Kunsten at få øje på lyset, når det er der

Kunsten at få øje på lyset, når det er der

16. marts 2016 - kl. 6:20 - af

Martinus Rørbye regnes for at være en af de første og Sinnet Tiwaz må være en af de sidste, der har malet Skagen. Det, der begyndte i 1847 som et kunstnerisk oprør fortsætter med uformindsket styrke.

Oprør fra kunsten
Det var en professor på kunstakademiet, der ønskede at gøre op med datidens tunge, minutiøse og næsten fotografiske kunst, den dystre kristendom og det tunge Rom inspirerede. Kunsten var for det bedre borgerskab, men nu skulle kunsten ud til folket. Derfor sendte professoren sine kunststuderende ud i Danmark med staffeliet på ryggen for at male Danmark med bønder, fiskere og landskaber. Og derfor havnede nogle af dem på Skagen. En ny bølge var skabt.
Og resten er som man siger historie.

430 km syd for Skagen, på Langeland, bor kunstneren Sinnet Tiwaz, og i modsætning til de gamle Skagensmalerne, maler hun ikke virkeligheden, for den interesserer hende faktisk ikke. Og så alligevel.
Jeg vil hellere male stemningen bag end den direkte virkelighed” fortæller Sinnet Tiwaz, der er inspireret af de gamle franske impressionister.
”Stemningen i et billede er det, der betyder noget for mig. Den unikke følelse, som altid danner baggrund for enhver virkelighed. For virkeligheden er illusorisk, flygtig og subjektiv. Det er denne kalejdoskopiske diversitet af farver og mytologiske sindbilleder, som tegner min verden, og som jeg indfanger på lærredet”
 fortsætter Sinnet Tiwaz, der er billedkunstner, autodidakt og en globalt funderet personlighed.

Den langelandske kunstner er af en kunstkritiker i New York blevet sammenlignet med Marc Chagall og Van Gogh. Hun har udstillet i Tyskland og Sverige og hendes kunst findes i flere private samlinger i Danmark

Kunst skal sprede glæde.
Men ikke kun.
“Kunsten er at få øje på lyset, når det er der. Men kunsten skal flytte grænser og har altid gjort det. Det er kunstens væsen og det er også en del af min kunst. Men tendensen i dag er, at kunst skal være grænseoverskridende i negativ retning og provokerende, og tendensen er også, at kvindelige kunstnere har sværere ved trænge igennem end deres mandlige kolleger”.

”Jeg udtrykker mig i den inspiration jeg finder. Det positive og det negative er to stærke kræfter og begge dele smitter. Så jeg har naturligvis valgt det positive og opbyggende udtryk i mine billeder, for det er det verden har brug for. Jeg har aldrig forstået, at mange mennesker har brug for at udtrykke sig negativt og voldsomt, uanset om det er i kunsten eller i medierne”.

”Vi lever i en meget fragmenteret verden, hvor konflikter og problemer fylder alt for meget.
Kultur og positiv kommunikation er det lim, der binder et samfund sammen, og ved at sprede glæde håber jeg at være med til at ændre på tingene i en mere positiv retning, om det så bare er et lille bitte skridt ad gangen”.

Med sine stærke farver og kraftfulde penselstrøg, skaber Sinnet Tiwaz akrylbilleder med underfulde og mageløse udtryk.

At sprede glæde er en god mission.

 

Fotos: Alexandar Søndergaard.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kunsten at få øje på lyset, når det er der' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger