Regionsrådsformand Ulla Astman – Foto: SaebyAvis.dk.
Så som så med det frie lægevalg
18. april 2016 - kl. 13:54 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
I Danmark er der frit lægevalg inden for almen medicin. Men i Frederikshavn Kommune – og i øvrigt i mange kommuner rundt omkring – er det så som så med dette på grund af mangel på praktiserende læger.
I Frederikshavn Kommune er der spredt lægeklinikker i almen medicin ud over det meste af kommunen. Alligevel er der for tiden kun 4 klinikker, som tager imod nye patienter. Alle øvrige klinikker har lukket for tilgang.
Avisen har sat fokus på dette problem – ja, måske snarere paradoks. I dag er det i Frederikshavn Kommune muligt for tilflyttere at vælge mellem 2 klinikker i Skagen: Lægerne Sct. Laurentiivej og Lægerne Skovbrynet, i Sæby læge Tage Thusgaard Kristiansen (soloklinik i Sundhedshuset) samt Falcks lægehus sygehusklinikken på sygehuset i Frederikshavn.
Med i billedet hører, at der er visse, i realiteten få, muligheder for at vælge en læge, hvis der ikke er 2 åbne klinikker inden for 15 km, ligesom man kan vælge en klinik længere væk, hvorved man samtidig afskriver sig mulighed for eventuelt at få lægen på hjemmebesøg.
Avisen forelagde i første omgang problemet for kommunens sundhedsudvalg. Her svarer formanden , Anders Broholm Andersen (V), at Sundhedsudvalget er opmærksom på problemet, men rent formelt kan man ikke gøre noget, idet lægedækning m.v. hører under regionen. Broholm understreger, at han har rejst og forfølger sagen og presser på med den i det koordinerende udvalg, der findes mellem kommunerne og Region Nordjylland.
Regionens ansvar, som tages alvorligt
Avisen har derefter været i kontakt med regionsrådformand Ulla Astman (A), som slår fast, at lægedækningen er regionens ansvar. ”Det tager vi meget alvorligt, og derfor sikrer vi hele tiden, at alle borgere kan tilknyttes en læge,” påpeger hun.
Ulla Astman erkender, at der er udfordringer med at sikre kapaciteten. Udfordringerne opstår som regel, når en ældre læge ønsker at gå på pension og ikke har mulighed for at finde en køber til sin praksis. I de sidste 3 måneder op til ophør har regionen jf. overenskomsten med PLO (Praktiserende Lægers Organisation) mulighed for at gå aktivt ind og understøtte rekrutteringen eller finde andre løsninger. Indtil dette tidspunkt har regionen ifølge overenskomsten ikke ret til at blande sig. Regionen har derudover først ret til at etablere alternative løsninger, når PLO meddeler, at de ikke kan løse situationen gennem køb/overtagelse/fusion, og regionen må ikke etablere en anden løsning før ophørsdatoen, da lægen råder over sit ydernummer indtil sidste dag og har ret til at sælge indtil da.
”Vi medvirker dog også gerne inden 3-måneders tidsfristen, såfremt den pågældende læge og PLO anmoder om det. Det sker mange gange allerede,” forklarer Ulla Astman. I nogle tilfælde kan der ikke rekrutteres på almindelige vilkår, i de tilfælde har regionen mulighed for at oprette en midlertidig Regionsklinik, der bemandes med speciallæger i almen medicin, dvs. samme uddannelse som den privatpraktiserende læge har. ”Vi har gennem et godt samarbejde med PLO et sådant tilbud klar den dag den praktiserende læge ophører, så patienterne ikke oplever et ”slip”.”
Når en Regionsklinik er midlertidig, skyldes det en lovgivning fra 2013, der pålægger regionen at udbyde en sådan ledig klinik og afgive den til en privat udbyder, såfremt der bydes på den, og tilbuddet er økonomisk rentabelt for regionen. ”Det har vi benyttet i flere tilfælde, og derfor driver hhv. Falck lægehuse og firmaet Medicare flere klinikker i regionen. Det er alene, når muligheden for en “PLO-løsning” er udtømt, at vi må gå til denne løsning, da en “PLO-løsning” har førsterang,” fastslår regionsformanden.
Området følges tæt
Ulla Astman: ”Lægedækningen er et område, vi følger tæt, og det gælder også status for klinikker, der har åbent for tilgang. I forhold til Frederikshavn Kommune kan jeg bekræfte, at de 4 nævnte klinikker har åben for tilgang. Der er således valgmuligheder for borgerne i kommunen. Der kan dog i Frederikshavn Kommune såvel som i andre kommuner være tilfælde, hvor der ikke er muligheder for et valg – altså at der kun er 1 klinik med åbent for tilgang. I det tilfælde, at en borger ikke er tilfreds med dette tilbud, søger vi fra regionens side at hjælpe med at finde en anden klinik i samarbejde med PLO. Ligeledes har vi stået i en situation bl.a. for nylig i Aalborg, hvor der ikke er klinikker med åbent for tilgang. Her søger vi også at finde en hurtig løsning med PLO i den akutte situation, og lykkes det ikke, kan vi med meget kort varsel (indenfor få uger) åbne en Regionsklinik og på den måde sikre borgerne lægedækning,” forklarer Ulla Astman og tilføjer, at patienterne i en periode uden lægedækning ved akut sygdom henvises til Lægevagten eller til at rette henvendelse til en læge i lokalområdet. Som regel er der velvilje hos de praktiserende læger til at hjælpe i en akut opstået situation.
Det er ikke altid muligt at sikre flere muligheder indenfor 15-km grænsen. Det er dog ikke således, at man skal have tilbud indenfor denne grænse. 15 km-grænsen er den kørselsgrænse, der er fastsat i overenskomsten i forhold til lægens forpligtigelse til at tage på hjemmebesøg. Man kan – hvilket nogle borgere af flere grunde vælger – have en læge længere væk fra egen bopæl; men det betyder, at man så accepterer ikke at kunne modtage hjemmebesøg af egen læge.
Ulla Astman henviser til, at der i forhold til rekruttering til almen praksis eksisterer et tæt og godt samarbejde med PLO herom, Derudover har Regionsrådet vedtaget en rekrutteringsstrategi, som giver mulighed for forskellige former for etableringshjælp og rekrutteringstiltag sammen med overenskomstens muligheder. Det gælder bl.a. muligheden for at lave generationsskifteaftaler, praksis på licens (dvs. regionen betaler inventar m.v., som lægen så betaler en leje for). Endvidere er der arbejdet med sundhedshuse, som kan give en mulighed for gode lokaler, der er bygget til formålet til leje til markedspris – det, som læge Tage Thusgaard Kristiansen har benyttet sig af i Sæby. Intentionen er her at skabe attraktive faglige miljøer i en lejemodel frem for selveje, hvilket mange ifølge Ulla Astman – især blandt kommende læger – har ønske om. Sundhedshusene er tænkt rettet mod kommende læger og etablerede læger, der har et ønske om et andet fagligt miljø end fx en-mandspraksis og med henblik fx på at gøre deres praksis mere attraktiv ved ophør.
Regionen arbejder hele tiden aktivt med rekrutteringsstrategien og i et tæt samarbejde med PLO for at sikre rekruttering, så borgerne – uanset, hvor i regionen de bor, har lægedækning. Der er også en løbende dialog med kommunerne herom. Det drøftes således i det som hedder Praksisplanudvalget, hvor repræsentanter fra regionen, PLO og kommunerne har sæde.
”Lægedækningen er som bekendt en udfordring ikke bare i vores del af landet, men også andre steder udenfor de to største byer i landet, og ligeledes er der fx i hovedstadsområdet også rekrutteringsudfordringer i socialt udsatte områder,” lyder det fra regionsrådsformanden.
Der skal derfor mange løsninger i brug, både i forhold til den aktuelle lægedækning og på længere sigt.
”Det er også en af grundene til, at vi fra regionens side aktivt har medvirket til både først at få lægeuddannelsen til Aalborg Universitet og dernæst at få den udvidet til et optag på 100 pladser om året. Derudover har vi udvidet antallet af uddannelsespladser i almen praksis. Vi har et godt uddannelsesmiljø heroppe, og mange er glade for at være her; det kan vi se af, at det er lykkedes for os at holde på ca. 80 % af de uddannede speciallæger til almen praksis i de seneste år, da de har valgt at etablere sig her i regionen efter færdiguddannelsen.”
”Derfor er de langsigtede løsninger også væsentlige for os i rekrutteringsarbejdet, lyder det afslutningsvis fra Ulla Astman, hvilket dog ikke umiddelbart løser de aktuelle problemer med frit lægevalg.
Her kan læses mere om oversigten af lægeklinikker i kommunen:
http://frederikshavn.dk/Sider/Liste-over-l%C3%A6ger-og-speciall%C3%A6ger.aspx
Her kan læses mere om regionens hjemmeside om praktiserende læger:
http://www.rn.dk/Sundhed/Patient-i-Region-Nordjylland/Praktiserende-laeger-og-andre-behandlere/Praktiserende-laeger
Her kan læses om Sundhed.dk’s regler for lægevalg:
https://www.sundhed.dk/borger/behandling-og-rettigheder/sygesikring-og-laegevalg/valg-af-laege/
Tekst af Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Så som så med det frie lægevalg' til en bekendt