hinanden og jeres tid sammen – og afstem, hvordan I skal nå målene. Ved tilbagevendende at tage dialogen herom, bliver det gode familieliv et fælles projekt, som knytter jer sammen som familie.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Fem gode nytårsforsætter for børnefamilien' til en bekendt